Dogodkovnik

  • mglc_63

Dogodka v Ustvarjalnem centru Švicarija

Ventilator besed | 31.3.2018 | Komentarji 0

Cikel predavanj o Stojanu Batiču

Miklavž Komelj: Zgodovina in mit v kiparskem opusu Stojana Batiča

torek, 3. april, ob 18. uri

 

Predstavitev projekta rezidenta v Ustvarjalnem centru Švicarija

Navid Navab: tangibleFlux φ plenumorphic chaosmosis

četrtek, 5. april, ob 19.30 uri

 

 

·         Predavanje iz Cikla predavanj o Stojanu Batiču z naslovom Zgodovina in mit v kiparskem opusu Stojana Batiča.

·         Predava Miklavž Komelj.

·         Torek, 3. april, ob 18. uri, Spominski atelje Stojana Batiča (pritličje Ustvarjalnega centra Švicarija).

·         Vstopnina: 2 eur.

·         Dogodek je del programa Švicarija: skupnost, umetnost in narava, na ogled do 6. 1. 2019.

·         Predstavitev rezidence v Ustvarjalnem centru Švicarija, predstavlja se kanadski umetnik Navid Navab s projektom tangibleFlux φ plenumorphic chaosmosis.

·         Četrtek, 5. april, ob 19.30 uri.

·         Dogodek  je brezplačen.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Miklavž Komelj: Zgodovina in mit v kiparskem opusu Stojana Batiča

 

torek, 3. april, ob 18. uri

Spominski atelje Stojana Batiča, Ustvarjalni center Švicarija, vstopnina: 2 eur

 

Predavatelj se bo osredotočil na to, kako sta se v opusu Stojana Batiča prepletala angažirana vpletenost v družbene procese njegovega časa in prevzetost z mitološkim. Oboje se na posebno zanimiv način preplete v njegovih spomenikih, posvečenih NOB, ki so zanj pomenili poklon zgodovinskemu dogajanju, v katerem je bil tudi sam aktivno udeležen kot borec, obenem pa so bili del vizualnega definiranja neke nove mitologije. Batič se je zelo močno zavedal pomena monumentalne spomeniške plastike za ustvarjanje družbenih vezi, bil pa je tudi eden prvih v Jugoslaviji, ki so oblikovanje spomenikov NOB povezali z elementi modernistične estetike. Njegov opus je zelo globoko povezan z družbenim dogajanjem celotne druge polovice dvajsetega stoletja – celo v tistih delih, ki se zdijo na prvi pogled od tega dogajanja najbolj odmaknjeni.

 

S ciklom šestih strokovnih predavanj o Stojanu Batiču osvetljujemorazlične vidike njegovega življenja in ustvarjalnega opusa.

 

Stojan Batič je s svojim umetniškim ustvarjanjem močno zaznamoval slovensko povojno kiparstvo. Deloval je tudi v Švicariji, in sicer med letoma 1954–1959. V poklon Batiču je v stavbi urejen spominski atelje, v katerem so kiparjevi predmeti zaživeli v povsem novi luči. Odprt je ne samo za ogled, ampak tudi za uporabo, in opremljen z avtorjevimi plastikami in delovnimi pripomočki iz njegove zapuščine.

 

 

 

 

 

Spominski atelje Stojana Batiča

 

Stojan Batič (1925–2015) je prvi atelje na Gallusovem nabrežju podedoval po svojem profesorju na akademiji v Ljubljani, kiparju Frančišku Smerduju. Ko je umetnik leta 1956 prvič obiskal Pariz, pa je že delal v ateljeju v Švicariji v Tivoliju. Leta 1959 se je Batič preselil v novi atelje na Svetčevi 1 in njegov opus se je pod vplivom izpopolnjevanja pri Ossipu Zadkinu obrnil v novo smer. Zdajšnja rekonstrukcija prostora oživlja vzdušje in postavitev prav tega kiparjevega ateljeja. Omogoča nam spoznavanje kiparskega opusa, tako osnutkov za znamenita spomeniška dela kot malo plastiko, ki ji je Stojan Batič namenjal osrednjo pozornost; tu so oba avtoportreta, celo eden od prvih aktov počivajočih dekliških figur v žgani glini, monumentalna figura rudarja v mavcu, različica steklene Kompozicije, s katero je dopolnil znamenito serijo v steklu Eksplozija (1972), med terakotami pa opazimo figure iz ciklusov Tragos, slovenske mitologije Aura Slovenica in Slovenski miti in legende ter Evropske legende. Nova, prenesena postavitev zajema tudi nekatere umetnikove osebne predmete in posebno opremo, ki jo je uporabljal pri delu, ter umetniška dela, ki si jih je umetnik izmenjal s prijatelji (npr. leseni okrogli relief ruskega kiparja Andrika Verga, veliko platno Staneta Kregarja, portret žene Milene, delo Vladimirja Lakoviča).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Predstavitev rezidence v Ustvarjalnem centru Švicarija

 

Navid Navab: tangibleFlux φ plenumorphic chaosmosis

 

četrtek, 5. april, ob 19.30 uri
Ustvarjalni center Švicarija, brezplačno

 

Navid Navab, interdisciplinarni umetnik in raziskovalec iz Montreala, bo predstavil prvi prototip svojega najnovejšega dela tangibleFlux φ plenumorphic chaosmosis, ki ga razvija v sklopu rezidenčnega bivanja v Ustvarjalnem centru Švicarija. Dogodek je predpremiera (prototipa) dela, ki bo krstno predstavljen septembra v Linzu.

 

tangibleFlux φ plenumorphic chaosmosis je senzorična instalacija, ki jo zaznamuje igrivi ples različnih svetlobnih entitet, vabeč gledalca, da se sooči z materialno ontogenezo njihovih vitalnih elementov – organskih formacij vzorcev in objektov, ki izstopajo iz neprekinjenega energetskega polja. V iskanju skrivnosti materije, na meji med eksperimentalno umetnostjo, popularno astrofiziko in naravno fikcijo, Navabove avdiovizualne in haptične kompozicije prikazujejo fenomenološki pojav reda, ki se poraja iz kaosa. Serija tovrstnih dinamičnih mikrokozmosov kompozicijsko raziskuje prepletanje med vzorci in njihovo lastno negotovostjo, med zaznavami in oblikami, med topološkimi podobnostmi in orbitalnimi resonancami. Ta umetelni mikrokozmos nemara spominja na laserske holograme, ki navidezno kljubujejo občutku globine. A gledalec bo nemara lahko prepoznal kinetični dogodek v vsej njegovi kaotični resničnosti: v središču je objekt pod nenehno napetostjo, ki išče minimalno energetsko stanje, znake življenja, ki se spreminjajo v preobrate na robu kaosa.

Navid Navab je medijski alkimist, večdisciplinarni komponist, avdiovizualni kipar in interdisciplinarni umetnik ter raziskovalec, ki v svojem delu poglobljeno raziskuje pretvorbe materije. Navab trenutno vodi TML (Topological Media Lab) v sklopu univerze Concordia v Montrealu, kjer združuje fenomenološke študije z mnoštvom drugih disciplin in praks. Živi in deluje v Montrealu, Kanada.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacije

Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

Delovanje MGLC podpirata: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko