Dogodkovnik

  • damijan_kracina-_kacji_pastir_2013_v_sodelovanju_z_matevzem_paternostrom
  • saso_sedlacek-_robot_zicar-_2006_
  • stas_kleindienst-_umazani_konec_zime-_2016

FUTUROLOGIJA - Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas?

Ventilator besed | 3.3.2018 | Komentarji 0

Kuratorska razstava kuratorke Nadje Zgonik

9.– 30. 3. 2018


Sodelujoči: BridA, Narvika Bovcon, Srečo Dragan, Ida Hiršenfelder, Damijan Kracina, Staš Kleindienst, Marko A. Kovačič, Vladimir Leben, Marko Peljhan, Marko Pogačnik, Tobias Putrih, Sašo Sedlaček, Maja Smrekar, Saša Spačal, Robertina Šebjanič, Nejc Trampuž, Aleš Vaupotič, Uroš Weinberger, Zupančič::Živadinov::Turšič

 

Odprtje razstave bo v petek, 9. marca 2018, ob 19. uri. 

 

Marec v Mestni galeriji Nova Gorica že tradicionalno namenjamo študijski razstavi. Kuratorstvo in izbor umetnikov je bil letos zaupan Nadji Zgonik, ki skupaj z umetniki poskuša odgovoriti na naslednja vprašanja: Ali je danes umetnost še tista, ki kaže pot v prihodnost, ali pa je postala tehnologija vsa umetnost? Kako naj bo umetnik v družbi, ki ji dominira tehnologija, še družbeni vizionar?

 

Kot je koncept razstave opisala Zgonikova, »bo razstava bolj kulturološki razmislek kot znanstvenofantastični pogled v prihodnost, saj se ne bo toliko ukvarjala s prisotnostjo znanosti in tehnologije med umetnostnimi temami kot z vlogo umetnikov kot vizionarjev ali napovedovalcev družbene bodočnosti. Za umetnika in njegovo vlogo v družbi smo tradicionalno rekli, da je kot vodnik, ki kaže družbi pot v prihodnost. Uveljavljena je bila fraza, biti pred svojim časom (être avant le temp). Ali je danes umetnik še vedno pred svojim časom, ali pa ga perfidni sistem libaralnega kapitalizma spreminja zgolj v producenta vedno novih, senzacionalističnih in spektakularnih umetniških projektov, namenjenih zaposlovanju misli neustvarjalnih množic? Vprašali se bomo, ali in kako se umetnost lahko izmakne taki vlogi in kako umetniki vidijo specifično moč umetnosti v družbi prihodnosti?

 

Za izostritev pogleda se bomo malce ozrli v polpreteklo zgodovino in v sedanjost, saj je Nova Gorica kot mlado mesto in mesto mladih bila prizorišče, ki je pred 71 leti z gradnjo na novo, iz nič, bilo grajeno za bodočnost. Zato lahko prav tu premišljujemo, kaj pomeni sodelovati pri in uresničevati bodočnost in kako graditi novo utopijo.

 

Na razstavi se bomo poskusili dotakniti nekaj pomembnih tem. Govorili bomo o umetnosti kot posrednici vizionarskih nazorskih stališč, postavili si bomo vprašanje o naši družbi, ali ji uspeva hoditi v toku s časom (tu je mišljena družba kot celota, ne le izjemni posamezniki), kaj so templji bodočnosti, dotaknili se bomo grožnje globalnega onesnaževanja planeta, neoludističnih praks (razbijanje strojev), posledic napake v tehnološkem sistemu, robotizacije družbe, umetne inteligence, genetskega inženiringa in  biotehnologije.

 

Novogoriška Mestna galerija je s pozicijo v kletnih prostorih in odsotnostjo dnevne svetlobe idealen prostor za prikaz galerijskega koncepta »črne škatle« (black box), namenjene prej družbenim projekcijam kot avtoreferenčnim temam. Razstava bo preplet sodobnih umetniških praks, ambientov, objektov, projekcij in slikarstva.«

 

 

O kuratorki

Nadja Zgonik je doktorica umetnostne zgodovine in izredna profesorica za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer vodi Katedro za teoretične vede. Področje njenega raziskovanja je likovna umetnost modernizma, postmodernizma in sodobnosti, s posebnim poudarkom na slovenski, kjer preučuje povezave z družbenim, ekonomskim in političnim kontekstom. Doslej je izšlo šest njenih monografskih publikacij, kot pobudnica in urednica knjižne izdaje je vodila projekt pisanja zgodovine slovenske likovne umetnosti od sredine dvajsetega stoletja dalje v obliki gesel. Bila je med ustanovitelji in prva glavna urednica časopisa Moderne galerije M’ars (1989, prenehal z izhajanjem leta 2001). Deluje tudi kot likovna kritičarka in gostujoča kustosinja in je zasnovala številne razstave, od avtorskih projektov, projektov za specifične prostore in monografskih predstavitev slovenskih umetnikov. Je članica več strokovnih združenj: mednarodnega združenja likovnih kritikov AICA, Slovenske sekcije PEN in Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko