Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_22

Napovednik dogodkov Vodnikove domačije

Ventilator besed | 27.3.2018 | Komentarji 0

Za otroke

Torek, 27. marec (18h)

Pesnik Miklavž Komelj na obisku v Pesmovadnici

Pesnik Miklavž Komelj je zelo zanimiv človek, poln najrazličnejših podatkov, ki kar vrejo iz njega, predvsem tistih, povezanih z umetnostjo in poezijo.

Ker rad zbira stare rokopise, bo otrokom pokazal od miši obglodan rokopis italijanskega baročnega pesnika, pa primere stare vizualne poezije, kjer se črke pojavljajo v obliki jelenov. Pripovedoval bo o tem, kaj je navdih in kje so ga iskali veliki pesniki. Skupaj z otroki bo pisal anagrame in haikuje.

No, vsega vam pa tudi ne moremo povedati.

Za 8+

Vstopnine ni, število mest je omejeno. Obvezne prijave na katja.presa@divjamisel.org.

Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Afriška literatura

Sreda, 28. marec (19h)

O Afriški literaturi / Yaa Gyasi: Vračanje domov

V pogovoru s Petro Meterc, prevajalko in urednico oddaje Tu pa Tam na Radiu Študent, se bomo posvetili mladi gansko-ameriški romanopiski Yaa Gyasi in njenemu romanu Homegoing (v prevodu Vračanje domov).

Gyasi odpira teme kot so kolektivna travma, izkoreninjenje, vpletenost zahodnoafriških ljudstev v trgovanje s sužnji, dogovorjene poroke zahodnoafriških deklet z Evropejci, plantažno suženjstvo, kolonializem v Zahodni Afriki itd. V romanu je močno zastopana tudi ženska perspektiva, tako v luči zatiranja in zlorab kot tudi prek prizme družinskih in partnerskih odnosov ter seksualnosti.

Prevedena poglavja romana bo brala Špela Frlic.

Vabljeni na 12. pogovor v sklopu serije!

 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir.

Pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom RI 19+. Vodi in moderira Aleksandra Gačić.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Pripovedovanje za odrasle

Petek, 30. marec (20h)

Pripovedovalski večer za odrasle: Katja Preša

Katja je na pripovedovalsko pot stopila z ekipo "Za 2 groša fantazije" Radia Študent, z leti se je dodobra prekalila na mnogih pripovedovalskih nastopih in kmalu razvila povsem samosvoj slog interpretiranja. Z veseljem pripoveduje zgodbe obojim – otrokom in odraslim, najraje take obrnjene na hec.

Na mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj prepoznaven način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih slišijo kot komedija drugič kot srhljivka ali popotniški dnevnik skozi svet ljudskih zgodb.

 

Pripovedovanje je del spremljevalnega programa 21. pripovedovalskega festivala. Vstopnina: 4 EUR. Vstopnice lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko spleta: https://www.mojekarte.si/si/pripovedovalski-vecer-za-odrasle-s-katjo-presa/vstopnice-155043.html

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Tuji pisci pri nas

Sreda, 4. april (19h)

Druženja z Noahom: Tuji poročevalci pri nas

Vas je kdaj zanimal življenjski slog in delovne metode tujih poročevalcev in novinarjev, ki živijo daleč od doma in poročajo o dogodkih, tako lokalnih kot oddaljenih? Na aprilskem dogodku se bomo pogovarjali z novinarji, ki pišejo za ugledne medije. Z nami bosta Britanec Matthew Robinson, Reutersov posebni dopisnik za centralno in vzhodno Evropo, in Sam Baldwin, prav tako britanski novinar, ki piše za The Guardian. Gostitelj večera Noah Charney bo spregovoril o izkušnji pisanja za medije kot je Washington Post. Prav tako se bomo pogovarjali o praktičnih stvareh in nasvetih, npr. o tem, kako prepričati urednika, da naroči prispevek, in kako zaslužiti denar kot pisatelj, ne glede na kraj bivanja.

Pogovore z vrsto zanimivih, v Sloveniji živečih tujcev in domačinov enkrat mesečno pripravlja in vodi ameriški pisatelj in umetnostni zgodovinar dr. Noah Charney. Vsak mesec se druži z novimi temami in gosti in z njimi razpravlja o izseljenskem življenju in izkušnji življenja v Sloveniji.

Dogodek bo potekal v angleščini. Serijo je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

 

Za starejše

Četrtek, 5. april (10h)

Glasno branje za starejše z Lado Zei: Skrivno življenje živali

Tokrat beremo na glas Skrivno življenje živali, avtorja Petra Wohllebna! Knjiga je nadaljevanje uspešnice Skrivno življenje dreves. Avtor odkriva zapletene vedenjske vzorce živali v gozdu in na domačem dvorišču, njihovo čustveno življenje in zavest. Čudovita, poučna in osupljiva knjiga!

 

O srečanjih:

Glasno branje se širi po svetu vse bolj, mnogi ponovno odkrivajo čar druženja, tako drugačnega od družabnih omrežij digitalnega sveta. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo. Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva tudi vse več odraslih in starejših.

Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk - DUPDS. Vodi Lada Zei.

 

Strip

Četrtek, 5. april (17h in 19h)

Pop up striparna: pritličje na podstrehi

Z aprilom pričenjamo z mesečnimi dogodki POP UP STRIPARNA, kjer bo na ogled in naprodaj smetana svetovne stripovske produkcije! Izbor pripravlja Zavod Stripolis, ki je zadnja tri leta opremljal striparno Pritličje.

Na prvem dogodku boste lahko od 17h dalje uleteli na vaše omiljeno šišensko podstrešje brskat po zalogi in zamenjat kak rabljen izvod. Ob 19h bo večer presekal Izar Lunaček z uredniškim izborom petih stripov meseca. Sledila bo splošna prodaja in s pijačo podprt klepet o čudovitosti devete umetnosti! Pridite.

V sodelovanju z Zavodom Stripolis.

 

Razstave

LE ŠE do 5. APRILA v galeriji domačije

Interaktivna razstava poezije - PESMOVADNICA!

Interaktivna razstava, pesniški poligon za otroke in družine, vabi k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov! Preko nje boste odkrivali pesniški jezik, se urili v kovanju verzov in iskanju metafor ter se posvetili lastnemu pesniškemu ustvarjanju.

Zakaj so pesmi na svetu? Človek ne more vedeti, kaj ima s pesmimi, dokler se z njimi nekaj časa ne druži. Morda ugotoviš, da z njimi nimaš nič skupnega. Ali pa potihoma in počasi, ko jih spet in spet prebiraš, poslušaš, prepevaš, rišeš in pišeš, postaneš njihov zvesti prijatelj. Ali pa celo, to bi bilo šele lepo, tudi sam pesnica ali pesnik.

Dobrošel, dobrodošla v Pesmovadnici! Razstava je namenjena vsem, ki jih zanima poezija, predvsem pa otrokom od 5. leta dalje.

 

Odpiralni čas galerije:

Torek-petek: 11.00-19.00

Sobota-nedelja: 10.00-14.00

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko