Dogodkovnik

  • beletrina

Novi val proznih mnogobojev

Študentska založba | 6.1.2010 | Komentarji 0

Naj živi duh viteštva, junaštva in besede!

 

Prozni mnogoboji, serija dogodkov, na katerih izbiramo najboljšo kratko zgodbo, so do sedaj že štirikrat uspešno preplavili mnoga slovenska mesta. V štirih letih je na različnih odrih nastopilo že več kot 250 avtorjev, ki so občinstvo navdušili, šokirali, očarali in nasmejali s svojimi kratkimi zgodbami. Vedno znova se je dokazalo, da je zgodbarstvo še kako živo med amaterskimi pisatelji, čeprav med nastopajočimi ni manjkalo tudi znanih pisateljskih imen. Mnogoboji so postali sinonim za pestro literarno druženje in mnogokrat tudi odskočna deska v slovenski literarni svet.

Tokrat bodo zgodbe ponovno zatresle 6 literarnih odrov.

Lokalni Prozni mnogoboji bodo potekali:

- Koper, 7. 1. 2010, ob 19.00, knjigarna Dom knjige, Pristaniška 5, Koper

- Celje, 12. 1. 2010, ob 18.00, Knjigarna Antika, Kocbekova ulica 6, Celje

- Maribor, 14. 1. 2010, ob 18.00, Mladinska knjiga, Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4

- Ljubljana, 19. 1. 2010, ob 20.00, Jazz club Gajo, Beethovnova 8, Ljubljana

- Zagorje, 21. 1. 2010, ob 18.00, knjigarna Mladinska knjiga, Cesta zmage 27, Zagorje

 

Finale pa bo potekalo v soboto, 30. 1., ob 20.00 v Jamskem dvorcu v Postojni kot del projekta Filmska fabula. Festival zgodbe – Fabula pa bo v letu 2010 izjemoma potekal maja, kot uvod v praznovanje Ljubljane – Svetovne prestolnice knjige.

PRAVILA NATEČAJA IN POGOJI ZA SODELOVANJE:

1. Prozni mnogoboji so namenjeni vsem, ki želijo svojo kratko zgodbo predstaviti javnosti.

2. Za sodelovanje ni potrebna predhodna prijava.

3. Vsebina kratke zgodbe ni določena in je prepuščena individualnemu izboru vsakega avtorja.

4. Na vsakem Proznem mnogoboju bodo izbrani trije avtorji, ki se bodo uvrstili na finalni izbor natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki bo potekal konec januarja (30. 1. 2010) v Postojni.

5. Avtor lahko sodeluje na vseh Proznih mnogobojih (razen v primeru, da je bil na enem od literarnih dvobojev uvrščen na prva tri mesta).

6. Avtorji, ki se bodo udeležili dogodka, bodo imeli največ sedem minut časa, da interpretirajo svojo kratko zgodbo.

7. Način interpretacije kratke zgodbe je prepuščen avtorju.

8. Avtorji, ki se bodo uvrstili v nadaljnji izbor, bodo izbrani na podlagi glasov občinstva in glasov strokovne žirije, ki jo bodo sestavljali predstavnik Študentske založbe in dva naključno izbrana obiskovalca dogodka.

NAGRADE:

A) LOKALNI PROZNI MNOGOBOJI

1. nagrada–3. nagrada: Praktične in knjižne nagrade

B) FINALE PROZNIH MNOGOBOJEV

1. nagrada: 830 € in knjižno darilo

2.–3. nagrada: praktične in knjižne nagrade

 

Več informacij v zvezi s Proznimi mnogoboji:

Študentska založba

Borštnikov trg 2

1000 Ljubljana

tel.: 01 200 37 03

info@zalozba.org

www.studentskazalozba.si

Kontaktna oseba: Sanja Grobovšek

 

 

 

O FILMSKI FABULI 2010

(28.1.–31.1.2010)

Filmska fabula je vikend filmskih zgodb, most med literarnim in filmskim svetom, ki že več let zaporedoma ponuja znanje v kombinaciji z zabavo in medsebojnim spoznavanjem mojstrov besede in slike. Dve leti nazaj se je Filmska fabula okrepila s predstavitvijo najboljših evropskih študentskih filmov ter z nagrado občinstva proteus, ki postaja stalnica. Obenem pa v Postojno, ki nima aktivne kinodvorane, gledalcem na ogled pripelje brezplačne predstave novih slovenskih filmov.

DELAVNICA S STROKOVNJAKOM ZA SCENARIJE, MIGUELOM MACHALSKIM

V preteklih letih je Filmska fabula gostila strokovnjaka za pitching – predstavitev projektov Jurgena Wolffa (2007), svetovalca za scenarije Jacquesa Akchotija (2008) ter Christiana Routha (2009), izkušenega svetovalca za pripravo in pakiranje filmskih projektov. Naučeno na preteklih Filmskih fabulah bodo letošnji udeleženci, ki že imajo v pripravi sinopsise svojih scenarijev, imeli priložnost izpopolniti s pomočjo gostujočega strokovnjaka za scenarije in razvoj zgodbe. Miguel Machalski je vsestranski dramaturg in svetovalec za scenarije ter izkušeni mentor MEDIA podprte delavnice Four Corners, ki študentom in mladim nadarjenim avtorjem in filmskim ekipam pomaga pri celovitem razvoju perspektivnih filmskih projektov.

KRATEK FESTIVAL KRATKIH ŠTUDENTSKIH FILMOV

Filmska fabula se že od leta 2006 krepi na področju strokovnega izobraževanja, stalnica pa postaja tudi Študentski filmski festival, prikaz kratkih študentskih filmov akademij, ki so tekmovali za najboljši akademijski film za nagrado CILECT 2008 in jih je izbral profesor na AGRFT, Martin Srebotnjak.

BREZPLAČNI OGLED NOVIH SLOVENSKIH FILMOV

Postojna vsako leto v času Filmske fabule za štiri dni oživi filmske podobe na platnu Kulturnega doma, na katerem so prikazani novi igrani in dokumentarni slovenski filmi. Sivino zadnjih zimskih dni razbijejo barvite filmske podobe, ki so lansko leto privabile številne ljubitelje filmov na brezplačne filmske predstave, kar je bogat doprinos Postojni, ki v kraju nima aktivne kinodvorane. Tudi tokrat napovedujemo bogat filmski izbor.

NAJBOLJ FILMSKA LITERARNA ZGODBA

Izbor zgodb iz predtekmovanja Proznih mnogobojev se stoči v Postojno, kjer Filmska fabula doživi svoj vrhunec v združitvi literatov in filmskih ustvarjalcev. Izmed zgodb, ki so predstavljene na finalu Proznih mnogobojev, žirija Televizije Slovenija v zasedbi Andreja Vajevca, Polone Flere in Dijane Martinc izbere najbolj filmsko zgodbo, ki jo Televizija Slovenija odkupi za možnost prenosa v scenarij za kratki film. Prihodnje leto si bomo prvič lahko ogledali sadove uspešnega sodelovanja z RTV. Prikazali bomo kratki film Žige Rusa Tolažnik. Kratka zgodba Žige Rusa je bila kot najbolj filmska izbrana na Proznih mnogobojih pred dvema letoma, sedaj pa že živi na filmskem platnu.

Projekt pripravljamo v sodelovanju z glavnim soorganizatorjem Turizmom Kras, MEDIA deskom Slovenija - informacijsko pisarno programa MEDIA Evropske komisije, Kinodvorom – Mestnim kinom in AGRFT.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko