Dogodkovnik

  • life2

29. Liffe 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival

Ventilator besed | 4.11.2018 | Komentarji 0

Od srede, 7., do nedelje, 18. novembra 2018

29. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe
www.liffe.si

97 celovečernih in 15 kratkih filmov

Vsebina
·         Odprtje festivala
·         Festivalski sklopi
·         Nagrade
·         Žirije
·         Glasovanje občinstva
·         Spremljevalni program
·         Informacije

Odprtje festivala
SR, 7. novembra, ob 19.30
Na odprtju si bomo po krajši uvodni slovesnosti ogledali dokumentarec o Vladu Kreslinu
Poj mi pesem
Režija: Miran Zupanič; Slovenija, 2018; 106'
Film predstavlja Kreslinovo ustvarjanje in oriše tudi kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti itd. so že ponarodele pesmi. Vlado ima pri svoji publiki kultni status, ki ni posledica samopromocijskih strategij, ampak plod osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza, ki temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.
Linhartova dvorana

Festivalski sklopi
Perspektive, uraden tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec Telekoma Slovenija, d.d.
Predpremiere, filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji.
Kralji in kraljice, dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma.
Panorama svetovnega filma, festivalski favoriti s petih celin.
Fokus: Vzhod-severovzhod
Ekstravaganca, t. i. polnočni kino, prinaša raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine.
Kinobalon, samostojen sklop za gledalce od 7. do 14. leta; 10 let sekcije; v sodelovanju s Kinodvorom
Posvečeno: Christian Petzold
Retrospektiva: Češki novi val
Svet na kratko, tekmovalni program kratkega filma.

Nagrade
Vodomec (Kingfisher), nagrada režiserju najboljšega filma iz Perspektiv po izbiri mednarodne žirije; podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije d. d.
Nagrada občinstva zmaj najbolje ocenjenemu filmu
Nagrada FIPRESCI, mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev
Nagrada za najboljši kratki film podeljuje Rap-ing d.o.o.
Nagrada mladinske žirije Kinotrip

Žirije
Vodomec
Klaus Eder
Deloval je kot urednik mesečne filmske revije, od leta 1968 pa kot filmski kritik pri Bavarskem radiu. Redno je objavljal prispevke v nemških filmskih revijah. Izdal je knjigi o antični komediji in o francoskem dramatiku Jeanu Racinu ter monografije o Andrzeju Wajdi in Luisu Buñuelu. Z Mario Račevo je objavil delo o zgodovini bolgarskega filma (1977) ter pisal festivalske publikacije ob retrospektivah; Nikita Mihalkov in Andrej Končalovski, Arturo Ripstein, Im Kwon-taek, Nagisa Oshima. V soavtorstvu z Alexandrom Klugom je objavil knjigi Ulmer Dramaturgien, Reibungsverluste (1980) in Bestandsaufnahme: Utopie Film (1983). V letih 1986–2007 je bil selektor za Münchenski mednarodni filmski festival. Od 1987 je generalni sekretar Mednarodne zveze filmskih kritikov (FIPRESCI). Živi in dela v Münchnu.

Jurica Pavičić
Pisec, scenarist in filmski kritik iz Splita. Piše za zagrebški dnevnik Jutarnji list. Je avtor knjig Post-jugoslovanski film: slog in ideologija (2011) in Hrvaški filmski klasiki iz Jugoslovanskega obdobja (2016). Od leta 2004 je selektor hrvaškega Filmskega festivala v Motovunu. Izdal je več romanov in zbirk kratkih zgodb. Film Priče (2004) Vinka Brešana, posnet po njegovem romanu in scenariju, je bil uvrščen v tekmovalni program Berlinala. Leta 2015 je hrvaška televizija po njegovem scenariju posnela serijo Patrola na cesti (režiser Zvonimir Jurić), ki je prejela več hrvaških in mednarodnih nagrad. Jurica Pavičić živi v Splitu.

Ida Weiss
V filmski produkciji deluje od 1994. Leta 1998 je skupaj s sestro, režiserko Majo Weiss, ustanovila podjetje za filmsko produkcijo in distribucijo Bela film. Od 2005 vodi tudi zavod za kulturne dejavnosti Senca studio, katerega dolgoročna usmeritev je produkcija vsebin za otroško in mlado občinstvo. Producirala in koproducirala je več kot štirideset filmov, ki so bili predstavljeni na več kot tristo festivalih, med njimi tudi v Berlinu (Varuh meje, Child In Time) in Cannesu (Vsak dan ni vsak dan) ter prejela številne nagrade in nominacije, med njimi tudi nominacijo Evropske filmske akademije za najboljši prvenec (Varuh meje). Leta 2018 je režirala svoj prvenec Peter vs. Harry, ki je bil premierno predstavljen na Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani, na festivalu DokuDok v Mariboru pa je prejel naziv DOKUDOC izbrani 2018. Je članica društva Filmskih producentov Slovenije (FPS), Evropske filmske akademije (EFA), Evropske mreže avdiovizualnih ustvarjalk (EWA) ter evropskih mrež filmskih in avdiovizualnih producentov producentov EAVE in ACE.

Kratki film
Igor Bezinović
Diplomant filozofije, sociologije in primerjalne književnosti na zagrebški Fakulteti za humanistiko in družbene vede ter filmske in tv-režije na Akademiji dramskih umetnosti. Posnel je okoli ducat kratkih filmov, celovečerni dokumentarec Blokada in celovečerni igrano-dokumentarni film Kratki izlet. S filmom se ukvarja tako poklicno kot amatersko.

Tanja Hladnik
Direktorica in programska sovodja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, na katerem je kratkometražcem posvečen tradicionalni sklop Video na plaži, pa tudi kurirani programi kratkih filmov. V Ljubljani je diplomirala iz primerjalne književnosti, literarne teorije in novinarstva, v Maastrichtu na Nizozemskem pa magistrirala iz kulturne politike, menedžmenta in vzgoje. Zadnjih deset let deluje kot urednica, kuratorka in vodja kulturnih projektov na presečišču humanistike in družboslovja ter vizualne in avdiovizualne umetnosti. S posebno naklonjenostjo raziskuje sodobno avtorsko filmsko produkcijo vseh žanrov in dolžin ter avdiovizualna dela, ki presegajo klasično dojemanje kinematografije in kino izkušnje.

Milan Stojanović
Produciral je Barbare (2014), nagrajeni prvenec Ivana Ikića, in Tako mi na istoku (2017), dokumentarec Katarine Mutić. Je soproducent filma Her Job, prvenca grškega ustvarjalce Nikosa Labota, ki je bil premirno predstavljen na letošnjem Tiffu, in The Manor House, novi film Cristija Puiua. Diplomiral je iz filmske in tv-produkcije na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu, opravil tečaj iz filmske ustvarjalnosti na newyorški akademiji za film in leta 2014 producentsko delavnico EAVE. Sodeloval je pri projektih Producers on the Move 2016 in Emerging Producers 2018. Je volilni član Evropske filmske akademije.

Žirija FIPRESCI
Člani mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bodo med festivalom izbirali najboljši film, ki bo prejel nagrado FIPRESCI.

Kinotripova mladinska žirija
Člani Kinotripove mladinske žirije si bodo ogledali pet celovečernih filmov iz različnih programskih sklopov, ki prikazujejo zgodbe njihovih (filmskih) vrstnikov oziroma se dotikajo tem, pomembnih za mlade različnih starosti. Med njimi bodo izbrali najboljšega, na projekcijah nominiranih filmov pa bodo poskrbeli tudi za zanimive uvode.
Kinotripovo mladinsko žirijo sestavlja pet članov 3. Kinotripovega filmskega kluba: Aleš Belšak, Tina Jančič, Sara Janežič, Ema Paš in Ajda Rudolf.
Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado: Matangi/Maya/M.I.A., Dekle, Jezdec, Molitev, Ne puščaj sledov

Glasovanje občinstva za nagrado zmaj
Nagrado podeljujemo najbolje ocenjenemu filmu, ki še nima distribucijske licence za Slovenijo. Tokrat se za zmaja potegujejo:

Dedinji (Las Herederas / The Heiresses) r: Marcelo Martinessi
Mala bela laž (La Mentirita Blanca / Little White Lie) r: Tomas Alzamora
Divja hruška (Ahlat Agaci / Wild Pear Tree) r: Nuri Bilge Ceylan
Dnevnik mojih misli ( Journal de ma tête / Diary of My Mind) r: Ursula Meier
Dovlatov r: Aleksej German ml.
Molitev (La prière / The Prayer) r: Cedric Kahn
Poletne ptice (Pajaros de verano / Birds of Passage) r: Ciro Guerra, Cristina Gallego
Ederlezi vzhaja (Ederlezi Rising) r: Lazar Bodroža
Mandy r: Panos Cosmatos
Smrt v enem kadru (Kamera o tomeru na! / One Cut of the Dead) r: Shin'ichiro Ueda
Aga r: Milko Lazarov
Druga stran vsega (Druga strana svega / The Other Side of Everything) r: Mila Turajlić
Iz oči v oči (Person to Person) r: Dustin Guy Defa
Matangi/Maya/M.I.A. r: Steve Loveridge
Petra r: Jaime Rosales
Prevajalec (Tlmočník / The Interpreter) r: Martin Šulik
Rdeče (Rojo) r: Benjamin Naishtat
Sarah in Saleem: Prepovedana ljubezen (The Reports on Sarah and Saleem) r: Muayad Alayan
Sočutje (Pity) r: Babis Makridis
Dede r: Mariam Hačvani
Donbas (Donbass) r: Sergej Loznica
Grozna mama (Sashishi deda / Scary Mother) r: Ana Urušadze
Kristalni labod (Hrustal / Crystal Swan) r: Darja Žuk
Mehko blato (Es esmu seit / Mellow Mud) r: Renars Vimba
Reka (Ozen / The River) r: Emir Baigazin

Glasovanje
Gledalci ocene oddajo na glasovalnih lističih ob odhodu iz dvorane ali pa za film glasujejo prek mobilnikov. Ocene filmov lahko do 6. ure zjutraj posredujejo na telefonsko številko 2929. V sporočilo vpišejo: LIFF (presledek), šifro filma (presledek) in oceno od 1 do 5.
Šifra filma je objavljena na vstopnici in spletni strani festivala. Z iste telefonske številke lahko za vsak film glasujejo le enkrat. Izidi glasovanja so prihodnji dan objavljeni na www.liffe.si.
Glasujejo lahko naročniki storitev mobilnega omrežja Telekom Slovenije, uporabniki Mobi ter Izi, Spar Mobil, Hip mobil in Me2. Poslana sporočila so obračunana po veljavnem ceniku operaterja.
Glasovanje s SMS sporočili je omogočil glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije d.d.

Spremljevalni program
MAF – Mad About Film
Enostavno nori na film
Seminar za mlade od 15. leta
Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo s programom Mad About Film (MAF) vzpostavlja prostor, ki mladim ponuja priložnost, da se o filmu in filmskem neformalno kakovostno izobrazijo. Udeleženci seminarja bodo spremljali tudi festivalske filme in spoznavali festivalske goste.
Od TO, 6., do PE, 16. novembra
Delavnici
Filmska kritika
Vodi: Jasmina Šepetavc
Scenaristika
Vodi: Kaja Balog
Prijave za delavnici: www.madaboutfilm.si
PE, 16. novembra, ob 18. uri
Predstavitev izdelkov z delavnic
Vsi nastali izdelki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.madaboutfilm.si.
Dvorana E1, vstop prost
SR, 7. novembra, ob 17. uri
Posledice: predstavitev nastajanja filma
Večmedijsko predavanje
Nastajanje filma, izzive in ustvarjalne rešitve bosta predstavila režiser in scenarist filma Darko Štante ter producentka Jerca Jerič.
Dvorana E1, prijave: www.madaboutfilm.si

Pionirski dom
Center za kulturo mladih
TO, 6. novembra, ob 16.30
SO, 10., in NE, 11. novembra, ob 17. uri
Delavnica animiranega filma
Za otroke od 8. leta
Vodita: Andreja Goetz, Lene Lekše
SR, 7. novembra, ob 16.30
SO, 10., in NE, 11. novembra, ob 17. uri
Filmska delavnica
Za otroke od 10. leta
Vodi: Sandi Skok
Dvorana E2, brezplačna udeležba
Prijave: kultura@pionirski-dom.si

Filmska nagrada LUX
Nagrado vsako leto podeljuje Evropski parlament z namenom zagotoviti širše predvajanje evropskih filmov v Evropi in spodbuditi vseevropsko razpravo o poglavitnih družbenih vprašanjih. Nagrado spremljajo Filmski dnevi LUX, na katerih se predstavijo trije filmi, uvrščeni v najožji izbor. Ljubitelji filma si v 28 državah Evropske unije izbrane filme lahko ogledajo s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU.  
Več: www.luxprize.eu, www.europarl.si
Brezplačne projekcije filmov v ožjem izboru za nagrado LUX 2018
ČE, 8. novembra, ob 19. uri
Styx
PE, 16. novembra, ob 11. uri
Druga stran vsega
Pogovor pred projekcijo
SO, 17. novembra, ob 16.45
Bojevnica
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

TO, 13. novembra, ob 10. uri
Kakšen art kino potrebujemo
Strokovni seminar
Art kino mreža Slovenije in Zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji)
Kinematografi se morajo kot eden od pomembnejših stebrov filmske kulture vedno znova spraševati o svojih vlogah in nalogah, še posebej pri promoviranju kakovostnega in umetniškega filma, razvoju občinstva in izvajanju programov filmske vzgoje. Na seminarju se bomo z gosti iz tujine in člani Art kino mreže Slovenije spraševali o različnih oblikah art kinematografov in predstavljali primere dobrih praks.
Klub Lili Novy, vstop prost

PE, 9. novembra, ob 19. uri
Podoba – Glasba
5. Mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov
Javna predstavitev najboljših videospotov leta
The Academic: Bear Claws; Slowdive: Don't Know Why; Alt-J: Pleader; OK Go: Obsession;
Superorganism: Everybody Wants To Be Famous; Kunzite: Vapors; MGMT: Me and Michael; Anderson .Paak: Til It's Over; Childish Gambino: This Is America; John Mayer: New Light; The Carters: Apeshit
Kino Šiška, mala dvorana, vstop prost

SR, 14. novembra, ob 18. uri
Srečanje Prodornih producentov in Wima Vanackerja
Režiser in scenarist Wim Vanacker je dolgoletni pobudnik evropske platforme za razvoj kratkega filma European Short Pitch in od leta 2018 član programskega odbora
za izbor kratkih filmov tekmovalnega programa v Cannesu. Z njim se bomo pogovarjali o nacionalnih politikah podpore, o skrivnostih festivalskih izborov in možnostih distribucije kratkih filmov.
Pogovor bo zaprtega tipa in bo potekal v angleškem jeziku.
Klub Lili Novy, brezplačna udeležba
Prijave do 5. novembra: prodorniproducenti@gmail.com.

PE, 16. novembra, ob 16. uri
Kratka scena
Scenaristična delavnica za kratki film
Vodi: Jelena Paljan
Je kratki film le priprava na celovečerni film ali pa se tudi v kratkometražni obliki lahko ustvari resno, ambiciozno in celostno filmsko delo? Kaj je skupno kratkometražnim filmom, ki so doživeli velik uspeh na filmskih festivalih? Je za kratki film bolj primerna klasična dramaturgija z zapletom, vrhom in razpletom ter enotnostjo kraja in časa dogajanja, ali nelinearna dramaturgija s prostorno in časovno razvejano zgodbo?
Na predavanju si bomo ogledali tudi kratki film Češnje, za katerega je scenarij napisala predavateljica in je bil uvrščen v program Štirinajst dni režiserjev v Cannesu 2017.
Klub Lili Novy, vstop prost

Od 7. do 18. novembra
Filmski kotiček Telekoma Slovenije
Telekom Slovenije, glavni pokrovitelj Liffa, vsakič poskrbi za pestro obfestivalsko dogajanje. Tako je tudi letos obiskovalcem na voljo že uveljavljeni filmski kotiček, v katerem si lahko filmoljubi ogledajo izbrane filme v dobri družbi in seveda brezplačno. Natančen spored predvajanih filmov je na voljo v filmskem kotičku Telekoma Slovenije, na festivalskih info točkah, spletni strani www.liffe.si, naročniki televizije Telekoma Slovenije pa ga najdejo tudi v videoteki DKino (kategorija: LIFFe).
Drugo preddverje, vstop prost

ČE, 8. novembra, ob 17. uri
MMC premiera
Multimedijski center RTV Slovenija po projekciji biografskega dokumentarca Matangi/Maya/M.I.A. pripravlja pogovor o britansko-šrilanški raperki. Globoko osebni film odpira širša vprašanja zvezdništva, imigrantstva in političnega angažmaja. O družbeni odgovornosti zvezdništva, pa tudi o umeščenosti M.I.I. v popkulturi se bomo pogovarjali z domačima glasbenikoma Katarino Rešek - Kuklo in Miho Blažičem - N'Tokom.
Neposreden prenos na rtvslo.si
Linhartova dvorana

Festivalska prizorišča
Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Šiška, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Maribox, Mestni kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek teater Novo mesto

Središče festivala
Drugo preddverje Cankarjevega doma
• novinarsko središče • blagajna • prostor za pogovore z gosti • shajališče za oddih in zabavo.

Pokrovitelji
Glavni pokrovitelj: Telekom Slovenije, d.d.
Medijski pokrovitelj: Delo, d.o.o.
Spletni medijski pokrovitelj: MMC RTV SLO
S podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa – MEDIA
S podporo Veleposlaništva ZDA v Ljubljani
_____________________________________________________________________

Informacije
Janina Pintar                 T (01) 2417 146      E janina.pintar@cd-cc.si
_____________________________________________________________________

Novinarske akreditacije
Vlogo najpreprosteje in najhitreje oddate na spletni strani www.liffe.si (novinarji / akreditacije). Če je le mogoče, nam vlogo posredujte na ta način!
Rok za oddajo akreditacije je 21. oktober 2018.
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko