Dogodkovnik

  • 1024px-zdenac_zivota_mestrovic_1

Odprtje razstave IVAN MEŠTROVIĆ – telesnost in erotika v kiparstvu

Ventilator besed | 20.2.2018 | Komentarji 0

Spoštovani!

Včeraj, 13. februarja, ob 20. uri smo v Cankarjevem domu slovesno odprli razstavo Ivan Meštrović – Telesnost in erotika v kiparstvu, ki bo v Galeriji CD na ogled vse do 20. maja 2018. Obiskovalce so poleg Uršule Cetinski, generalne direktorice Cankarjevega doma, in Nine Pirnat Spahić, vodje razstavnega programa v Cankarjevem domu, nagovorili priznani gostje: Sandra Grcić Budimir, direktorica Muzejev Ivana Meštrovića, Barbara Vujanović, soavtorica in kustosinja razstave, dr. Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića, dr. Iva Hraste Sočo, namestnica ministrice za kulturo Republike Hrvaške, Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

Besede so namenili delu in življenju Ivana Meštrovića ter predvsem upodabljanju človeškega telesa, ki je osrednja tema razstave v Cankarjevem domu.

»Človeško telo je Ivanu Meštroviću glavni vir ustvarjalnega navdiha. Ne glede na slogovno opredelitev in širši tematski okvir je kipar raziskoval misterij telesa. Telesnost in erotika v kiparstvu sta izrazit segment njegovega celotnega opusa,« je povedala Barbara Vujanović, soavtorica razstave, in sklenila, da se Meštrović sklicuje na prvobitno človeško potrebo po ustvarjanju in nadaljevanju življenja, po doseganju večnosti. In prav to odliko mu moramo priznati ustvarjal je za večnost.

Dr. Iva Hraste Sočo je poudarila, da razstava nedvomno prinaša novo in sodobno tolmačenje teme telesa, akta in erotike v opusu Ivana Meštrovića ter predstavlja odlično priložnost, da ga slovenska publika znova odkrije, mlajše generacije pa prvič spoznajo njegovo umetniško ustvarjanje.

Sin Ivana Meštrovića, dr. Mate Meštrović, je o delu svojega očeta, kiparja, podal intimnejšo razlago: »Ivan Meštrović je bil večkrat zaljubljen. Njegova slava je pritegnila pozornost in zanimanje žensk. Bil je zelo sramežljiv in je to kompenziral s svojimi kipi, skozi svojo ustvarjalnost je izražal zanos Erosa.«

Besede dr. Mateta Meštrovića pomenljivo povzamejo povedano: »Dela mojega očeta so zgodbe njegovega življenja.«

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko