Pisanja

  • img_3322_recept
    Rožmarin
  • zborcek2

Kreganje, kaj je to? (3P-20)

Jani Urbanc | 30.4.2009 | Komentarji 0

V  trenutku, ko v komunikaciji s sočlovekom začutimo nestrinjanje, ravnajmo tako, da bomo imeli čimveč možnosti odkriti, kdo ima prav. Tako pridobita obe strani. V takih primerih uporabljam tale veličasten recept, ki sem ga natreniral ob neusahljivih vsakodnevnih priložnostih. Torej, v trenutku ko začutim, da se ne strinjam s sogovornikom ali da se sogovornik ne strinja z menoj, sledim naslednjim točkam:

 

1.Strinjam se.

Tako trenutno sprostimo sebe in sogovornika, ohranimo energijo, ki bi jo sicer vezala negativna čustva jeze, zamere, užaljenosti, ogroženosti …

 

2. Opišem podoben primer, v katerem sem že kdaj bil v položaju svojega sogovornika. Če nimam svojega primera, se spomnim znanega primera od drugih. To še dodatno ohranja energijo obeh in pripomore k občutju, da si razumljen.

 

3.Vprašam, zakaj tako misli.

Ker ima dovolj energije, nismo se še skregali, imamo možnost, da sogovornik ali sogovornica pove za globlji, pravi vzrok prejšnjega nestrinjanja. Morda je bil v afektu ali pa zvemo za novo informacijo, ki nam omogoči, da se resnično strinjamo z njim. Kanal za pozitivno komunikacijo se razširi, čustvene napetosti pa se sproti sproščajo.

Dodatno lahko vprašaš: »Če pa ne bi popackal prta, mi pa ne bi rekla prašič, kajne?« Zgodi se, da dobite odgovor: »Pa umivalnik je vedno poln tvojih dlak!«

Aha, torej moti popackan prt in dlake v umivalniku. Če še kaj vprašamo, celo zvemo, da je morda še bližje resnici globji vzrok: »Pa na obletnico poroke si tudi pozabil včeraj!«… Umirjena komunikacija je pot, ki vodi k pravemu problemu in tudi k rešitvi. Torej:

 

4.Ugotovim, kaj je problem.

Če mi še manjka informacij: »Ali te smem še tole vprašati?«

 

5.Začnem reševati problem:

-zbiram informacije, sprašujem,

-razmišljam, se posvetujem,

-izberem najboljšo izmed možnih rešitev.

 

 

V praksi se redno preskočita prvi dve točki recepta, kar sčasoma pripelje do kronične blokade komunikacije in do prepričanja, da sprememba na bolje ni mogoča.

Verjetno ste opazili, da sem ravnal po tem receptu tudi v primerih, ki sem jih opisal v HČI PRIDE IZ ŠOLE in PRASEC V MESTNEM AVTOBUSU in še kje.

 

Narežem si nekaj lističev tega recepta, za v vsak žep, da me spominjajo, naj ga uporabljam v vsakodnevnih odnosih s soljudmi. Za v čevelj si pa dam nalepljenega na debelejši karton. Tako me rahlo žuli in na vsakem koraku spomni, da so moje misli lahko razumevajoče, dobrohotne, bistre …

Modro se bodo, verjamem, pa same obarvale.

 

Razreži na lističe in uporabljaj.

 

 

1. STRINJAM SE

2. OPIŠEM PODOBEN PRIMER

3. VPRAŠAM, ZAKAJ

4. UGOTOVIM, KAJ JE PROBLEM

5. POSKUSIM REŠITI PROBLEM:

-zbiram informacije, sprašujem

-razmišljam

- izberem najboljšo možno rešitev

 

 

1. STRINJAM SE

2. OPIŠEM PODOBEN PRIMER

3. VPRAŠAM, ZAKAJ

4. UGOTOVIM, KAJ JE PROBLEM

5. POSKUSIM REŠITI PROBLEM:

-zbiram informacije, sprašujem

-razmišljam

- izberem najboljšo možno rešitev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko