Dogodkovnik

  • gospod-in-hruska-mehka-vezava

Premiera operno-baletne predstave Gospod in hruške

Ventilator besed | 8.9.2018 | Komentarji 0

Premiera: Sobota, 8. Septembra 2018, ob 17. uri
Linhartova dvorana, Cankarjev dom
GOSPOD IN HRUŠKE
glasbena pravljica po slovenski ljudski pesmi


Glasba: Dušan Bavdek
Libreto: Dušan Bavdek in Simona Drenik Bavdek po slovenski ljudski pesmi
Vključeni sta tudi pesmi Poet Cirila Zlobca in Kritična metoda Janeza Menarta

Glasbeno vodstvo: Mojca Lavrenčič
Režija: Eva Hribernik
Koreografija: Vesna Cestnik Tehovnik
Scenografija: Jaro Ješe
Kostumografija: Anjana Pavlič

Zasedba:
Gospa: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran
Gospod: Jaka Mihelač, bariton
Deklica: Sara Bavdek / Nela Leskovic

Baletni plesalci in Komorni orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča

Koprodukcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče in Cankarjevega doma v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije
Predstava traja 45 minut in je namenjena predšolskim otrokom, osnovnošolcem prve in druge triade in vsem ljubiteljem glasbenega gledališča.
Slovensko komorno glasbeno gledališče pripravlja premiero nove slovenske opere Gospod in hruške skladatelja Dušana Bavdeka.
Gospod in hruške je tako slovenska ljudska pripovedka kot ljudska pesem. Po slednji, povzeti iz knjige Pesmi in šege moje dežele avtoric Dušice Kunaver, Zmage Kumer in Helene Ložar-Podlogar, je skladatelj napisal libreto.

Vsebina glasbene pravljice temelji na istoimenski ljudski pesmi in tudi glasbeno izhaja iz njenega napeva, ki kot rdeča nit povezuje pesmi posameznih likov. Gospod bi jedel hruške, vendar se mu jih ne ljubi nabrati. Ponje zaman pošilja vse po vrsti: medveda, ogenj, vodo, palico in soseda. Nazadnje ponje pošlje še ljubko deklico.
Posebnost uprizoritve bo, da bo na odru poleg dveh opernih pevcev ob orkestrski spremljavi nastopila tudi deklica, ob njej pa še sedem mladih baletnikov – torej bo to operno-baletna predstava.
Nekega dne gospa deklici začne pripovedovati zgodbo o gospodu, ki si je zaželel hrušk, a se mu ni ljubilo stopiti iz hiše k drevesu in si jih nekaj nabrati. Deklica vstopi v zgodbo, v kateri sreča zanimive like (medveda, palico, ogenj, vodo, bikca in soseda), ki poosebljajo človeške slabosti. Njena radovednost, predvsem pa njen pogum jo ženeta naprej in deklica kmalu postane junakinja te zgodbe. Ona je edina, ki je pripravljena iti na vrt po hruške za gospoda. Čeprav gospod podvomi v njene sposobnosti, deklica doseže sam vrh drevesa in za gospoda odtrga najlepšo hruško.
V uprizoritvi hruške simbolizirajo sanje. Deklica si želi in hrepeni, da bi dosegla svoje sanje, svet, v katerem ljudje in narava živijo v sozvočju in sodelovanju. Ko pomagamo drugemu, pomagamo sebi in celotni skupnosti. Uresničenje takšnih sanj nam lahko prinese srečo in lepšo prihodnost.
Kot gospod lahko le od daleč opazujemo, kako se nam hruške nasmihajo z drevesa in se nam zdijo vedno bolj nedosegljive, lahko pa, tako kot deklica v pravljici, splezamo na drevo naših sanj in jih uresničimo. 
Smo pripravljeni uresničiti naše sanje?
To je o uprizoritvi povedala mlada nadarjena operna režiserka Eva Hribernik, prejemnica dveh študentskih Prešernovih nagrad na AGRFT, ki je nato diplomirala iz operne režije v Italiji in se kljub mladosti podpisuje že pod kar veliko opernih uprizoritev v Sloveniji in Italiji. Imamo tudi dva odlična operna pevca, Irena Yebuah Tiran je ena naših najvidnejših mezzosopranistk, ki je poznana tako po lepem glasu kot po odlični odrski prezenci. Gospoda poje Jaka Mihelač, mladi up slovenske opere, ki je zmagal na več mednarodnih pevskih tekmovanjih in ga od prihodnjega leta čaka služba v Berlinski operi. Skladatelj Dušan Bavdek pa je eden najvidnejših slovenskih skladateljev in obenem profesor kompozicije ter prodekan na Akademiji za glasbo Ljubljana. Opero je napisal za svojo hčerko Saro, ki v operi tudi nastopa.
CENA VSTOPNIC IN KONTAKT
Cena vstopnic: 7,50 EUR

Rezervacije vstopnic za skupine:
Kristina Jermančič Golc
T: (01) 24 17 161
M: 051 374 541
E: kristina.jermancic@cd-cc.si   

Prodaja vstopnic:
Informacijsko središče Cankarjevega doma
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300
F: (01) 24 17 322
E: vstopnice@cd-cc.si
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko