Dogodkovnik

  • nms_101

Narodni muzej Slovenije - Napovednik

Ventilator besed | 6.3.2018 | Komentarji 0

Torek, 6. marca 2018, ob 18. uri

PREDAVANJE IZ CIKLA »PRVI TOREK V MESECU

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Jože Podpečnik: Dediščina Športnega društva tabor (1907–2017)

Športno društvo Tabor (1907–2017), ki obeležuje 110 let delovanja društva in 90 let sokolskega doma na Taboru, je s svojim športnim, izobraževalnim, družabnim in kulturnim udejstvovanjem pustilo bogato sled. Ohranjena materialna dediščina sokolskega, telesnovzgojnega oz. športnega društva na Taboru priča o njegovi kreativni in ambiciozni športni in družbeni dejavnosti, ki presega lokalne meje in pomeni pomemben del nacionalne športne zgodovine. Narodni muzej Slovenije hrani več kot 50 predmetov, ki pričajo o pestri športni in družbeni dejavnosti društva, ki je bilo ves čas vpeto v širši družbeni prostor.

 

Predava mag. Jože Podpečnik, Narodni muzej Slovenije.

 

Predavanje poteka ob razstavi »Bil sem telovadec. Za to sem živel.« 110-let Športnega društva Tabor in 90-let sokolskega doma na Taboru, ki je na ogled v Športnem društvu Tabor.

 

Brezplačno.

 

***

 

Četrtek, 8. marca 2018, ob 17. uri

PREDAVANJE OB RAZSTAVI PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM

Narodni muzej Slovenije na Muzejski

Mateja Kos: Med umetnostjo in znanostjo

Umetnost in znanost nikakor nista ločeni, saj sta že stoletja povezani tesneje, kot si mislimo. Številni umetniki so pri ustvarjanju uporabljali sodobna znanstvena dognanja, od anatomije do optike. Med muzeji je zanimiv primer spoja umetnosti in znanosti  muzej ArtScience (UmetnostZnanost) v Singapurju. Njegov muzeološki koncept temelji prav na tesni povezavi obojega.  Po drugi strani pa dognanja znanosti omogočajo odkrivanje nevidnih strani umetnin. Odstrla so marsikatero tančico skrivnosti in pripomogla k ustreznejši interpretaciji. Predavateljica bo predstavila nekatere značilne primere iz zgodovine umetnosti in muzeologije.

 

Predava dr. Mateja Kos, soavtorica razstave.

 

Brezplačno.

 

***

 

Sobota, 10. marca 2018, ob 11. uri

DELAVNICA ZA OTROKE

Narodni muzej Slovenije na Muzejski

Preteklost pod mikroskopom – rešimo znanstveni problem!

Obleci belo haljo, vzemi kovček in odkrij, kakšna vprašanja se raziskovalcem porajajo pri preučevanju muzejskih predmetov. V muzejski aktovki te čaka polno nalog. Čemu služita lakmusov papir in raztopina, kaj bomo preverjali z UV-svetlobo in steklom, ali bomo uspešno prestali test barvne slepote?

Delavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Trajanje: 90 minut. Cena: 5,5 €. Obvezne prijave na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest je omejeno.

 

***

 

Nedelja, 11. marca 2018, ob 11. uri

Vodeni ogled razstave

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

MUZEJSKA PREMIERA: DR. JANEZ DRNOVŠEK

Vljudno vas vabimo na premierni ogled občasne razstave Dr. Janez Drnovšek. Vodi soavtor razstave mag. Darko Knez.

Muzejska premiera je prvi vodeni ogled z avtorjem razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora s snovalci razstave in prijetnega klepeta.

 

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

 

Narodni muzej Slovenije; tel.: 01/241 44 00; info@nms.si; www.nms.si

NMS (Muzejska ulica 1, Ljubljana): odprto vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.
NMS – Metelkova (Maistrova ulica 1, Ljubljana; vhod s ploščadi Muzejske četrti): odprto od torka do nedelje od 10. do 18. ure (ob ponedeljkih zaprto).

Če ne želite več prejemati novic NMS, se lahko odjavite tako, da odgovorite na to sporočilo ter v Zadevo (Subject) vpišete "ODJAVA".

Pridružite se nam na Facebooku in Instagramu!

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko