Dogodkovnik

  • mglc_77

Cikel predavanj o Stojanu Batiču

Ventilator besed | 2.10.2018 | Komentarji 0

Spomenik Borisu Kidriču v Mariboru ali primer drznega kiparskega snovanja v spomeniškem opusu Stojana Batiča

torek, 2. oktober, ob 18. uri

•    Predava mag. Andreja Rakovec.
•    Vstopnina: 2 eur.
•    Dogodek je del programa Švicarija: skupnost, umetnost in narava, na ogled do 6. 1. 2019.

O predavanju
Predavanje bo osvetlilo nastajanje spomenika pomembnemu politiku nekdanje države Borisu Kidriču v Mariboru. Gre za enega najdrzneje zasnovanih spomenikov v Batičevem opusu, ki je zahteval veliko tehnične iznajdljivosti. Spomenik Borisu Kidriču je v Mariboru odprl vrata spomenikom, posvečenim narodnim herojem in politikom preteklega režima, ki so nastajali kot politična naročila do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja.

O predavateljici
Mag. Andreja Rakovec je leta 2008 zaključila podiplomski študij s področja umetnosti novega veka na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Deluje kot samostojna kuratorka. Pripravlja razstave sodobne likovne umetnosti in fotografije. Ukvarja se s proučevanjem kiparstva v javnem prostoru, sakralne umetnostne dediščine ter umetnosti 20. in 21. stoletja.

Cikel predavanj o Stojanu Batiču
Stojan Batič je s svojim umetniškim ustvarjanjem močno zaznamoval slovensko povojno kiparstvo. Deloval je tudi v Švicariji, in sicer med letoma 1954–1960. V poklon Batiču je v stavbi urejen spominski atelje, v katerem bodo kiparjevi predmeti zaživeli v povsem novi luči. S ciklom šestih strokovnih predavanj osvetljujemo različne vidike umetnikovega življenja in njegovega ustvarjalnega opusa.

---------------------------------------------------------------------------------------
Cikel predavanj o parku Tivoli
Tivoli – umetnost z naravo
Od vrtov do parka Tivoli

četrtek, 4. oktober, ob 18. uri

•    Predava Ines Babnik.
•    Vstopnina: 2 eur.

O predavanju
Sprehodi so postali med meščani v 17. stoletju priljubljen način preživljanja prostega časa, zato se je tudi v parku Tivoli pojavila potreba po oblikovanju zelenih površin, predvsem v okolici Tivolskega in Cekinovega gradu. Med obema grajskima vrtovoma se je v 19. stoletju oblikoval Lattermanov drevored,
postopoma pa je Ljubljana dobila tudi mestno sprehajališče in s tem uradni mestni park.
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Projekt Brstišče
petek, 5. oktober, ob 18. uri

Razstava je na ogled do nedelje, 7. oktobra.


Brstišče je predstavitev umetniških del udeležencev projekta, članic in članov dijaškega društva Novi dijak. Na otvoritvenem dogodku bo trinajst ustvarjalk in ustvarjalcev predstavilo svoja interdisciplinarna umetniška dela, ki jih bo pospremil tudi eksperimentalen glasbeni performans. Razstava bo na ogled v veliki dvorani še do nedelje, 7. oktobra. Razstava prepleta umetniška dela skozi različne klasične in novejše umetniške tehnike, od kipa in inštalacije do videa in kolaža, ter priča o unikatnem dojemanju narave v najširšem pomenu besede, tudi kot nekaj idealiziranega, nesmrtnega, ranljivega, ranjenega ali nedotakljivega, na katerega vplivajo naš način življenja, oglaševanje, medijska krajina, potrošništvo in tehnologija.
Kot je zapisala ena od sodelujočih ustvarjalk: »Narava mi ni blizu. Razen moja lastna.«

V Brstišču se primerjajo perspektive, iščejo odgovori in brstijo ideje. V Ustvarjalnem centru Švicarija se bodo srečali mlajši predstavniki skupnosti, ki preko umetnosti raziskujejo vlogo narave v delovanju sodobnega človeka. Kolektiv Blagor združuje ljubljanske ustvarjalce, ki so se na vhodu v študentska leta razvili kot podaljšek kulturnega Društva ljubljanskih gimnazijcev, znanega kot Novi dijak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava

8. 2. 2018–6. 1. 2019

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava, s katerim se Ustvarjalni center Švicarija uvaja v kulturno življenje prestolnice, izhaja iz treh temeljnih elementov, ki so zaznamovali zgodovino stavbe: skupnosti, umetnosti in narave. Projekt sestavljata razstava in spremljevalni program, ki po navdihu stavbe aktualizirata zgodovino Švicarije in tako podajata smernice za njeno delovanje v prihodnosti.

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava nas skozi prizmo kulturne zgodovine, arhitekture in vizualne umetnosti popelje v preteklost stavbe, nam razkrije nedavno prenovo in predstavi delovanje umetnikov v njej. Večslojno razstavo dopolnjujejo raznolike pedagoške aktivnosti za otroke, mlade, odrasle in družine z inkluzivnim, inovativnim in angažiranim pristopom do obiskovalcev. Skozi predavanja, vodstva, pogovore in druge dogodke aktualiziramo dediščino Švicarije in tako postanemo del njenega novega življenja.

Razstavo tvorijo štirje sklopi: Zgodovina, Spominski atelje Stojana Batiča, Arhitektura in Umetnost. Te sklope povezujejo umetniška dela, razporejena po skupnih prostorih nekdanjega hotela, ki odpirajo razmislek o obstoju elementa narave kot družbenega konstrukta.

Razstava je nastala v sodelovanju Mednarodnega grafičnega likovnega centra z Zavodom za varstvo
kulturne dediščine Slovenije, Muzejem in galerijami mesta Ljubljane in Arhitekturnim birojem Arrea.

Oblikovanje razstave in celostne podobe projekta: Ivian Kan Mujezinović in Mina Fina.
Fotografije: Jaka Babnik.

Mesečni program dogodkov objavljamo na spletni strani www.mglc-lj.si.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacije
Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

Delovanje MGLC podpirata: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko