Dogodkovnik

  • mglc_67

MGLC in Ustvarjalni center Švicarija/program od 15. do 19. maja

Ventilator besed | 15.5.2018 | Komentarji 0

Obvestilo za javnost, 10. 5. 2018: Program na razstavi David Lynch, Ogenj na odru, in program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava v tednu od 15. do 19. maja; Program ob Mednarodnem dnevu muzejev; Pogovor z umetniki rezidenti programa MGLC in KC Tobačna 001

 

Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, torek, 15. maj, ob 18. uri; torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, vsak torek (od maja do julija); Prost vstop na razstavo v petek, 18. maja, ob Mednarodnem dnevu muzejev

Pogovor iz cikla Pričevalci, gost je Aleksander Prokofjev, četrtek, 17. maj, ob 18. uri; Vodstvo po Ustvarjalnem centru Švicarija, vodita avtorica projekta Yasmín Martín Vodopivec in Nejka Batič, Promenadni družinski festival in Glasovi Tivolija, sobota, 19. maj, od 10.00 do 20.00 ure

Pogovor z umetniki rezidenti programa MGLC in KC Tobačna 001, torek, 15. maj, ob 17. uri

 

 

David Lynch, Ogenj na odru

 

13. 4.–29. 7. 2018

 

Program ob razstavi, 15. do 18. maj

Vodstvo po razstavi, torek, 15. maj, ob 18. uri.

• Prost vstop na razstavo ob Mednarodnem dnevu muzejev, petek, 18. maj, 10.00–18.00.

 

Vodstvo po razstavi, torek, 15. maj

·         Vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru, torek, 15. maja, ob 18. uri.

·         Vodstvo je v slovenskem in angleškem jeziku.

·         Vodi muzejski informator Gregor Dražil.

·         Vstopnina za razstavo (5 eur, 2.5 eur), vodstvo je brezplačno.

 

Torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

 

vsak torek od maja do julija

 

• Vsak torek v maju in juniju je vodstvo ob 18. uri; vsak torek v juliju je vodstvo ob 19. uri.

• Vodstva so v slovenskem in angleškem jeziku.

• Vstopnina za razstavo, vodstvo je brezplačno.

• Občasno bomo pripravili tudi vodstva z gosti; o programu vas bomo sproti obveščali.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mednarodni dan muzejev

Prost vstop na razstavo David Lynch, Ogenj na odru

 

petek, 18. maj, 10.00–18.00, MGLC

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava

 

8. 2. 2018–6. 1. 2019

 

 

Program projekta, 17. do 19. maj

 

• Pogovor iz cikla Pričevalci, gost je Aleksander Prokofjev, četrtek, 17. maj, ob 18. uri

• Mednarodni dan muzejev: Vodstvo po Ustvarjalnem centru Švicarija, vodita avtorica projekta Yasmín Martín Vodopivec in Nejka Batič, petek, 18. maj, ob 14. uri

Promenadni družinski festival in Glasovi Tivolija, pripovedovanj zgodb o Švicariji, sobota, 19. maj, od 10.00 do 20.00 ure

 

 

Pogovor iz cikla Pričevalci

gost: Aleksander Prokofjev

četrtek, 17. maj, ob 18. uri – predvečer Mednarodnega dneva muzejev

 

Spominski atelje Stojana Batiča, Ustvarjalni center Švicarija, vstopnina: 2 eur

Pogovor v slovenskem znakovnem jeziku tolmači Tanja Giuliatti Davinić.

 

Pogovarjali se bomo s slikarjem, grafikom in kiparjem Aleksandrom Prokofjevom, ki se na likovni sceni aktivno udejstvuje vse od leta 1967. Rojen je bil v devetčlanski družini v Švicariji, kjer je živel in deloval vse do njene nedavne prenove. Prav zato je Prokofjev eden najpristnejših kronistov in pričevalcev o zgodovini te legendarne stavbe na robu mesta, kjer so poleg njega delovali številni domači likovni umetniki. V javnem pogovoru bo predstavil svojo vlogo znotraj te neformalne umetniške skupnosti. Pogovor vodi Miha Colner.

 

Aleksander Prokofjev (1948) deluje kot slikar, grafik in kipar. Je likovni samouk in se minulih petdeset let aktivno udejstvuje na domači sceni. Leta 1968 je prvič samostojno razstavljal, v naslednjih desetletjih pa je prejel več priznanj in sodeloval na številnih likovnih kolonijah z mladimi. Redno sodeluje tudi z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Aleksander Prokofjev živi in deluje v Ljubljani.

 

*Pogovorni ciklus Pričevalci vabi na javne pogovore z nekdanjimi prebivalci in uporabniki Švicarije, ki bodo iz lastnih izkušenj in perspektiv pričarali nekdanje vzdušje v tej ikonični stavbi v Tivoliju. Sogovorniki so vizualni ustvarjalci, ki so na različnih ravneh zaznamovali domače likovno prizorišče.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mednarodni dan muzejev v Ustvarjalnem centru Švicarija

Vodstvo avtorice razstave Yasmín Martín Vodopivec in Nejke Batič po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava

 

petek, 18. maj, ob 14. uri

 

Po večplastni razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava nas bosta popeljali avtorica projekta Yasmín Martín Vodopivec in umetnostna zgodovinarka, vodja prenove Švicarije in hčerka Stojana Batiča gospa Nejka Batič. Razstava, ki jo tvorijo štirje sklopi: ZgodovinaSpominski atelje Stojana BatičaArhitektura in Umetnost, nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope pa povezujejo umetniška dela.

Sodelujoči umetniki na razstavi:

Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.

 

Avtorica projekta: Yasmín Martín Vodopivec.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Promenadni družinski festival in Glasovi Tivolija, pripovedovanje zgodb o Švicariji
sobota, 19. maj, 10.00–20.00, brezplačno,
Ustvarjalni center Švicarija, park Tivoli

Kako so se nekoč oblačili, kako so se nosili, kaj so govorili in kaj so počeli?

Ljubljanska promenada, Tivoli in Švicarija nekoč in danes! Promenadni družinski festival sestavljajo dve celodnevni delavnici in večerno pripovedovanje zgodb. Namenjamo ga otrokom, družinam, vsem generacijam!

 

Ustvarjalni delavnici, na katerih raziskujemo družabno zgodovino Švicarije, 10.00–17.00


Promenada kot nekoč
Scenografska delavnica, na kateri izdelujemo mini scene – kulise nekdanjega promenadnega življenja v Tivoliju. Koncept: Samo Lapajne, akademski slikar, scenograf in kostumograf.

 

Videti in se postaviti na ogled
Izdelujemo večja slikarska dela in jih umestimo v prostor. Koncept: Ana Sluga, uporabnica ateljeja v Ustvarjalnem centru Švicarija, slikarka, fotografinja in videastka.

 

Zaključni dogodek dneva ob 18.00

 

Glasovi Tivolija, pripovedovanje resničnih zgodb o Švicariji

Tivoli je poln zgodb, tiste najbolj divje in sočne poznajo le drevesa, in vi jih ne izveste nikdar. A nekaj je ostalo zapisanih, nekaj povedanih in o nekaterih se šušlja. Izbrskali smo nekaj posebnih o obnovljeni Švicariji. Avtorsko jih bodo interpretirali pripovedovalci in glasbeniki, ki jih marsikdo pozna z valov Radia Študent ter z zgoščenk Za 2 groša fantazije.


Pripovedujejo:Ciril Horjak - dr. Horowitz, Boštjan Napotnik - Napo, Katja Preša, Srečko Meh in Ana Ličina.Glasba: Andrej Fon.

 

Podrobnejšo predstavitev najdete v priponki.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umetniki na obisku!

 

Pogovor z umetniki rezidenti programa MGLC in KC Tobačna 001

torek, 15. maj, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija, brezplačno

 

V pogovoru sodelujejo Declan Clarke (Berlin) ter Nikita Kadan in Anna Zvygintseva (Kijev).

 

V Švicariji trenutno biva in dela umetnik Declan Clarke iz Berlina, medtem ko sta v KC Tobačna 001 na rezidenčnem bivanju umetnika Nikita Kadan in Anna Zvygintsevaiz Kijeva.

 

Na pogovoru, ki ga bosta moderirala Alenka Gregorič in Miha Colner, bodo gostujoči umetniki predstavili svojo ustvarjalno prakso, nastajajoča dela v sklopu rezidenčnega bivanja, svoje poglede na svet in še marsikaj.

 

Declan Clarke je bil udeleženec in nagrajenec 31. grafičnega bienala Nad tabo/ti leta 2015 v Ljubljani. Žirija mu je za delo Skupinski portret z razstrelivom (2014) podelila posebno nagrado, in sicer raziskovalno rezidenco. Trenutno je na raziskovalni umetniški rezidenci v Ustvarjalnem centru Švicarija.

 

Nikita Kadan inAnna Zvygintseva, trenutna rezidenta v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, se bosta ob zaključku svojega bivanja konec tega meseca predstavila z razstavnim projektom v KC Tobačna 001.

 

Declan Clarke deluje pretežno na področju gibljive slike, čeprav pogosto uporablja tudi druge umetniške medije. V novejši praksi se posveča raziskovanju tematik modernosti, konflikta in osebnih zgodb, ki se odvijajo v ozadju velikih političnih prevratov 20. in 21. stoletja. V minulih dveh desetletjih se je v delih odzival na osebne izkušnje običajnih ljudi in jih primerjal z uradnimi zgodovinskimi narativi, ki so običajno produkt rabe politične moči.

 

Za umetniško prakso ukrajinskega umetnika Nikite Kadana velja, da nas sili k premisleku o manipulaciji zgodovine, ki se odvija v sodobnem političnem in kulturnem diskurzu. Zanj je edino, kar šteje, kritično zgodovinjenje in ustvarjanje narativa, ki bo lahko preteklost in sedanjost povezal v logično celoto. Vse preostalo je zgolj vojna za spomin, filtriranje in selekcioniranje podatkov brez občutka za odgovornost do preteklosti.

 

Opus Anne Zvygintseve spominja na intuitivni dnevnik, v katerem s skulpturami, risbami in videi beleži sledove vsakodnevnega življenja, srečanj, naključij ali avtobiografskih dejstev in na ta način ohranja trenutke, ideje in dejanja, ki bi se drugače izgubili.

 

Pogovor poteka v angleškem jeziku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

David Lynch, Ogenj na odru

13. 4.–29. 7. 2018

 

Razstava Ogenj na odru je prva predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Kasneje se je v različnih obdobjih bogate kariere likovni umetnosti posvečal včasih bolj, včasih manj intenzivno.

 

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru je na ogled izbor grafik – litografij, ki jih je David Lynch naredil v grafičnem ateljeju Idem v Parizu. Unikatna atmosfera studia, njegova bogata zgodovina in ponujene odprte možnosti za ustvarjanje so mu omogočile, da je naredil obsežno serijo litografij, ki je nastajala vse od leta 2007. Predstavitev zaokrožajo akvareli in izbor eksperimentalnih filmov. Ljubljanska razstava je nastala v tesnem sodelovanju s pariško založbo Item Éditions in Lynchevim studiem iz Los Angelesa.

 

Ameriški filmar David Lynch se je z grafiko spoznal leta 2007 ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Idem. V izjemnem okolju, prežetem z dolgo zgodovino sodelovanja z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, se je navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne. Sedemdeset litografij, ki smo jih izbrali za ljubljansko razstavo, predstavlja režiserja, scenarista, glasbenika in fotografa v drugačni vlogi – kot likovnega umetnika, ki v eksperimentiranju z izraznostjo grafičnega medija razširja obzorja svoje ustvarjalnosti. Prizore popačenih človeških figur, insektov in drugih živali, temačnih kompleksov industrijske arhitekture in tesnobnih vizij iz sanj Lynch v teh grafikah kombinira s poetičnimi, a ostrimi in udarnimi napisi, ki večinoma delujejo kot spretno izbrani naslovi del. Besede ga namreč vznemirjajo podobno kot razne likovne oblike, saj ima tekst zanj tako pripovedno kot vizualno noto. Kot pravi sam, so črke povezane v besedo kot zobje v ustih. Predstavitev zaokrožajo slike iz zasebnih zbirk, akvareli in izbor eksperimentalnih in animiranih filmov od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes. Razstavljenim delom je skupno prepletanje nadrealističnega, ekspresivnega in grotesknega, s čimer se vzpostavlja lynchevsko vzdušje,

ki mu v postavitvi razstave z odrsko logiko sledi scenograf Branko Hojnik.

 

Filmski ustvarjalec, likovni umetnik in glasbenik David Lynch se je rodil leta 1946 v mestu Missoula v ameriški zvezni državi Montana. Že v najstniških letih se je navdušil nad slikarstvom in se vpisal na študij likovne umetnosti na muzejski šoli v Bostonu (Boston Museum School). Slednjega ni dokončal, inspiracijo je našel šele na Likovni akademiji v pensilvaniji akademiji likovnih umetnosti v Philadelphii (Pennsylvania Academy of Fine Arts), kjer se je zgodil tudi ključen ustvarjalni preskok – iz tradicionalne slike v gibljivo, v animacijo in s tem v svet filma. Njegov eksperimentalni kratki film Abeceda (1968) je pritegnil pozornost Ameriškega filmskega inštituta, ki mu je konec šestdesetih let podelil štipendijo. Izkazalo se je, da je bila v karieri mladega režiserja ta podpora ključna. Sledila je selitev v filmsko meko, Los Angeles, in dolgotrajno snemanje prvega celovečerca Eraserhead (1977). Odmevnost Lynchevega dela je dosegla vrhunec konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja (filma Modri žamet, 1986 in Divji v srcu, 1990 in TV-nadaljevanka Twin Peaks, 1990–1991, 2017).

 

Kljub bogati filmski karieri David Lynch likovne umetnosti nikoli ni opustil in svoja dela od leta 1989 tudi razstavlja. Poleg slikarstva in grafike ga zanima tudi fotografija. Pogosto je (so)avtor filmske glasbe, kot avtor in izvajalec pa se z glasbo ukvarja tudi izven filma. Za svoje režisersko in scenaristično delo je prejel številne najpomembnejše filmske nagrade.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razstava David Lynch, Ogenj na odru je na ogled od 13. aprila do 29. julija 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. Dneva odprtih vrat: mednarodni dan muzejev, 18. maj 2018 in Poletna muzejska noč, 16. junij, 18.00–24.00.

Razstava Švicarija: skupnost, umetnost in narava je na ogled od 8. februarja 2018 do 6. januarja 2019, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure. Dneva odprtih vrat: mednarodni dan muzejev, 18. maj 2018 in Poletna muzejska noč, 16. junij, 18.00–24.00.

 

 

Dodatne informacije:

Božidar Zrinski, kustos, 01/241 3804, bozidar.zrinski@mglc-lj.si

Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko