Dogodkovnik

  • cd8

Nagrado EJN 2018 za drzen program prejme Jazz festival Ljubljana

Ventilator besed | 23.2.2018 | Komentarji 0

Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network) z veseljem razglaša prejemnika 7. EJN nagrade za drzen program. Nagrado je prejel najstarejši jazz festival v Evropi, katerega prva izdaja sega v leto 1960, letos že 59. Jazz festival Ljubljana.

 

Vpeljan je bil novi postopek izbire nagrajenca. Potekal je v dveh fazah: 120 organizacij članic EJN je bilo pozvanih k odprtim nominacija, iz ožjega seznama 19 nominirancev je žirija, ki so jo sestavljali predstavniki članov EJN in zunanji glasbeni profesionalci z poglobljenim znanjem evropskega jazza, izbrala zmagovalca.

 

O nagradi EJN za drzen progam  

Vsako leto EJN, evropsko združenje organizatorjev koncertnih dogodkov, vodij koncertnih programov in organizacij, ki se posvečajo kreativni glasbi, sodobnemu jazzu in improvizirani glasbi, nagradi evropskega organizatorja, ki pooseblja vrednote EJN ter snuje vizionaren in fascinanten glasbeni program.

 

Prejšnji prejemniki nagrade EJN so: “Tampere Jazz Happening” Finska (2017), “Manchester Jazz Festival” VB (2016), “Moers Festival” Nemčija (2015) “Jazz em Agosto” Portugalska (2014), “Bimhuis” Nizozemska (2013) in “12 Points Festival” Irska (2012).

 

Izjava žirije 2018

»Nagrado EJN 2018 za drzen program smo soglasno podelili Jazz festivalu Ljubljana za progresivno selekcijo, ki zaobjema celotno umetniško zvrst s poudarkom na evropskem jazzu ter ponazarja vrednote EJN, kot sta geografska raznolikost in uravnoteženost spolov. Ljubljana se ponaša z najstarejšim jazz festivalom v Evropi, ki si vse od ustanovitve leta 1960 prizadeva za predstavljanje nove glasbe radovednemu občinstvu, navzlic številnim oviram in spreminjajočim se okoliščinam. Zaradi vsega naštetega je Jazz festival Ljubljana več kot zaslužen dobitnik nagrade 2018.«

 

Bogdan Benigar & Pedro Costa, umetniška vodja Jazz festivala Ljubljana 2011–2017

»Z navdušenjem sprejemamo to nagrado. V veliko čast nam je, da se lahko postavimo ob bok pomembnim prizoriščem, kot so Bimhuis, Moers Festival, Tampere Jazz Happening, 12 Points... Od nekdaj sva bila prepričana, da je naš program zazrt v prihodnost in nazorno stremi k opozarjanju na brezmejno umetniško zvrst, pogojeno edino s kreativnostjo v snovanju glasbe in s pomembno mislijo na njeno živo predstavitev na odru.«

 

59. Jazz festival Ljubljana bo potekal od 27. do 30. junija 2018. Program festivala bosta oblikovala Bogdan Benigar, vodja programa jazza in glasb sveta v Cankarjevem domu in Edin Zubčević, umetniški direktor Jazz festa Sarajevo. Objavili ga bomo 21. marca.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko