Dogodkovnik

  • cd1_40

Cankarjev dom - Mali plesni simpozij

Ventilator besed | 26.9.2018 | Komentarji 0

PO, 8. oktobra, ob 17.30
Štihova dvorana, vstop prost

Mali plesni simpozij
MILAN TOMÁŠIK

Sodelujejo: Živa Brecelj,

dr. Andreja Kovač, Barbara Novakovič, Samo Oleami, Magdalena Reiter

Povezuje: Staša Mihelčič

Milan Tomášik je znan in priznan plesalec in koreograf. Rodil se je na Slovaškem, zdaj že štirinajst let živi v Ljubljani. Pri nas smo ga prvič videli v predstavi skupine En Knap v koreografiji Iztoka Kovača Woferl osebno. Kmalu sta ga k sodelovanju povabili plesalki in koreografinji Maja Delak in Mala Kline – ustvarili so predstavo Galerija mrtvih žensk. Na povabilo Žive Brecelj je Milan Tomášik v Plesnem Teatru Ljubljana ustvaril svoj prvi solo Within. Sam ali kot član mednarodno uspešnega kolektiva Les SlovaKs je obkrožil svet – nastopal je na pomembnih odrih po  Evropi, a tudi v Kongu, Etiopiji, na Kitajskem, v Argentini, na Kostariki, Floridi in v New Yorku. Za svoje delo je dobil več priznanj in nagrad. Najprej so ga opazili doma, na Slovaškem in mu podelili  Nagrado mesta Prievidza (2014) ‘za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini’. V letu 2015  je na mednarodnem festivalu Cortoindanza v mestu Cagliari na Sardiniji prejel nagrado ‘za glasbeno raziskavo in za izrazno moč koreografskega jezika’ v solo predstavi Off-beat.

 

PO,  8. oktobra, ob 19.30

Linhartova dvorana, 14, 10* EUR

Milan Tomášik & Co
FIGHT BRIGHT
Plesna predstava z mednarodno zasedbo

Zamisel in koreografija: Milan Tomášik
Asistentka koreografa: Špela Vodeb
Ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu (Kostarika), Alessandro Sollima (Italija), Špela Vodeb, Tina Valentanm (Slovenija), Milan Tomášik (Slovaška)
Avtorska glasba: Simon Thierrée
Oblikovanje svetlobe: Janko Čief, Aljaž Zaletel
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
Produkcija: KUD Cortesia
Produkcijski menedžerji: Nina Fajdiga, Milan Tomášik, Katarína Zjavková
Fotografija in video: Stanislav Dobák
Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana, Plesni teater Ljubljana, Scenario Pubblico – Centro nazionale di produzione della danza, Stanica Žilina-Záriečie, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni center Svetvinčenat
Projekt je sofinanciran: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Slovaška fundacija za umetnost, Alpeks
Zahvala: Charlie Brittain, JSKD

Ponovitvi 9. in 10. 10., Plesni teater Ljubljana

Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav (2014–18). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v dveh predhodnih skupinskih predstavah: Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). Zanimanje za raziskovanje ritma, ki nastaja kot posledica napetosti mišic plesalčevega telesa, povezuje z izbranimi fizičnimi in psihološkimi vsebinami ter njim pripadajočimi odtenki barv in čustev. Prek natančno določenih stopenj mišične napetosti predstava razkriva gibalne interpretacije fizičnih ekstenzij v pojmovanju medsebojnosti, ki v zmanipuliranem svetu »lažnih novic« dnevno izginjajo. Harmonija znotraj kaosa se zdi nemogoča, pa vendar tako iskana, zaželena in bivalno pogojena. Fizični princip preiskovanja giba[nja] in odnosov, ki pri tem vznikajo, koreograf povezuje z vidiki procesnega mišljenja ameriškega psihologa Arnolda Mindella.


milantomasik.com

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko