Dogodkovnik

  • cd1_34

Srebrni abonma: Nadežda Tokareva in Evgenij Sinajski

Ventilator besed | 1.4.2018 | Komentarji 0

Sreda, 4. aprila 2018, ob 19.30 

Srebrni abonma in za izven

Nadežda Tokareva, violina 

Evgenij Sinajski, klavir

 

Program:

Leoš Janáček, Sonata za violino in klavir (1914)

Béla Bartók, Rapsodija št. 1 za violino in klavir

*

Janez Matičič, Cantique za violino in klavir, op. 68

Richard Strauss, Sonata za violino in klavir, op. 18

 

Violinistka Nadežda Tokareva, diplomantka Moskovskega državnega konservatorija, se je leta 2012 ustalila v Sloveniji. Večkratna nagrajenka mednarodnih tekmovanj sodi med iskane interprete svoje generacije. Kot predstavnica ruske šole se odlikuje z virtuoznostjo, izrazno močjo in sijajnim zvokom; rahločutno se poglablja v izbrano kompozicijo in poslušalcu kar najbolj neposredno oživlja avtorjeve zamisli. Širok krog poslušalstva je pritegnila z bogatim in raznovrstnim repertoarjem, ki sega od baroka do 21. stoletja, od klasične do zabavne glasbe. Poleg naštetega je prispevala tudi številne transkripcije in priredbe za violino.

Evgenij Sinajski, član ugledne ruske glasbene družine, je življenje posvetil korepetiranju, komorni glasbi in pedagoškemu delu. Na vseh treh področjih se je uveljavil kot iskan in cenjen pianist, ki svoj poklic opravlja strastno in predano. Sodeluje s številnimi priznanimi komornimi glasbeniki in podaja svoje znanje na mojstrskih tečajih po svetu.

V bogati ruski tradiciji vzgojena interpreta sta pripravila program, utemeljen na vzhodnoevropski glasbeni dediščini: na eni strani folklorizem Janáčka in Bartóka, na drugi bleščeča liričnost mladega Richarda Straussa, vse skupaj pa obogateno s sodobnostjo Matičičeve manj znane Cantique.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko