Dogodkovnik

  • mglc_65

MGLC/Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

Ventilator besed | 22.4.2018 | Komentarji 0

Obvestilo za javnost, 19. 4. 2018: Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, torek, 24. april, ob 18. uri, torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, vsak torek (od maja do julija); nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava, nedelja, 29. april, ob 15. uri

 

 

David Lynch, Ogenj na odru

 

13. 4.–29. 7. 2018

 

 

Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

 

torek, 24. april, ob 18. uri

 

·         Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, bo v torek, 24. aprila, ob 18. uri.

·         Vodi kustos razstave Božidar Zrinski.

·         Vstopnina za razstavo (5 eur, 2.5 uer), vodstvo je brezplačno.

 

 

Torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

 

vsak torek od maja do julija

 

• Vsak torek v maju in juniju je vodstvo ob 18. uri; vsak torek v juliju je vodstvo ob 19. uri.

• Vodstva v slovenskem in angleškem jeziku.

• Vstopnina za razstavo, vodstvo je brezplačno.

 

 

Nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava

 

nedelja, 29. april, ob 15. uri

 

·         Nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava, bo v nedeljo, 29. aprila, ob 15. uri.

·         Enourno vodstvo v angleškem jeziku, s prilagoditvijo v slovenski jezik, vodi Matic Ferlan, umetnostni zgodovinar.

·         Vstopnina: 2 eur.

·         Dogodek je del programa Švicarija: skupnost, umetnost in narava, na ogled do 6. 1. 2019.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

David Lynch, Ogenj na odru

13. 4.–29. 7. 2018

 

Razstava Ogenj na odru je prva predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Kasneje se je v različnih obdobjih bogate kariere likovni umetnosti posvečal včasih bolj, včasih manj intenzivno.

 

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru je na ogled izbor grafik – litografij, ki jih je David Lynch naredil v grafičnem ateljeju Idem v Parizu. Unikatna atmosfera studia, njegova bogata zgodovina in ponujene odprte možnosti za ustvarjanje so mu omogočile, da je naredil obsežno serijo litografij, ki je nastajala vse od leta 2007. Predstavitev zaokrožajo akvareli in izbor eksperimentalnih filmov. Ljubljanska razstava je nastala v tesnem sodelovanju s pariško založbo Item Éditions in Lynchevim studiem iz Los Angelesa.

 

Ameriški filmar David Lynch se je z grafiko spoznal leta 2007 ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Idem. V izjemnem okolju, prežetem z dolgo zgodovino sodelovanja z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, se je navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne. Sedemdeset litografij, ki smo jih izbrali za ljubljansko razstavo, predstavlja režiserja, scenarista, glasbenika in fotografa v drugačni vlogi – kot likovnega umetnika, ki v eksperimentiranju z izraznostjo grafičnega medija razširja obzorja svoje ustvarjalnosti. Prizore popačenih človeških figur, insektov in drugih živali, temačnih kompleksov industrijske arhitekture in tesnobnih vizij iz sanj Lynch v teh grafikah kombinira s poetičnimi, a ostrimi in udarnimi napisi, ki večinoma delujejo kot spretno izbrani naslovi del. Besede ga namreč vznemirjajo podobno kot razne likovne oblike, saj ima tekst zanj tako pripovedno kot vizualno noto. Kot pravi sam, so črke povezane v besedo kot zobje v ustih. Predstavitev zaokrožajo slike iz zasebnih zbirk, akvareli in izbor eksperimentalnih in animiranih filmov od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes. Razstavljenim delom je skupno prepletanje nadrealističnega, ekspresivnega in grotesknega, s čimer se vzpostavlja lynchevsko vzdušje,

ki mu v postavitvi razstave z odrsko logiko sledi scenograf Branko Hojnik.

 

Filmski ustvarjalec, likovni umetnik in glasbenik David Lynch se je rodil leta 1946 v mestu Missoula v ameriški zvezni državi Montana. Že v najstniških letih se je navdušil nad slikarstvom in se vpisal na študij likovne umetnosti na muzejski šoli v Bostonu (Boston Museum School). Slednjega ni dokončal, inspiracijo je našel šele na Likovni akademiji v pensilvaniji akademiji likovnih umetnosti v Philadelphii (Pennsylvania Academy of Fine Arts), kjer se je zgodil tudi ključen ustvarjalni preskok – iz tradicionalne slike v gibljivo, v animacijo in s tem v svet filma. Njegov eksperimentalni kratki film Abeceda (1968) je pritegnil pozornost Ameriškega filmskega inštituta, ki mu je konec šestdesetih let podelil štipendijo. Izkazalo se je, da je bila v karieri mladega režiserja ta podpora ključna. Sledila je selitev v filmsko meko, Los Angeles, in dolgotrajno snemanje prvega celovečerca Eraserhead (1977). Odmevnost Lynchevega dela je dosegla vrhunec konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja (filma Modri žamet, 1986 in Divji v srcu, 1990 in TV-nadaljevanka Twin Peaks, 1990–1991, 2017).

 

Kljub bogati filmski karieri David Lynch likovne umetnosti nikoli ni opustil in svoja dela od leta 1989 tudi razstavlja. Poleg slikarstva in grafike ga zanima tudi fotografija. Pogosto je (so)avtor filmske glasbe, kot avtor in izvajalec pa se z glasbo ukvarja tudi izven filma. Za svoje režisersko in scenaristično delo je prejel številne najpomembnejše filmske nagrade.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

vsak torek od maja do julija

 

Vsak torek maja in junija ob 18. uri in vsak torek julija ob 19. uri so v programu vodstva v slovenskem in angleškem jeziku. Po razstavi vodi muzejski informator Gregor Dražil.

Vstopnina za razstavo, vodstvo je brezplačno.

 

Občasno bomo pripravili tudi vodstva z gosti; o programu vas bomo sproti obveščali.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava

 

nedelja, 29. april, ob 15. uri, vstopnina: 2 eur

 

Enourno vodstvo po razstavi v angleškem jeziku (s prilagoditvijo v slovenski jezik).
Vodi Matic Ferlan, umetnostni zgodovinar.

 

Večplastno razstavo Švicarija: skupnost, umetnost in narava tvorijo štirje sklopi: ZgodovinaSpominski atelje Stojana BatičaArhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope pa povezujejo umetniška dela.

 

Sodelujoči umetniki na razstavi:

Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.

 

Avtorica projekta: Yasmín Martín Vodopivec.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razstava David Lynch, Ogenj na odru je na ogled od 13. aprila do 29. julija 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. Dneva odprtih vrat: mednarodni dan muzejev, 18. maj 2018 in Poletna muzejska noč, 16. junij, 18.00–24.00.

Razstava Švicarija: skupnost, umetnost in narava je na ogled od 8. februarja 2018 do 6. januarja 2019, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. Dneva odprtih vrat: mednarodni dan muzejev, 18. maj 2018 in Poletna muzejska noč, 16. junij, 18.00–24.00.

 

 

Dodatne informacije:

Božidar Zrinski, kustos, 01/241 3804, bozidar.zrinski@mglc-lj.si

Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko