Dogodkovnik

  • foto_otroski_knjizni_festival

Maj v Šiški + 4. Otroški knjižni festival!

Ventilator besed | 21.5.2018 | Komentarji 0

 

Pozdravljeni iz Vodnikove domačije Šiška. Hiše branja, pisanja in pripovedovanja,

 

Pošiljam vam program dogodkov do vključno 30. majater napoved za 4. Otroški knjižni festival, ki bo v soboto, 2. junija!

 

Knjiga in film, Serija pogovorov o literaturi in njenih dvojnikih

Z JANOM CVITKOVIČEM O POEZIJI, KI JE POSTALA FILM

Četrtek, 17. maj (19h)

Jan Cvitkovič, režiser celovečernih filmov Kruh in mleko, Odgrobdogroba, Archeo in Šiška Deluxe, nazadnje pa še Družinice, je bil najprej pesnik. Ko je leta 2008 izšla njegova prva pesniška zbirka Lačna žival, je razkril, da se sam najbolj prepozna prav v poeziji. Na sedmem dogodku Knjiga in film bomo zato pokazali dva njegova kratka filma, osnovana na poeziji in skupaj z njim poskušali odgovoriti na vprašanja, ki jih postavlja poezija, ko postane literarna predloga filmskemu scenariju. Ja, zadnji pogovor v pomladanskem ciklu bo filmska poezija. (Potem pa na morje.)

Enkrat mesečno v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah, sopostavljamo režijski in pisateljski pogled, in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami. Dogodke vodi Nadina Štefančič.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Enkrat mesečno, en pripovedovalec, en mikrofon, pest zgodb, na pamet, za pamet!

PRIPOVEDOVALSKI VEČER ZA ODRASLE: ROK KUŠLAN

Petek, 18. maj (20h)

Roka Kušlana je pripovedovanje doletelo kot špikerja na Radiu Študent. V mnogih pripovedovanjih in tudi drugih javnih nastopih v zadnjem desetletju je razvil prepoznaven slog, ki temelji predvsem na aktualizacji zgodbe in izrazitem humorju. Zgodbe, ki jih pripoveduje so največkrat žgečkljive, smeh, ki se razlega po dvorani pa nalezljiv.

Na mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj prepoznaven način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih slišijo kot komedija drugič kot srhljivka ali popotniški dnevnik skozi svet ljudskih zgodb.

Vstopnina: 4 EUR. Vstopnice lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko prodajnih mest mojekarte.si.

 

Nedelce

SODELOVANJE: ZEMLJA

Nedelja, 20. maj (11h)

Na dogodku o Zemlji in Soncu, tej čudežni snovi, iz katere se rojeva in v katero se vrača življenje, bodo svoje umetniške moči združili pesnik Andrej Rozman - Roza, kiparka Lučka Koščak in akrobat Raph Perrnoux.

V sodelovanju z Rozinteatrom.

Za: 5+

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v dobri družbi knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Ko pomlad prinese tople dneve, se iz podstrešne dvorane preselimo na dvorišče domačije.

Dogodki so brezplačni. Veseli bomo, če boste kvaliteten program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

 

Raziskujemo bralne navade

VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Četrtek, 24. maj (17h-20h)

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič, vabimo na individualne pogovore o branju!

Individualni pogovori o načinih branja skušajo nasloviti in ubesediti telesnost branja in materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži, ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

Pridi zaupat svoje bralne izkušnje dr. Ani Vogrinčič Čepič!

Na pogovor vabi vse, ki imate veselje razčlenjevati in raziskovati lastne bralne stile. Tako tiste, ki ste o teh stvareh že premišljevali, kot tiste, ki še niste: starejše in mlajše, tujce in domačine, tiste, ki prisegate na tisk, in zagrete e-bralce.

Povod za pogovore je poleg radovednosti Anino zbiranje gradiva za analizo bralnih praks.

Obvezne prijave na: katja.presa@divjamisel.org. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

Pogovori o branju bodo na domačiji odslej potekali dvakrat mesečno, enkrat dopoldan in enkrat popoldan.

 

Druga godba

PROGRAM DRUGE GODBE NA VODNIKOVI DOMAČIJI
Sobota, 26. maj

11.00: Bratovščina Sinjega galeba, predstava po knjigi Toneta Seliškarja (pripoved Spela Frlic glasba v živo Metod Banko, animacija ilustracij Matjaža Schmidta Jure Lavrin)

Pika, slika, pravljica je projekt Vodnikove domačije, ki s pripovedovanjem, glasbo v živo in preprosto animiranimi ilustracijami predstavlja odlične knjige za otroke.

Tokrat predstavljamo slovensko mladinsko klasiko Bratovščino Sinjega galeba pisatelja Toneta Seliškarja, ki se je z napeto zgodbo o zaprti otoški skupnosti, jadrnici Sinji galeb in prijateljstvu, ki ga je ta spodbudila, dotaknila številnih generacij otrok.Ta napeta pustolovska zgodba o pogumu, upanju, tovarištvu in solidarnosti, je danes še kako aktualna. Na odru bo zaživela na podlagi sodobne izdaje Založbe Mladinska knjiga z ilustracijami Matjaža Schmidta.

Za: 8+ / Trajanje: 45 minut

16.00: Alja Petrič: Zven trenutka, zvočno/vokalni/glasbeni performans

Zven trenutka je performans, v katerem umetnica Alja Petric raziskuje osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenica naniza s pomočjo looperja in jih nato v improvizaciji tudi spontano prepleta. Nastanejo glasbeni ambienti, pri katerih se navidezno izgubita tako začetek in konec glasbene fraze kot časovni okvir skladbe in, navsezadnje, tudi občutek za čas. Je alkimija, v kateri intuitivno nastajajo zvočno-vokalne kompozicije, ki slonijo na subtilnosti zvoka in kreativnosti glasbenega izražanja. Zven trenutka v svoji konstelaciji prehaja od momentov, v katerih zazvenijo le najbolj subtilni minimalistični glasbeni elementi, ki se zdijo kot nekakšen odzven tišini, do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, ki se lahko že v naslednjem trenutku prelevijo v močne vokalne linije, nanizane po določenem harmoničnem zaporedju.

17.00: Ičo Vidmar: Druga godba za današnjo rabo, predavanje

Zgodba o Drugi godbi je poučna. Glasbeni festival spremenljive sreče vleče rdečo nit iz časov formiranja leta 1984 in po svoje ohranja izvorno zasnovo, ki je danes videti zastarela in aktualna hkrati. Zgodovinsko je bila Druga godba zgled uspelega uresničevanja samoupravnih interesov v kulturi. Ravno tega prežitka na programski in organizacijski ravni ni mogoče povsem asimilirati v provincializacijo glasbene in festivalske kulture pri nas.

19.00: Les Filles de Illighadad, koncert tradicionalne tuareške muzike

Od prvega koncerta Tinariwen je Ljubljana v bratskosestrskih odnosih s tuareško glasbeno kulturo. Veselili smo se tudi s Tartit, Etran Finatawa, Tamikrest in Bombinom. A še nikoli nismo gostili zasedbe, v kateri ima glavno vlogo glasbenica na električni kitari. Najbolj tradicionalen inštrument Tuaregov nas ponovno, a povsem drugače popelje v oddaljen svet, na sam rob preživetja. Še en puščavski cvet, ki bo zacvetel v vsem sijaju, tokrat kar na dveh koncertih Druge godbe.

Fatou Seidi Ghali – glas, kitara / Ahmadelher Fitimata – glas, kitara / Alamnou Akirwini Nassir – glas, tolkala /Abdoulaye Madassane Ahmoudou – kitara, glas

 

Nedelce

KONCERT: ZVENIM KOT GORA, DONIM KOT PESEM

Nedelja, 27. maj (11h)

Glasba, kje vse je tvoj dom? Kaj vse zveni? Poslušajmo, kaj vse nam poje, žubori, zveni, odmeva, se kotali. Pevka Mateja Gorjup na Vodnikovo domačijo prinaša ljudske pesmi in otroke ter starše vabi h glasbenemu raziskovanju.

Za 3+

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v dobri družbi knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.
Ko pomlad prinese tople dneve, se iz podstrešne dvorane preselimo na dvorišče domačije.

Dogodki so brezplačni. Veseli bomo, če boste kvaliteten program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

 

Koncert

URŠULA RAMOVEŠ IN FANTJE Z JAZBECOVE GRAPE: VARIACIJE NA KUPE ZEMLJE

Sreda, 30. maj (20h)

Prisluhnite poeziji pesnika iz Poljanske doline Janeza Ramoveša, kot jo zapojejo Uršula Ramoveš (uglasbitev, vokal), Joži Šalej (vokal, harmonika, klavir) in Metod Banko (vokal).

Pesnik je za zbirko Skuz okn strejlam kurente leta 2012 prejel prestižno Jenkovo nagrado. Poleg avtorskih pesmi je napisal in priredil tudi besedila za predelave rock in drugih standardov, kot so Popoln dan (Perfect Day; Lou Reed), Cajt (Time; Tom Waits), Lili Marlen in druge, ki so izšle na albumu Talisman. Na tokratnem koncertu na vrtu, v primeru dežja pa v podstrešni dvorani domačije predstavljajo Janezov izbor starih in novejših komadov.

Karte: 10 in 12 eur (na dan dogodka). Vstopnice lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko prodajnih mest mojekarte.si

 

+ + + N a p o v e d u j e m o

4. OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL
Sobota, 2. junij

Juhej, vabimo na že 4. Otroški knjižni festival! Knjige, predstave, poezija, srečanje z avtorji in super koncert. Se vidimo na celodnevni zabavi s knjigami!

Program:

10.00 – 19.00 Knjižni sejem

Založniki pod mogočnimi drevesi cel dan po ugodnih cenah ponujajo knjige, ki so najlepše darilo ob koncu šolskega leta ter odlične spremljevalke med šolskimi počitnicami. Ob tem pa prostori domačije in oder za njo pokajo od pestrega knjižnega dogajanja. K branju vabi tudi tricikel Mestne knjižnice Ljubljana s projektom Poletavci – poletni bralci.

10.00 – 19.00 Knjižnica pod krošnjami

Brezplačno branje, listanje in uživanje.

10.00 Deček in Oblak / Za 4+

Kaj imata skupnega bela mačica in oblak? Vstopili bomo v svet mehkih zgodb in podob, ki bodo nastajale sproti in se pred našimi očmi s pomočjo besed, barv, čopičev in dveh gramofonov odvrtele na platnu.

Pripoved: Špela Frlic; ilustracije v živo: Matija Medved

11.00 Boštjan Gorenc - Pižama: Zgodbe za strah in srh / Za 6+

Boštjan Gorenc, komik, prevajalec in pisatelj bo pripovedoval pravljice, ki jih nabira na poljanah ljudskega izročila in na vrtičku lastne domišljije. Znano je le eno: otroci bodo glasno vreščali. Od strahu ali od smeha? Preverite na lastne oči!

12.00 Filozofska delavnica za otroke z Janezom Ciperletom / Za 8+

Otroci iščejo odgovore na zahtevna vprašanja in se vežbajo v veščini jasnega in utemeljenega izražanja mnenj na vprašanja: Kdo je prijatelj? Kdo je pogumen? Kdo določa, kaj je kul? Kaj pomeni biti živ? Ali je strah za kaj dober? Obvezne prijave na: katja.presa@divjamisel.org

12.00 Otroški literarni zemljevid / Za 5+

Popotovanje po mestih in zgodbah, v katerih domujejo priljubljeni literarni junaki, s pripovedovalko Špelo Frlic. Obvezne prijave na: katja.presa@divjamisel.org

15.00 Risanka z literarnimi junaki / Za 7+

Kaj se zgodi, če se srečajo Pika Nogavička in Anica, Gospa s klobukom in kapitan Gatnik? Nastanejo nove zgodbe, nove dogodivščine in novi zapleti, ki so včasih smešni in drugič prav neverjetni. Risanko v živo sestavljata stripar Ciril Horjak – dr. Horowitz in pripovedovalec Rok Kušlan, skupaj z otroki oblikuje nove zgodbe.

16.00 Rime, rime, rime

Nastop osnovnošolcev, zmagovalcev natečaja pisanja pesmi.

17.00 Gostji festivala: Anja Štefan in Marjanca Jemec Božič

Anja Štefan za otroke piše igrivo, šaljivo, vedro, a zato nič manj iskreno in zares.

Ilustratorka Marjanca Jemec Božič letos praznuje 90 let, njene ilustracije pa krasijo množico slikanic.

Anja Štefan in Marjanca Jemec Božič sta prvo slikanico živalskih pravljic Melje melje mlinček ustvarili že leta 1999. Letos bo izšla njuna nova knjiga z naslovom Škratovske oči.

19.00 Maček Muri in muca Maca / koncert za otroke in odrasle

S pesmimi legendarnega glasbenega projekta Nece Falk in Jerka Novaka Maček Muri in Muca Maca z besedili Kajetana Koviča so odrasle številne generacije. Poslušajo jih otroci in odrasli in jih z veseljem prepevajo naglas. Tokrat bomo v Vodnikovi domačiji prvič prepevali vsi skupaj! Ko zapoje zvonček v uri …

Pesmi: Kajetan Kovač / Glasba: Jerko Novak / Nastopajo: Neca Falk– vokal, Jerko Novak in Miro Novak – kitara

 

Festival se bo odvijal v vsakem vremenu, vsi dogodki so brezplačni!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko