Dogodkovnik

  • Brez slike

15. Festival Pranger od 26. 6. do 1. 7. 2018 v Rogaški Slatini in Ljubljani

Ventilator besed | 25.6.2018 | Komentarji 0

 

Torek, 26. 6. 2018

Konceptualna razprava: Poezija & Terapija
20.00 Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

 

Gostji:

Dr. Alja Adam,pesnica, doktorica študija spolov in feministične literarne teorije. Pravljičarka, mentorica kreativnega pisanja in predavateljica na Univerzi v Novi Gorici. Zanimajo jo inovativni izobraževalni programi (kreativne prakse, geštalt terapija in joga).

Dr. Aleksandra Schuller,doktorica literarnih ved in magistra pomoči z umetnostjo; delno zaposlena na Univerzi na Primorskem, delno samozaposlena v kulturi, delno gostujoča predavateljica. Pred tem: performerka, režiserka in pedagoginja (uprizoritvene umetnosti). V terapiji posega tudi po čuječnosti.

 

Povezovalec:

Goran Potočnik Černe

 

O razpravi

Poezijo se lahko bere, lahko se jo posluša, lahko se jo piše. Kam v tem pesniškem trikotniku, tem razmerju med avtorico in avtorjem ter bralcem in poslušalko se lahko umesti terapija, to razmerje med terapevtom in terapevtko ter klientko in klientom? Je terapevtsko poslušanje poezije, branje ali zgolj in samo pisanje, ta kreativni postopek? Nekateri esejistično in nekoliko salonsko trdijo, da nič od tega, da se estetskega učinka ne more, ne sme mešati s terapevtskim. Drugi v praksi, na seansah, na delavnicah počnejo vse troje: poslušanje, branje, pisanje. Umetnostna terapija je danes univerzitetni predmet (likovna, glasbena, dramska, plesna). Zdi se, da pri tu poezija nekoliko zadržuje korak, kot da je (še) nekoliko plaha – ali pa je (še) nekoliko ujeta v lastne ozke poglede. Vsaj pri nas. Pa vendar: kaj v poeziji, ne glede na to ali je brana, poslušana ali se piše, je lahko terapevtsko: lepo ali grdo, svetlo ali temno, tiho ali glasno? Je terapevtska moč poezije v njeni možnosti metaforičnega filtriranja sveta (in nas samih v tem svetu). Je terapevtsko samonanašanje skozi poezijo ali je tu potrebna inštanca tistega, »za katerega se predpostavlja, da ve«? In konec koncev: če je terapija pot prihajanja do samega sebe, do »svojih vsebin«, ali ni poezija še preveč v svojih vsebinah?   

Razglasitev imena dobitnika/dobitnice Stritarjeve nagrade
21:30 Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

Razglasitev: Društvo slovenskih pisateljev

 

 

DOBRODOŠLI, vstop na vse dogodke je prost!

HVALA: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Grand Hotel Sava Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Acción cultural española, Etxepare Euskal Institutua, Založba Malinc, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Radio Študent, Pritličje, Trubarjeva hiša literature, časnik Večer, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo Gaja, Kavarna MiaMia, Knjigarna Antika Celje, Kliping, d. o. o.

 

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko