Dogodkovnik

  • cd_46

Fred Frith, veliki povratek enega najpomembnejših glasbenikov zadnjih 40 let

Ventilator besed | 19.2.2018 | Komentarji 0

 

 

 


Cankarjevi torki

Koncertni večeri z razgledom na vse glasbene strani

 

 

20. feb

Fred Frith

 

Fred Frith, kitara, bas, glas

 

Veliki povratek enega najpomembnejših glasbenikov zadnjih 40 let

 

Fred Frith je kantavtor, skladatelj, večinštrumentalist (bas, klaviature, violina) in improvizator, ki se večinoma predstavlja z različnimi električnimi in akustičnimi kitarami.

 

Veliki povratek enega najpomembnejših glasbenikov zadnjih 40 let, ki smo ga pri nas lahko videli v razčičnih zasedbah, od Skeleton Crew do Cosa Brave, vmes pa še v Zornovem Naked City, njegov kitarskem kvartetu, vsekakor pa premalokrat, da bi lahko zares dojeli njegov neverjetni glasbeni opus, ki se začne z ikona bandom Henry Cow, ki ga je soustanovil leta 1968 in se od takrat niti za trenutek ni ustavil. Frith je vedno zvest svojim koreninam v rocku in ljudski glasbi, medtem ko preučuje vplive, ki segajo od literarnih del Eduarda Galeana do umetniških instalacij Cornelie Parker. Piše sodobno glasbo za godalne kvartete in druge komorne zasedbe (Ardittti Quartet, Bang On A Can, Ensemble Moder...) ter nagrajevane filme kot recimo za dokumemtarec Gambling, Gods and LSD Petra Mettlerja. O njegovem delu je bil posnet eden najboljših glasbenih dokumentarcev Step Across The Border. Album Guitar Solos je izdal že leta 1974 in si z njim utrl pot med najboljše improvizatorje. Dolga leta je soustvarjal na newyorški Downtown sceni, v zadnjem obdobju pa se posveča akademski karieri. Trenutno poučuje v oddelku za glasbo na Mills College v Oaklandu, Kalifornija (znana več kot petdeset let kot epicenter ameriške eksperimentalne tradicije) in na Akademiji Musik v Baslu v Švici.

 

V Ljubljani bo nastopil tri dni po svojem 69. rojstnem dnevu.

 

Album Gravity https://www.youtube.com/watch?v=oeMTTr3CpyM


 

»pomirjujoča sila … balzam za ušesa«    Gazeta, Poljska

»Morda bi bilo …  primerno označiti ga za ljudskega glasbenika, ki snuje miniature sveta iz odtrganih drobcev zemljevida.« Mark Dery, Guitar Player, ZDA

»Frith, glasbena zavest redke inteligence, okrepljena z vseprisotnim smislom za humor, ustvarja glasbo, ki šteje med najbolj presunljive in izvirne današnjih dni.« Libération, Francija

 

 

Klub CD, 12, 8* €

 

 

 

Po koncertih pogostitev vseh obiskovalcev s kozarcem vina. Priporočamo nakup letne članske izkaznice, s katero si zagotovite prihranek in klubske »privilegije«.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko