Dogodkovnik

  • crvena

Crvena jabuka, akustični koncert

Ventilator besed | 7.10.2018 | Komentarji 0

TO, 30. oktobra, ob 19. 30. uri

Crvena jabuka
Akustični koncert

 
Crvena jabuka, ena najbolj priljubljenih pop-rock skupin v prostoru nekdanje Jugoslavije, si je ta status prislužila v več kot 30 letih glasbenega delovanja. Njen doprinos k sodobni glasbi je neprecenljiv in diskografski uspehi neponovljivi. 

Skupina je bila ustanovljena leta 1985 v Sarajevu. Od drugih predlaganih imen je prevladalo dejstvo, da je nekdo na vajo prinesel jabolko. Sredi največjega vzpona gibanja "new primitives", se je pet mladeničev odločilo igrati ljubezenske pesmi. Dražen Ričl (kitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klaviature) in Zlatko Arslanagić (kitara) so zelo hitro po ustanovitvi objavili svoj prvi istoimenski album, ki je izšel leta 1986 pri založbi Jugoton. Prvo veliko gostovanje leta 1986 je zaznamovala tudi velika tragedija, ko sta v prometni nesreči umrla Aljoša Buha in Dražen Ričl. Leto pozneje je Dražen Žerić Žera prevzel vlogo vodilnega vokala. Njegov melanholični, topli vokal je na poseben način obarval ljubezenske pesmi in bendu Crvena jabuka prislužil naziv enega najbolj romantičnih skupin nekdanje Jugoslavije. Uspešnice, kot so „Tamo gdje ljubav počinje“, „Tuga, ti i ja“, „Nekako s proljeća“, „Tvoga srca vrata“, „Bježi kišo s prozora“, „Volio bih da si tu“, „Zovu nas ulice“ bodo v akustični različici predstavljene na koncertu v Cankarjevem domu, 30. oktobra ob 19.30.

Crvena Jabuka je ena najbolj stanovitnih skupin, v več kot 30 letih delovanja je objavila  20 albumov, 16 singl plošč in 11 kompilacij. Leta 2015 je skupina prejela nagrado status Hrvaške glasbene zveze, poleg tega pa je prejemnica številnih glasbenih nagrad, kot je mdr. nagrada popularnosti v Črni Gori, BIH in Srbiji.

Vsako leto skupina odigra več kot 100 koncertov, vsi obiskovalci pa pričajo o izjemnem vzdušju in neponovljivem koncertnem doživetju, zaradi katerih se vedno znova vračajo.

Gallusova dvorana, 18, 21, 24, 28 EUR
* cena s popustom za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko