Dogodkovnik

  • cd_54

Ivan Skrt, klavir (15. 5., Gallusova dvorana)

Ventilator besed | 29.4.2018 | Komentarji 0

 

 

 

Sezona 2017/18

TO, 15. maja, ob 20. uri

Recital

Ivan Skrt, klavir

 

Program: Franz Liszt, Sivi oblaki, S.199; Mračna gondola, S. 200; Mrtvaški ples, S. 525

Marij Kogoj, Malenkosti, izbor; Bela Bartók, Na prostem, suita, Sz. 81, BB 89; Modest Petrovič Musorgski, Slike z razstave

 

 

 

Umetnik briljantne tehnike in jasne estetike usmerja svojo vizijo v širše glasbene teme ter drzno vztraja pri svoji iskrenosti in svobodi.

 

V Cankarjevem domu bo 15. maja nastopil pianist Ivan Skrt. Njegova glasbena pot se je začela v klavirskem razredu pri pedagogu Sijavušu Gadjievu, nato ga je popeljala na vzhod v Moskvo in nato v Pariz. Izoblikoval se je v pianista, ki se z drzno lisztovsko prezenco neupogljivo izpostavlja vedno novim izzivom pianističnega repertoarja in občinstvu razgrinja svoje jasno izpeljane zgodbe – naj bodo to voda, igra svelobe in senc ali kontrastnost črno-belega.

Pred leti je opozoril nase z velikopoteznim koncertom v Gallusovi dvorani, nepozaben pa je bil njegov recital na prostem – na odru na gladini reke izpod kamnitega mostu v Kanalu ob Soči, kjer je z glasbo Chopina, Liszta in Skrjabina očaral kar 2500 poslušalcev.

V zadnjih sezonah je s svojimi recitali navdušil pariško dvorano Gaveau in slovite dvorane Buenos Airesa, La Plate, Montevidea. Maja nam pripravlja spored, ki raziskuje nedoumljivo razsežnost smrti. Kot sam pravi, ima glasba sposobnost spodbuditi poslušalca v spoznanje popolne prisotnosti, krhko stanje brez misli – neke vrste smrt, ki za droben trenutek prekorači projekcije preteklosti in prihodnosti.

 

http://www.ivanskrt.si/sl/

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko