Dogodkovnik

  • nms_103

Narodni muzej Slovenije - Napovednik

Ventilator besed | 14.5.2018 | Komentarji 0

Torek, 15. maja 2018, ob 12. uri

Novinarska konferenca

Narodni muzej Slovenije – Muzejska

OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI in UNICUM 2018

Spoštovani novinarji,

pred prihajajočima novima razstava vas vabimo na NOVINARSKO KONFERENCO, ki bo v torek, 15. maja 2018, ob 12. uri v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska 1, Ljubljana).

V FOKUS tokrat postavljamo KERAMIKO v vseh njenih razsežnostih. Predstavili bomo dva svetova: sodobno raziskovanje v dizajnu na eni strani in kiparstvu na drugi. 

 

Potujoča razstava OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI. Keramika in njene dimenzije se osredotoča na nove trende v sodobnem dizajnu keramike, med katerimi pomembno mesto zavzema 3D tisk. Išče odgovore na vprašanji, ali bo nova tehnologija spremenila naše estetke vrednote in kako se bodo te odražale v družbi. Razstava je del evropskega projekta Keramika in njene dimenzije, ki poteka v okviru evropskega programa Ustvarjalna Evropa.

 

Osrednja razstava IV. mednarodnega trienala UNICUM 2018 je prestižna tekmovalna razstava in prikazuje najnovejše trende sodobne umetniške keramike v svetovnem merilu.  Mednarodna strokovna žirija je izmed 277 prijavljenih z vsega sveta izbrala 78 umetniških del, ki so se uvrstili na razstavo in se potegujejo za ugledne nagrade. Nagrajenci bodo znani na odprtju razstave v četrtek, 17. maja 2018, ob 19. uri v NMS – Metelkova (Maistrova 1). 

 

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

- mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,

- dr. Mateja Kos, vodja razstavnih projektov Oblikovanje prihodnosti in UNICUM 2018, Narodni muzej Slovenije,

- Wilhelm Siemen, direktor muzeja Porzellanikon v Selbu (Nemčija) in vodja evropskega projekta Keramika in njene dimenzije, 

- dr. Maarit Mäkelä, avtorica razstave in vodja modula Oblikovanje prihodnosti evropskega projekta Keramika in njene dimenzije, in

- zasl. prof. Dragica Čadež Lapajne, akad. kiparka, spec. članica Mednarodne akademije za keramiko (Member of the International Academy of Ceramics).

 

Veselimo se srečanja z vami!

 

***

 

Torek, 15. maja 2018, ob 19. uri

Odprtje razstave

Narodni muzej Slovenije na Muzejski

Odprtje razstave OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI. Keramika in njene dimenzije

Vljudno vas vabimo na odprtje nove občasne razstave OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI. Keramika in njene dimenzije.

 

Razstavo bo odprl minister za kulturo Anton Peršak.

 

***

 

Torek, 15. maja 2018, od 10. do 18. ure

Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Metelkovi

MEDNARODNI DAN DRUŽIN

Ob mednarodnem dnevu družin vas vabimo, da dan preživite v naši družbi in sodelujete v nagradni pustolovščini z ugankami Živa odkriva...

Prost vstop za družine!

 

***

 

Četrtek, 17. maja 2018

Muzejska četrt Metelkova in Stara mestna elektrarna

DAN SOSEDOV

Namen dneva je povezati prebivalce in ustanove v četrti Tabor in širše, da bi se bolje poznali in bolje sodelovali, da bi vsaj en dan v letu preživeli skupaj v prijetnem druženju in ustvarjanju. S tem se krepijo dobri sosedski odnosi in medgeneracijska vzajemnost. Ti odnosi oplemenitijo družbeno življenje in prispevajo k dvigu kakovosti bivanja. Pridružite se nam!

 

Popoldanski program v Stari mestni elektrarni (prijave niso potrebne):

16.00-18.00 FORUM, delavnica treh muzejev na Metelkovi (+MSUM, NMS, SEM)

Na stojnici bomo predstavili našo muzejsko ploščad, ki je zamišljena kot stična točka na njej delujočih kulturnih institucij. Veseli bomo vaših predlogov, kako bi našo ploščad lahko spremenili v čim bolj prijeten in uporaben javni prostor. Uporabili bomo veliko domišljije, pomagali pa si bomo s tlorisi in fotografijami ploščadi ter se preizkusili v izdelovanju prostorske makete. Delavnica in druženje za vse generacije.

 

***

 

Četrtek, 17. maja 2018, ob 19. uri

Odprtje razstave

Narodni muzej Slovenije – Metelkova Odprtje osrednje razstave IV. MEDNARODNEGA TRIENALA KERAMIKE UNICUM 2018

Narodni muzej Slovenije prireja IV. mednarodni trienale keramike UNICUM 2018.
Mednarodna razstava avtorske keramike, ki bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, je osrednji dogodek UNICUMA 2018. Zanjo je prispelo 277 prijav iz 42 držav. Med njimi je bilo na razstavo uvrščenih 78 avtorjev in njihovih del iz 25 držav. Vljudno vas vabimo na odprtje razstave, v sklopu katerega bo mednarodna strokovna žirija razglasila nagrajence med razstavljenimi deli.

Razstavo bo odprla dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš.

***

Petek, 18. maja 2018, od 10. do 18. ure
Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Metelkovi
MEDNARODNI DAN MUZEJEV
Mednarodni dan muzejev praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah sveta. Prisrčno vas vabimo v našo družbo v petek, 18. maja. 2018, ko bo vstop na lokaciji Muzejska in Metelkova prost.

***

Sobota, 19. maja 2018, ob 11. uri
Družinska dogodivščina
Narodni muzej Slovenije na Muzejski
RIMLJANI PA TE FORE
Rimska civilizacija je v Evropi pustila številne sledi: arheološke ostanke in izume. Kaj je bilo skrivno orožje uspeha rimske države, zakaj je propadel eden največjih imperijev v zgodovini človeštva in kaj je ostalo po njem v Sloveniji in Evropi? Odeli se bomo v rimska oblačila, na voščeno tablico zapisali znan rimski izrek, se preizkusili v klesanju v kamen, od blizu spoznali rimsko vojaško opremo in se odpravili na kratek vojaški pohod.

Trajanje: 60 minut. Cena družinske dogodivščine je 6 € za družino, za imetnike letne družinske vstopnice je ogled brezplačen! Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest je omejeno.

 

 

Narodni muzej Slovenije; tel.: 01/241 44 00; info@nms.si; www.nms.si

NMS (Muzejska ulica 1, Ljubljana): odprto vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.
NMS – Metelkova (Maistrova ulica 1, Ljubljana; vhod s ploščadi Muzejske četrti): odprto od torka do nedelje od 10. do 18. ure (ob ponedeljkih zaprto).

Če ne želite več prejemati novic NMS, se lahko odjavite tako, da odgovorite na to sporočilo ter v Zadevo (Subject) vpišete "ODJAVA".

Pridružite se nam na Facebooku in Instagramu!

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko