Dogodkovnik

  • p1190687
  • p1190690
  • p1190693
  • p1190698

Nove razstave v Mestni knjižnici Izola

Špela Pahor | 23.6.2018 | Komentarji 0

Junija si lahko v Mestni knjižnici Izola ogledate kar nekaj razstav. V vitrini ustvarjalnosti so se predstavili Marino in Nives Kaligarič, člani društva Šent Koper in  članice študijskega krožka Šivilja in škarjice, ki deluje v okviru knjižnice, stene  po vsej knjižnici pa  so polne  popotnih  fotografij  iz Nepala, Indije, Vzhodne Turčije in Etiopije, ki jih je posnela Nataša Hostnik. Več o njenih  fotografijah in  o keramičnih  izdelkih  društva Šent si lahko preberete v intervjujih, tokrat pa predstavimo delo ŠK Šivilja in škarjice in zakoncev Kaligarič.

Študijski krožek Šivilja in škarjice je nastal na pobudo Damjane Špik in je povezal sedem mladih mamic,  ki so iskale primeren, dovolj svetel in velik prostor, kjer bi se lahko učile ustvarjalnega šivanja in  obenem pazile na otroke.  Enkrat na mesec, navadno ob sobotah dopoldne, se dobivajo v pravljični sobi Mestne knjižnice Izola. Njihova srečanja trajajo približno tri ure. Letos so najprej spoznavale in  preizkusile svoje šivalne stroje, saj so vse začetnice, le ena med njimi je pri šivanju že zelo spretna. Lotile so se preprostih izdelkov, kot so zaščitna pregrinjala za šivalni stroj, torbice, nočna pokrivala za oči, pustna oblačila. Obenem so njihovi otroci poskušali za svoje igračke sešiti odejice, torbice in podobno. Organizirale so tudi večer z naslovom Šivanje z namenom. Predavala jim  je Polona Jan, ki se ukvarja s šivanjem izdelkov za starejše ljudi, ki trpijo zaradi  demence, za otroke z avtističnimi motnjami in druge ljudi s posebnimi potrebami. Predavanje Polone Jan jih je navdušilo in odločile so se, da se v naslednjem letu še same posvetijo   tovrstnim izdelkom.  Med udeleženkami  krožka je tudi kiparka Katja Smerdu, ki je ostalim članicam pokazala, kako se z raznolikimi okrasnimi šivi popestri blazinice s sivko in druge uporabne izdelke. Vse so zadovoljne z letošnjim letom, saj so se veliko naučile. Najbolj ji je veselilo, da delo v študijskem krožku omogoča druženje v okolju, ki pozitivno in spodbudno vpliva na učenje in izobraževanje.

Knjižničarko Nives Kaligarič odlikuje njena velika ustvarjalnost. Tako v službi, kot doma, v kuhinji in na vrtu. Že več let se ukvarja tudi z izdelovanjem nakita. Iz tanke bakrene žice kvačka čudovite in zelo izvirne zapestnice. Med žičke včasih vplete kako perlico, da so zapestnice bolj pisane. Iz bakra, srebra, perlic, steklenih in keramičnih kroglic izdeluje tudi uhane, prstane, ogrlice in  obeske zanje. Pravi, da je izdelovanje nakita odlična terapija za boljšo koncentracijo in proti tresenju rok, saj moraš biti pri delu nadvse zbran. Nad izdelovanjem nakita se je navdušil tudi njen mož Marino. V mehanični delavnici, polni raznovrstnega orodja,  mu vedno ostaja veliko  materiala. Nekega dne si je ogledoval bakrene cevi, dobil idejo in začel delati. Tako je z rezanjem, brušenjem in tolčenjem bakra naredil prvo zapestnico, ki jo je nato okrasil z različnimi vzorčki in premazal s črno pasto, da deluje starinsko, nato pa še polakiral. Lotil se je še izdelave bakrenih prstanov in nakita iz železnih žic. Pri tem mu pomaga Nives, ki nakit oblikuje, Marino pa prevzame tehnična dela, kot je krivljenje, lotanje in podobno. V vitrini si lahko ogledate še druge  okrasne in uporabne predmete, ki jih je izdelala Nives Kaligarič, na primer s tehniko decoupage okrašeni kozarci, skodelice in krožniki, z barvo za steklo poslikane steklenice, različne šatuljice, iz papirja ali  oblikovane iz posebne mase in okrašene z različnimi motivi. Najbolj pa presenetijo dežnički in rože iz papirja, narejene v tehniki origami. Izdelane so natančno in prevzame te, ko pomisliš,  koliko časa je bilo vloženega v eno samo rožo.

Vse razstave v vitrini ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola si lahko ogledate še do konca junija.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko