Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_24

Vodnikova domačija - napovednik

Ventilator besed | 7.7.2018 | Komentarji 0

Sodelovanje z založbo Goga

RAZGLASITEV IN POGOVOR Z NOMINIRANCI ZA NAGRADO NOVO MESTO

Sreda, 11. julij (20h)

V sodelovanju z založbo Goga vas vabimo na  predstavitev nominirancev za nagrado novo mesto. Žirija v sestavi članov Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek in Žiga Rus je prebrala vse zbirke kratkih zgodb z letnico 2017. Izbrali so štiri nominirance, ki jih bomo predstavili na domačiji. Kdo med njimi bo dobil nagrado novo mesto, bo znano 31. avgusta na festivalu Novo mesto short.

 

Pogovor z nominiranci bo povezoval Matej Bogataj.

 

Gostovanje

PRIPOVEDOVALSKA PREDSTAVA IN DELAVNICA NA FESTIVALU KULTURE KOSTANJEVICA

Sobota, 7. julij–sreda, 11. julij

Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju s Pripovedovalskim festivalom in KD Fabularijem gosti v Kostanjevici na Krki dva odlična pripovedovalca iz Amsterdama, Sahanda Sahebdivanija in Raphaela Rodana. V okviru Festivala kulture Kostanjevica

bosta nastopila s pripovedovalsko predstavo My father Held A gun / Moj oče je nosil puško. V pripovedi soočita zgodbi sinov dveh očetov, ki sta preživela vojno in revolucijo na nasprotnih straneh. "Zakaj ljudje bijemo vojne?” je vprašanje, ki ga na trenutke boleče, na trenutke humorno zastavlja predstava, ki je leta 2017  prejela zlato nagrado amsterdamskega gledališkega festivala Fringe.

Predstava bo potekala v angleščini. Vstopnine ni. Zaželjeni so prostovoljni prispevki.

 

V nedeljo, 8. julija, pa se v Kostanjevici na Krki pod mentorstvom obeh pripovedovalcev začenja intenzivna pripovedovalska delavnica. Za delavnico sta na voljo še dve prosti mesti.

Prijave in več informacij tukaj.

 

Sahand Sahebdivani je vodilni nizozemski pripovedovalec, reden gost tujih pripovedovalskih odrov. Pred štirinajstimi leti je v Amsterdamu ustanovil klub Mezrab, ki je v štirinajstih letih postal eno bolj vitalnih mestnih klubskih središč, kjer svoje mesto poleg rednih pripovedovalskih dogodkov najdejo tudi različne glasbene in improvizacijske prakse. S pripovedovalcem in igralcem Raphaelom Rodanom, ki se je v umetnosti pripovedovanja mojstril v Izraelu in Angliji, je ustanovil Pripovedovalsko šolo Mezrab, z namenom raziskovanja pripovedovalske forme in krepitve umetniške kvalitete pripovedovalskih performansov. Lani sta skupaj prevzela umetniško vodenje Mednarodnega amsterdamskega pripovedovalskega festivala.

 

Gostovanje sofinancira Federation for European Storytelling.

 

Vabimo k vpisu:

SOBA ZA PISANJE: GLEDALIŠKA DELAVNICA MED LITERATURO IN GLEDALIŠČEM

Ponedeljek, 20.–sobota, 25. avgust (10h-15h)

V gledališčih še vedno največkrat uprizarjamo dramske tekste, vendar lahko material za gledališko predstavo iščemo tudi drugje. Na delavnici bomo iskali inspiracijo v ne dramskih literarnih delih. Prebrano literaturo bomo kontekstualizirali, se do nje kritično opredelili in poskušali iz nje črpati lasten odrski izraz.

 

Brezplačne delavnice bodo potekale v tednu med 20. avgustom in 25. avgustom med 10.00 in 15.00 uro. K delavnicam vabimo mlade do 19. leta starosti, ki jih zanimata jezik, gledališče in literatura.

Delavnico bosta vodila režiserja Katarina Morano in Žiga Divjak.

Delavnica bo potekala  v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa).

 

SOBA ZA PISANJE: PREVAJALSKA DELAVNICA S PETRO METERC

Ponedeljek, 27.–petek, 31. avgust (15h-19h)

Na prevajalski delavnici bodo udeleženci prek skupinskega dela na praktičnih primerih spoznali osnovne zagate in pristope prevajanja leposlovja. Skupaj z mentorico se bodo spopadli s skupnim prevajanjem v slovenščino še neprevedenega krajšega proznega besedila iz angleškega jezika.

Preveden odlomek bo kasneje predstavljen v okviru literarne oddaje Tu pa tam na Radiu Študent, ki v maniri radijske igre predstavlja prevode še neuveljavljenih mladih prevajalcev.

 

Brezplačne delavnice bodo potekale v tednu med 27. in 31. avgustom med  15. in 19. uro.

K delavnicam vabimo mlade do 25. leta starosti, ki so vešči angleškega jezika ter jih zanimata jezik, literatura in spoznavanje sodobnih afriških avtoric.

Mentorica delavnic bo Petra Meterc, prevajalka, publicistka, filmska kritičarka.

Delavnica bo potekala  v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Srednja Evropa).

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko