Dogodkovnik

  • mglc_72

Riko Debenjak, Pregledna razstava, 9. 8.–11. 11. 2018

Ventilator besed | 16.9.2018 | Komentarji 0

Tematsko vodstvo po razstavi, torek, 18. september

•    Tematsko vodstvo po pregledni razstavi Rika Debenjaka, torek, 18. september, ob 18. uri.
•    V programu vodstva je tudi predstavitev razstave Alja Košar, Točka.
•    Po obeh razstavah nas bo popeljal mag. Boge Dimovski, muzejski svetnik v MGLC.
•    Vstopnina za razstavo (5 eur, 2.5 eur), vodstvo je brezplačno.

Tematska vodstva po pregledni razstavi Rika Debenjaka

vsak torek ob 18.00, vstopnina za razstavo, vodstvo je brezplačno

Rika Debenjaka osebno, njegovo ustvarjalnost, odnos do grafike, vpetost v čas in prostor povojnega modernizma, povezave z grafičnim bienalom in ljubljansko grafično šolo bodo predstavili umetnostni zgodovinarji in poznavalci Breda Škrjanec, Nevenka Šivavec, Nataša Ivanović, Asta Vrečko, Gregor Dražil, Boge Dimovski in drugi povabljeni gosti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Riko Debenjak (1908–1987)

9. 8.–11. 11. 2018

Grafik in slikar, profesor za grafiko na akademiji upodabljajočih umetnosti (med letoma 1950–1973) je bil rojen v Kanalu ob Soči. Za grafiko ga je navdušil Božidar Jakac pred drugo svetovno vojno in med njo. Skupaj sta hodila po terenu in upodabljala ljubljanske mestne vedute, krajine v grafični tehniki jedkanice. Ostal je zvest grafiki, čeprav je občasno tudi slikal. Leta 1957 je odšel v Pariz, v grafično delavnico Johnnyja Friedlaenderja, kjer se je seznanil s tehnikama barvne akvatinte in jedkanice. Raziskoval je nove možnosti, veliko je eksperimentiral v kombinirani tehniki globokega in visokega tiska. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so z informelovsko prakso nastajali grafični cikli z naslovi Istranke, Kraške kariatide, Panjske končnice, kasneje Sledi na ometu, Morsko dno, Grebelca in Magične dimenzije. Grafični cikli so nastali v različnih tehnikah globokega in visokega tiska kot črno-bele in barvne jedkanice, akvatinte, rezervaš in lesorezi, barvne litografije ali barvni sitotiski. Avtorja ni zanimalo število odtisov, zato je pri tiskanju barvno eksperimentiral v naštetih tehnikah. Bil je vodilni predstavnik ljubljanske grafične šole. Za svoje delo je bil nagrajen na največjih mednarodnih grafičnih razstavah doma in v tujini.

Kustosinja: Breda Škrjanec
Oblikovanje postavitve: Damijan Kracina

Razstava je nastala v sodelovanju z družino Debenjak, Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči in Moderno galerijo Ljubljana.

Razstava je na ogled od 9. avgusta do 11. novembra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Alja Košar, Točka

12. 9.–14. 10. 2018

Razstavljena grafična dela mlade grafičarke Alje Košar (1990) so izvedena v klasični grafični tehniki globokega tiska, kot so jedkanica, akvatinta in suha igla. Grafični listi so barvno kontrastni, enobarvni, dvobarvni in večbarvni. Večbarvne grafike so komplementarne, hladno-tople in kažejo na občutljivost in poetičnost v njenem likovnem izrazu. Avtorica uprizarja prostorsko sodobno zasnovan panoramski motiv. S točkovno razpršenostjo in zgoščenostjo na slikovni ploskvi ustvarja strukturno znakovno iluzijo, podobno pointilistični tehniki. V razstavljenih delih opažamo resen pristop do tradicionalne tehnike in motiva, ki sta neodvisna od velikosti matrice. Alja Košar se izraža z osnovnimi likovnimi elementi, kot so točka, krog, črta, črtica, na povsem preprost način. Tako nastanejo iluzionistično abstrahirane kompozicijske podobe, naravne, cvetoče poletne pokrajine. Grafični listi imajo kompozicijsko impresionističen, liričen značaj s pridihom ženskega principa. Razstavljena dela so zasnovana kot cikel, ki je nastal v zadnjih dveh letih in prikazuje njeno vztrajnost in ljubezen do te zvrsti umetnosti.

Kustos razstave je Božidar Zrinski.

Razstava je na ogled od 12. septembra do 14. oktobra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacije
Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si
Kustosinja razstave: mag. Breda Škrjanec, 01/241 3805, breda.skrjanec@mglc-lj.si
Kustos razstave: Božidar Zrinski, 01/241 3804, bozidar.zrinski@mglc-lj.si


Razstavi so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mladina, S skupina d. o. o, Prozvok, kulturna produkcija d. o. o.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko