Dogodkovnik

  • olauf

Ólafur Arnalds v Cankarjevem domu

Ventilator besed | 30.9.2018 | Komentarji 0

SO, 13. oktobra, ob 20. uri

Ólafur Arnalds
Islandija

Prvič k nam ob Björk in Sigur Ros prihaja najpopularnejši islandski glasbenik in eden najvplivnejših avtorjev popularne glasbe zadnjega desetletja. Po projektih Island Songs,  glasbi za televizijski seriji Broadchurch in Philip K. Dick’s Electric Dreams ter svetovnem gostovanju z elektronsko zasedbo Kiasmos s svojo ekipo umetnikov in glasbenikov pripravlja  popolnoma novo odrsko atrakcijo. Na gostovanju se bo predstavil s posebno zbirko klavirjev  in sintetizatorjev ter edinstveno ožičenim godalnim kvartetom in bobnarjem oz. tolkalcem. V središču predstave sta mehanična klavirja s po meri narejeno programsko opremo, ki generira svojstveno zvočno podobo. Inštrumenta, ki sta ju Ólafur in njegova ekipa razvijala več kot dve leti, sta obenem kompozicijsko orodje in inovativna popestritev živega koncertnega nastopa. Mehanična klavirja sta posebna spodbuda kreativnemu procesu, izziv za iskanje novih, presenetljivih odkritij. Zagotovo koncert jeseni v Ljubljani.

»Najpomembnejšo stvar pri glasbeniku se mi zdi njegova zmožnost navdihovanja.
V veliko veselje mi je slišati, da je moja glasba ljudi spodbudila k ustvarjanju, najsi gre za sliko, pesem, avtorsko glasbo ali nekaj popolnoma drugačnega.
Glasba ni enosmerna ulica, je dvogovor, v katerem je poslušalčeva vloga prav tako pomembna kot umetnikova. To je moja plat zgodbe. Kakšna je vaša?« Ólafur Arnalds

Video Ólafur Arnalds - re:member

Gallusova dvorana 22, 27, 32, 36, 18* EUR

 


___________________________________
Abonma Glasbe sveta
Sezona 2018/19

13. oktobra 2018
Ólafur Arnalds
Islandija

30. oktobra 2018
Park Jiha
Južna Koreja

19. novembra 2018
Saz’iso
Albanija

4. februarja 2019
Dani de Morón Septet
Španija

9. marca 2019
Juan de Marcos González Afro-Cuban All Stars
Kuba

11. aprila 2019
Teresa Salgueiro
Portugalska

Cene abonmaja 75, 80, 100, 110, 60* EUR

Nakup abonmaja v Informacijskem središču CD ali z naročilom na E vstopnice@cd-cc.si
* cena s popustom za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojenceInformacijsko središče in prodaja vstopnic CD (podhod Maxija)
T (01) 2417 299 E vstopnice@cd-cc.si 
Ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

* cene s popustom za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence
Popusti se ne seštevajo.

TO, 30. oktobra, ob 20. uri

Park Jiha
Južna Koreja

Park Jiha je na čelu nove korejske glasbe. Združuje klasični minimalizem s koreninami v korejskih ljudskih motivih in obdan z dinamiko postrockovega in sodobnega jazza. V zadnjih nekaj letih smo priče naraščajoči plimi novih korejskih umetnikov. Skupine, kot so Jambinai, Black String, Park Jiha in Jihin prejšnji duo 숨 [suːm], so ustvarile nove razburljive zvočne svetove. Album Communion založbe Glitterbeat je naletel na fantastične odmeve in Park Jiha se jeseni odpravlja na veliko evropsko turnejo.

 »Ne želim poustvarjati samo tradicionalne glasbe. Igrati želim svojo avtorsko glasbo ... moje lastne zgodbe.« Park Jiha


Klub CD, 15, 10* EUR

____________________________________________

SR, 19. novembra, ob 20. uri

Saz’iso
Albanija

Tradicionalne glasbe iz Albanije nismo slišali v Sloveniji vse od leta 1992, ko je na Drugi godbi nastopila družina Lela. Saz'iso je zasedba virtuoznih glasbenikov, ki sicer živijo na različnih delih Evrope, da bi se občasno zbrali in predstavljali svoje veščine obiskovalcem koncertov. Po izidu albuma At Least Wave Your Handkerchief At Me, ki je izšel za Glitterbeat, najboljšo založbo glasb sveta, v produkciji legendarnega Joeya Boyda (producent Pink Floyd, Nicka Draka ...) in snemalca Jerryja Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Toure) je zasedba razprodala turnejo po Veliki Britaniji in navduševala na številnih festivalih po Evropi.

»Omislite si predah od brezkončne naglice sodobnega kaosa in se spočijte ob albumu globokega soula iz južne Albanije.« Ry Cooder

Linhartova dvorana, 15, 20, 23, 12* EUR

____________________________________________

PO, 4. februarja, ob 20. uri
Dani de Morón Septet
Španija

Posebna gostja: Patricia Guerrero, ples
Izjemni kitarist Dani de Morón tradicionalno tehniko igranja alzapúa (uporablja se le v flamenku) šteje za samoumevno, obenem pa s prirojenim darom iz strun izvablja najlepše harmonije in razpoloženja. Zaradi sloga ga umeščajo v prejšnjo generacijo glasbenikov, kar dokazujejo tudi vabilo Paca de Lucíe k sodelovanju pri turneji Cositas Buenas, priznanje giraldillo za kitarsko igro na Seviljskem bienalu leta 2012 in prvi solistični album Cambio de Sentido, ki je navdušil tako kritike kot poslušalce.
Z odlično zasedbo treh pevcev, dveh ploskavcev in sodobne plesalke Patricie Guerrero oživlja tradicijo flamenka in jo prenaša v 21. stoletje.

»Poskušam delati po svoje, doseči lasten dialog in ohranjati značilnosti domačega mesta.« Dani de Morón

V sodelovanju s Flamenko bienalom, Nizozemska
S podporo Veleposlaništva Kraljevine Španije

Linhartova dvorana, 15, 20, 23, 12* EUR

___________________________________________

SO, 9. marca, ob 20. uri

Juan de Marcos González Afro-Cuban All Stars
Kuba

Ena najboljših kubanskih skupin vseh časov pod budnim in odličnim vodstvom glavnega pobudnika projekta Buena Vista Social Club Juan Marcosa de Gonzaleza, ki je o nastanku tega svetovnega fenomena govoril že v intervjuju za Sobotno prilogo dela konec devetdesetih, ko je ustanovil tudi Afro Cuban All Stars. Skupina predstavlja vse kubanske glasbene zvrsti in jih bogati s salso. V skupini najdemo izkušene mačke in mlajše kubanske instrumentaliste. Obiskovalci tako dobijo vpogled v trenutno glasbeno sceno na Kubi, ki še vedno brsti in razveseljuje.

»Prizadevam si ustvariti most med sodobno in tradicionalno kubansko glasbo.  Spajam ju v želji opozoriti, da se kubanska glasba ni zaustavila v času, da se je njen razvoj v dolgem obdobju, ko je izginila s svetovnega trga, nadaljeval.«  Juan Marcos de Gonzalez

Gallusova dvorana, 17, 20, 23, 28, 15 EUR

____________________________________________

ČE, 11. aprila, ob 20. uri

Teresa Salgueiro
Portugalska

Legendarna pevka skupine Madredeus se je pred leti odločila za solo kariero. Za številne še vedno najlepši glas ne samo Portugalske je izdala že drugi samostojni album in še vedno osvaja odre po vsej Evropi. Njen glas je dozorel in postal kristalen. Elementi fada se spajajo z ljudskimi motivi v najlepši glasbeni obliki.

»Teresa Salgueiro se na novem albumu O Horizonte predstavlja, kot izvrstna umetnica z avtorskimi skladbami, ki jih je izpilila v vrhunsko mojstrovino.« Zdenko Matoz
Linhartova dvorana, 15, 20, 23, 12* EUR
_______________________________________
Na voljo sem vam za vsa vprašanja ter dogovore za izjave in intervjuje.

S prijaznimi pozdravi,
Darinka Hvalec
T 01/2417 153
E darinka.hvalec@cd-cc.si
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko