Dogodkovnik

  • mglc_70

Poletje v Tivoliju

Ventilator besed | 2.7.2018 | Komentarji 0

Julija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Ustvarjalnem centru Švicarija


 

Poletje v Tivoliju, od torka, 3., do nedelje, 31. julija

 

·         Torkovi glasbeni večeri, ob torkih: 3., 10., 17., 24. julij, 19.00–21.00

·         19.00–20.00: Javno vodstvo po razstavi David Lynch, Ogenj na odru v slovenskem in angleškem jeziku

·          18.00–21.00: Podaljšan ogled razstave David Lyncha, Ogenj na odru in STOP AND GO, Umetnost animiranih GIF-ov

·         20.00–21.00: Pinelina dnevna soba v parku s koncerti americane

·         Mednarodni grafični likovni center

·         Izbor: Rok Košir

·         V sodelovanju s Pinelino dnevno sobo

·         Vstopnina za razstavo Davida Lyncha: 5 eur, 2,5 eur

·         Koncerti: brezplačno

 

·         Performans SONGI III/XII

·         Torek, 31. Julij, 20.00–22.00

·         Plečnikov avditorij, park Tivoli

·         Avtorica: Mala Kline, v sodelovanju s Petro Veber

·         V sodelovanju s Pekinpah in 0090 Antwerpen

 

·         Četrtkovi večeri sodobne glasbe, ob četrtkih: 5., 12., 19., 26. julij, 20.00–22.00

·         20.00–21.00: Javno vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava v slovenskem in angleškem jeziku

·         21.00–22.00: Koncerti sodobne elektronske in hibridne glasbe

·         Ustvarjalni center Švicarija

·         V sodelovanju z Radiem Študent

·         Brezplačno

 

·         Filmi v gozdu, filmski cikel ob nedeljah: 8., 15., 22., 29. julij, 21.30–23.00

·         Ploščad Ustvarjalnega centra Švicarija

·         Izbor: Jan Cvitkovič, režiser

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poletje v Tivoliju

Julija v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija

V mestnem parku smo tudi letos poskrbeli za razvajanje duha in telesa, saj Poletje v Tivoliju tople in brezskrbne poletne večere že tradicionalno napolnjuje z bogatim kulturnim dogajanjem. Program Poletja v Tivoliju je stkan med Gradom Tivoli in Ustvarjalnim centrom Švicarija, kjer je mogoče uživati

v kantavtorski glasbi in glasbenih večerih sodobne glasbe, v umetniških dogodkih in vodstvih ter filmskem ciklu, katerih rdeča nit je ustvarjanje mostov med posameznikom in skupnostjo ter

skupnostjo, umetnostjo in naravo.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razstave

 

David Lynch, Ogenj na odru

Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Grad Tivoli, 13. 4.–29. 7. 2018

 

Prva predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih. Kasneje se je v različnih obdobjih bogate kariere likovni umetnosti posvečal včasih bolj, včasih manj intenzivno. Leta 2007 se je ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Idem, ki je v preteklosti med drugim sodeloval z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne. Sedemdeset litografij, ki jih predstavljamo na ljubljanski razstavi, je nastalo kot njegovo eksperimentiranje z izraznostjo grafičnega medija. Predstavitev zaokrožajo slike iz zasebnih zbirk, akvareli in izbor eksperimentalnih in animiranih filmov iz začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja vse do danes.

Scenografija: Branko Hojnik.

Kustos: Božidar Zrinski.

 

STOP AND GO – Umetnost animiranih GIF-ov

Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Grad Tivoli, Predavalnica, 14. 6.–19. 8. 2018

Skupinska razstava STOP AND GO raziskuje umetniško uporabo animiranih GIF-ov, pri tem pa predstavi široko in raznoliko panoramo različnih pristopov, ki jih trenutno uporablja mednarodna skupnost.

Umetniki: Bill Domonkos, Zack Dougherty, Roberto Fassone, Carla Gannis, Nika Ham, Lorna Mills, Okkult Motion Pictures, Chiara Passa in James Kerr (Scorpion Dagger).

Kustosa: Valentina Tanni in Saverio Verini.

Koprodukcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti.

 

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Ustvarjalni center Švicarija, 8. 2. 2018–6. 1. 2019

 

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava, s katerim se Ustvarjalni center Švicarija uvaja v kulturno življenje prestolnice, izhaja iz treh temeljnih elementov, ki so zaznamovali zgodovino stavbe: skupnosti, umetnosti in narave. Projekt sestavljata razstava in obrazstavni program.

 

Večplastno razstavo tvorijo štirje sklopi: Zgodovina, Spominski atelje Stojana Batiča, Arhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope povezujejo umetniška dela, razporejena po skupnih prostorih nekdanjega hotela, ki odpirajo razmislek o obstoju elementa narave kot družbenega konstrukta. Raznolik pedagoški program za otroke, mlade, odrasle in družine zaznamuje inkluziven, inovativen in angažiran pristop do obiskovalcev.

V spremljevalnem programu pa se poglabljamo v dediščino Švicarije ter jo s predavanji, vodstvom, pogovori in drugimi dogodki aktualiziramo in tako postanemo del njenega novega življenja.

 

Sodelujoči umetniki na razstavi:

Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.


Avtorica projekta
: Yasmín Martín Vodopivec.

 

Torkovi glasbeni večeri, javna vodstva in performans

3., 10., 17., 24., 31. julij, 18.00–21.00

19.00–20.00: Javno vodstvo po razstavi Davida Lyncha v slovenskem in angleškem jeziku

18.00–21.00: Podaljšan ogled razstave David Lynch, Ogenj na odru in STOP AND GO – Umetnost animiranih GIF-ov
20.00–21.00: Pinelina dnevna soba v parku s koncerti americane

Mednarodni grafični likovni center

 

Daniel Vezoja

3. julij

Brežičana navdihuje glasba iz delte Mississippija in Memphisa.

 

Enrico Cippolini

10. julij

Italijanskega glasbenika, čigar korenine segajo globoko v blues in country, bo spremljal violinist Fabio Cremonini.

 

Vladimir Kuzman

17. julij

Pevec in kitarist iz Buj je pred leti napisal glasbo za film Norega se metek ogne in zanjo prejel nagrado za najboljšega kantavtorja hrvaškega HGF Demo Festivala.

 

Jakob Kobal

24. julij

Jakob Kobal ima za seboj igranje v punk bandu, nastope na festivalih Eurosonic in Ment in je avtor ene najbolj predvajanih skladb na Valu 202 lanskega leta.

 

Izbor: Rok Košir. V sodelovanju s Pinelino dnevno sobo.

 

Performans, Mala Kline: SONGI III/XII

31. julij, 20.00–22.00

Plečnikov avditorij, park Tivoli

Avtorica: Mala Kline, v sodelovanju s Petro Veber.

V sodelovanju s Pekinpah in 0090 Antwerpen.

 

SONGI so performativna raziskava jezika, njegovega potenciala in razsežnosti. Kakšen je jezik, ki ga prej čutimo, kot razumemo, in ki skozi empatijo razvija našo občutljivost in odpira kompleksnejšo misel in komunikacijo? Projekt sestavlja XII epizod. Vsaka se zgodi na drugi prostorski lokaciji, v drugačnem kontekstu, v dialogu z drugim pesnikom/pesnico. Pri vsaki gre za uglasitev v prostor in neposredno prevajanje nevidnega, informacij, prisotnosti oziroma energij, ki so v prostoru. Prevajanje se dogaja v živo, v gibu in besedi, ki ju je možno gledati in brati naenkrat. Hkrati pa se odpira vmesni prostor med telesom in jezikom, ki se zastavlja kot vprašanje gledalcu oziroma bralcu. Tako se iz besedil, ki nastajajo počasi, piše knjiga, ki bo izdana kasneje. 

 

Tretja izdaja projekta SONGI III/XII je del programa Švicarija: skupnost, umetnost in narava,

nastaja v dialogu z Markom Pogačnikom oziroma njegovimi raziskavami energetske, prostorske in arhitekturne konstelacije Ljubljane. Študij njegovih knjig, Ljubljanski trikotnik ter Zmajeve črte in ekologija, odkriva, da je Plečnikovo gledališče, ki je ob Gradu Tivoli, locirano na eni od zmajevih črt ter da je Plečnik zavestno postavljal svoje objekte na omenjene točke.

 

In kot pravi avtorica Mala Kline:

»Ker gre pri projektu za prevajanje nevidnih, a prisotnih informacij, energijskih tokov, prisotnosti oziroma struktur skozi telo v gib in skozi pisanje v besedo, si želim, da bi na tej lokaciji delala s prisotnostjo, energijo oziroma informacijami te zmajeve črte. Rada bi, da je ta edicija projekta most med umetnostjo in naravo, saj s kompozicijo, umestitvijo projekta v park in uporabo empatije goji našo občutljivost za energetsko realnost narave.«

•Mala Kline

 

 

Četrtkovi večeri sodobne glasbe in javna vodstva

5., 12., 19., 26. julij, 20.00–22.00

20.00–21.00: Javno vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava v slovenskem in angleškem jeziku

21.00–22.00: Koncerti sodobne elektronske in hibridne glasbe

Ustvarjalni center Švicarija

 

V veliki dvorani Ustvarjalnega centra Švicarija se vsak julijski četrtek odvijajo koncerti sodobne glasbe, ki sega od elektronskih do povsem hibridnih usmeritev, temelječih tako na reciklaži kot na virtuozni avtorski inovaciji. Predstavljajo se domači glasbeni ustvarjalci in skupine, ki trenutno sodijo med pomembnejše predstavnike nekonvencionalnih žanrov sodobnih godb.

 

Luka Prinčič

5. julij

Ambientalna elektronika veterana domače elektronske scene in večmedijskega umetnika, ki se z združevanjem različnih izrazov spretno izmika žanrskim umestitvam.

 

Christian Kroupa

12. julij

Žanrsko nedefiniran zvočni kolaž raznolikih virov in bogatih odtenkov, ki vijuga med eksperimentalno elektroniko, dronom, noisom in glitch izraznostjo.

 

Futurski

19. julij

Atmosferična in melanholična senzibilnost nostalgičnega sint-popa, ki ga zaznamujeta docela sintetični zvok in mehek preplet sintovskih, kitarskih, tolkalnih in vokalnih elementov.

 

Kukushai

26. julij

Prefinjena minimalistična kombinacija jazzovskih, klasičnih, pop in punkoidnih elementov, ki jih v enovito celoto povezujejo prefinjeno aranžirani dialogi med tolkali, klavirjem in vokali.

 

V sodelovanju z Radiem Študent.

 

Filmski cikel ob nedeljah: Filmi v gozdu

8., 15., 22., 29. julij, 21.30–23.00

Ploščad Ustvarjalnega centra Švicarija

 

8. julij

21.00: Filmski aperitiv: Cosimo Miorelli

21.30–23.00: Kenjac (In memoriam Nebojša Glogovac), 2009, hrvaški

 

Piše se leto 1995, čas vojne operacije Nevihta (Oluja), ko se Boro s svojo ženo Jasno in sinom Luko po sedmih letih vrača v domovino. Močno si želi videti svojega brata, ne pa tudi svojega očeta, ki ga obsoja za materino smrt.

 

 

 

 

15. julij

21.00: Filmski aperitiv: 'КУКЛА' (Kukla)

21.30–23.00: Wild Roses, 2017, poljski

 

Eva se vrne iz bolnišnice domov in naleti na odtujene odnose. Vmes izvemo za njeno afero in vzrok bivanja v bolnišnici: Eva je rodila in dala otroka v posvojitev. Sedaj ga hoče nazaj.

 

22. julij

21.00: Filmski aperitiv: Federmeister

21.30–23.00: Twilight Portrait, 2011, ruski

 

Dobro preskrbljena socialna delavka Marina, ki ima ljubečega moža in zavidljivo stanovanje, po posilstvu policistov postane sramotna različica same sebe.

 

29. julij

21.00: Filmski aperitiv: Delirium Tremens Band

21.30–23.00: Les Ogres, 2015, francoski

 

Zgodba pripoveduje o potujočih igralcih, ki se selijo iz mesta v mesto. Zaplet napove skorajšnje rojstvo otroka in vrnitev nekdanjega ljubimca, ki obudita stare rane, za katere smo mislili, da so pozabljene.

 

V mesecu juliju so nedelje v Ljubljani malo drugačne. Zvečer se srečamo na gozdni meji mesta, v legendarni Švicariji. Najprej nazdravimo in s tem simbolično okrepimo skupinskega duha,

nato pa se prepustimo ogledu filma na prostem. Vsak film je poseben, v skladu z energijo tega magičnega prostora. Sledi majhen, skromen, a vsakič zelo unikaten performans. Omamljeni

od umetnosti se posvetimo potešitvi osnovnih človekovih potreb; potreb po hrani, pijači, varnosti, druženju in ljubezni.

 

Izbor: Jan Cvitkovič, režiser.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torkova vodstva po razstavi David Lynch, Ogenj na odru

 

• Vsak torek v juliju je vodstvo ob 19. uri.

• Vodstva so v slovenskem in angleškem jeziku.

• Vstopnina za razstavo, vodstvo je brezplačno.

• Občasno bomo pripravili tudi vodstva z gosti; o programu vas bomo sproti obveščali.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Nedeljsko vodstvo po razstavi
Švicarija: skupnost, umetnost in narava

29. julij, ob 15. uri

 

·         Nedeljsko vodstvo po razstavi Švicarija: skupnost, umetnost in narava, bo v nedeljo, 24. junija, ob 15. uri.

·         Enourno vodstvo v angleškem jeziku, s prilagoditvijo v slovenski jezik, vodi Matic Ferlan, umetnostni zgodovinar.

·         Vstopnina: 2 eur.

 

Večplastno razstavo Švicarija: skupnost, umetnost in narava tvorijo štirje sklopi: ZgodovinaSpominski atelje Stojana BatičaArhitektura in Umetnost. Razstava nas popelje skozi zgodovino in družabno življenje v stavbi, nam predstavi delovanje umetnikov v njej, in nam osvetli nedavno prenovo. Te sklope pa povezujejo umetniška dela.

 

Sodelujoči umetniki na razstavi:

Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.

 

Avtorica projekta: Yasmín Martín Vodopivec.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodatne informacije:

Petra Klučar, vodja trženja in programa Poletje v Tivoliju, 01/241 38 08, petra.klucar@mglc-lj.si

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

 

 

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko