Dogodkovnik

  • mglc_76

Riko Debenjak, Pregledna razstava, 9. 8.–11. 11. 2018

Ventilator besed | 29.9.2018 | Komentarji 0

Vodstvo po razstavi, torek, 2. oktober

•    Vodstvo po pregledni razstavi Rika Debenjaka, torek, 2. oktober, ob 18. uri.
•    Vodstvo poteka v slovenskem (začetek ob 18. uri) in angleškem jeziku (začetek ob 18.45 uri).
•    V programu vodstva je tudi predstavitev razstave Alje Košar, Točka.
•    Vodi muzejski informator Gregor Dražil.
•    Vstopnina za razstavo (5 eur, 2.5 eur), vodstvo je brezplačno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predstavitev razstave

Riko Debenjak (1908–1987) se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike. Debenjaka v grafiki označujemo z letom 1953, takrat nastane vrsta njegovih Kraševk, tedaj razvije svoj prvi grafični cikel Panjske končnice in od takrat lahko kontinuirano spremljamo razvoj njegovega grafičnega ustvarjanja do Magičnih dimenzij. Z njegovim delom je povezan nastanek ljubljanske grafične šole, katere jedro so sestavljali prav njegovi učenci in ki je vrhunec doživela konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Bil je pomemben akter tudi v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala), večkrat je sodeloval tudi kot razstavljavec in prejel več nagrad, med drugim mednarodne žirije v letih 1957 in 1961 in veliko častno nagrado grafičnega bienala v letih 1971 in 1973. Pečat je vtisnil tudi v mednarodnem prostoru, kjer so prepoznali kakovost njegovih del z nagradami (Tokio, Aleksandrija, São Paulo, Krakov, Fredrikstadt in drugje), z vabili za samostojne razstave (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skopje, Bruselj, Hagen, Bremen, Bochum, Pariz, Nürnberg), z vključevanjem v serijske izdaje grafik in odkupi del za javne in zasebne zbirke.

Letos je 110. obletnica Debenjakovega rojstva in takšen jubilej ponuja priložnost, da z retrospektivno razstavo umetnikovega delovanja na področju slovenske umetnosti izrazimo spoštovanje do njegovega obsežnega umetniškega opusa ter ponovno osvetlimo Debenjakov v zgodovino že zapisani pomen za razvoj slovenske polpretekle umetnosti, še zlasti grafike.

Razstava v MGLC je preglednega značaja in se osredotoča na Debenjakovo bogato grafično produkcijo. Celovit vpogled v razvoj opusa umetnika Debenjakove pomembnosti pa ne sme izključiti drugih vidikov njegovega umetniškega delovanja. Njegov slikarski opus, ki je nastajal med letoma 1936 in 1957, ko je že nastala grafika Kraška kariatida (1957), za katero mu je kritika pripisala prvi ustvarjalni vrhunec, je javnosti slabše poznan. Manj znano je tudi, da se je k slikarstvu in priljubljenim slikarskim motivom, kot so tihožitja, portreti in krajine oziroma vedute, vrnil po upokojitvi. Po letu 1973 je nastala vrsta portretov in tihožitij, trenutkov iz njegovega vsakodnevnega okolja. Zanimivo je, da se je leta 1984 njegov ustvarjalni cikel vnovič zaključil z abstraktnim motivom Magičnih dimenzij v dveh oljih na platnu.

Med letoma 1940 in 1964 je nastal obsežen Debenjakov ilustratorski opus v več kot petindvajsetih knjižnih izdajah. V ilustracijah se odlikujejo njegov risarski talent, realistični slog in včasih literarno-lirični, drugič spet epski in monumentalni odnos do vizualne obravnave literarnih vsebin.
V petdesetih letih prejšnjega stoletja je po njegovih predlogah nastalo tudi več serij poštnih znamk.
Pod psevdonimom RIDE ali DERI je objavljal tudi karikature v časopisu Pavliha, kopiral in izdeloval freske, leta 1955 se je podpisal pod scenografijo za baletno predstavo Lisica Zvitorepka Igorja Stravinskega ter leta 1957 v restavraciji Tavčarjev hram v Ljubljani izdelal mozaik z naslovom Na morskem dnu, temo, ki ga je takrat zaposlovala tudi v grafiki. Bil je aktiven v stanovskem Društvu slovenskih likovnih umetnikov, ki mu je tudi predsedoval (1954–1956).

Kustosinja: Breda Škrjanec
Oblikovanje postavitve: Damijan Kracina

Razstava je nastala v sodelovanju z družino Debenjak, Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči in Moderno galerijo Ljubljana.

Razstava je na ogled od 9. avgusta do 11. novembra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alja Košar, Točka

12. 9.–14. 10. 2018

Razstavljena grafična dela mlade grafičarke Alje Košar (1990) so izvedena v klasični grafični tehniki globokega tiska, kot so jedkanica, akvatinta in suha igla. Grafični listi so barvno kontrastni, enobarvni, dvobarvni in večbarvni. Večbarvne grafike so komplementarne, hladno-tople in kažejo na občutljivost in poetičnost v njenem likovnem izrazu. Avtorica uprizarja prostorsko sodobno zasnovan panoramski motiv. S točkovno razpršenostjo in zgoščenostjo na slikovni ploskvi ustvarja strukturno znakovno iluzijo, podobno pointilistični tehniki. V razstavljenih delih opažamo resen pristop do tradicionalne tehnike in motiva, ki sta neodvisna od velikosti matrice. Alja Košar se izraža z osnovnimi likovnimi elementi, kot so točka, krog, črta, črtica, na povsem preprost način. Tako nastanejo iluzionistično abstrahirane kompozicijske podobe, naravne, cvetoče poletne pokrajine. Grafični listi imajo kompozicijsko impresionističen, liričen značaj s pridihom ženskega principa. Razstavljena dela so zasnovana kot cikel, ki je nastal v zadnjih dveh letih in prikazuje njeno vztrajnost in ljubezen do te zvrsti umetnosti.

Kustos razstave je Božidar Zrinski.

Razstava je na ogled od 12. septembra do 14. oktobra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacije
Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si
Kustosinja razstave: mag. Breda Škrjanec, 01/241 3805, breda skrjanec@mglc-lj.si

Razstavi so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mladina, S skupina d. o. o, Prozvok, kulturna produkcija d. o. o.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko