Pisanja

 • kajenski_poper

Zdravilna moč kajenskega 'popra'! (3P-36)

Jani Urbanc | 11.11.2009 | Komentarji 2

Ni bolj učinkovite zdravilne rastline, ki bi dosegla tako hitre pozitivne psihološke in metabolične spremembe v človeškem telesu. Pekoč plod kajenske paprike (chilli paprike) se uporablja kot sredstvo za odpravljanje težav s prebavo, ožiljem, živčevjem in kostmi že zelo dolgo. V tradicionalni medicini še vedno velja kot sredstvo za krepitev cirkulacije. Kot dodatek kremam v tradicionalni in sodobni medicini deluje proti bolečinam ob revmi in artritisu. Ime kajenski poper (Cayenne pepper) je povezano z reko Cayenne v Francoski Gvajani, drugi del imena, poper, pa se je začimbe nekako oprijel, čeprav nima ničesar skupnega s poprovci. Pridobivajo ga iz kajenske paprike, ki izvira iz Južne Amerike in je sorodna vsem vrstam paprike in drugim razhudnikom. Za zdravje sta najbolj koristni vrsti Capsicum annum in Capsicum frutescens. Bolj ko so paprike pekoče, učinkovitejše so.

Blaženje bolečin Aktivna snov v kajenskem popru se imenuje capsaicin, v plodovih pa ga je med 0,5 % in 1,5 %. Ta smolnato oljnata dražeča snov je najmočnejša in prevladujoča sestavina v plodu, čeprav je v njem še okoli sto drugih sestavin. Capsaicin deluje tako, da iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P. Ta nevropeptid je pomemben prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem; preprosto povedano – zaradi njega čutimo bolečino.

Ko je čutni nevron izpostavljen capsaicinu, izloči zalogo substance P in jo po trajnem jemanju capsaicina preneha proizvajati; brez nje je nevronova sposobnost pošiljanja signala za bolečino zmanjšana. Po prenehanju uporabe se količine substance P ponovno uravnovesijo in občutljivost nevronov se vrne v običajno stanje. Zato je za trajno blaženje bolečine nujna kontinuirana uporaba capsaicina.

Poleg tega capsaicin in druge sestavine kajenskega popra blagodejno vplivajo na mnoge druge procese v organizmu, posebej izrazito na cirkulacijo, peristaltiko, znojenje, izločanje prebavnih sokov in celjenje ran. Leta 1912 je ameriški kemik Scoville razdelil moč chilli paprik glede na količino capsaicina do približno 140 tisoč enot SHU (Scoville Heat Unit). Tu bomo govorili o zmerno pekočem prahu, ki vsebuje od 30 tisoč do 50 tisoč enot SHU in se ga da kupiti v večini trgovin.

Zdravilo za mnoge bolezni? Kajenski poper pomaga skoraj pri vsaki bolezni. Glavni razlog za nastanek bolezni so take ali drugačne blokade in zamaški, ki preprečujejo nemoten pretok življenjskih tekočin, s stališča tradicionalne vzhodnjaške medicine tudi pretok vitalne energije, na Kitajskem imenovane či, v Indiji pa prana. Od vseh sredstev za odpravo blokad je kajenski poper gotovo najbolj naraven, učinkovit, vsesplošen in zdrav.

Učinki kajenskega popra Velik zagovornik kajenskega popra, dr. Schulze*, ugotavlja naslednje: če hočete katero koli zdravilo ali krepčilo spraviti do želenega organa, morate hkrati spodbuditi cirkulacijo v telesu, sicer aktivna substanca ne bo prišla do želenega mesta in ne bo imela pravega učinka. Kako izboljšati cirkulacijo? Seveda s kajenskim poprom! Dr. Schulze zato priporoča, da vsako zeliščno mešanico ali naravno zdravilo kombiniramo s kajenskim poprom, ker bomo njihov učinek združili s spodbujeno cirkulacijo in tako dosegli neprimerno boljše rezultate.

Kajenski poper krepi cirkulacijo, ker oskrbuje celično strukturo žil z vsemi potrebnimi elementi. S tem pomaga ohranjati elastičnost ožilja in uravnava krvni tlak. Regulira pretok krvi od glave do pet, tako da izenačuje pritisk v celotnem telesu. Najprej vpliva na srce, potem pa se učinek postopoma širi po arterijah, kapilarah in živcih (ingver ima podoben učinek, le da deluje najprej na ude, na koncu pa na osrednji del telesa, zato sta skupaj odličen dinamični par za krepitev cirkulacije).
Pri današnjih prehrambnih navadah pogosto pozabljamo, kako pomembno vlogo ima slina pri prebavljanju hrane in zalogajev, če jih ne prežvečimo dovolj temeljito. Če smo se navadili hrano "metati" vase, je kajenski poper zelo dobrodošla začimba, saj s stimuliranjem izločanja sline podpira predprebavne procese. Poleg tega obnavlja želodčno tkivo ter zdravi čire na želodcu in črevesju. Občutek toplote, ki ga prinaša v želodec, skrbi za enakomerno porazdelitev prebavnih sokov. V nekaterih primerih lahko toplota sprosti krče in boleče zožitve v prebavnem traktu. Kajenski poper poskrbi tudi za hitro izločanje sproščenih zamaškov in spremljajočih škodljivih snovi, saj s stimulacijo peristaltike krepi metabolizem ter spodbuja izločanje in potenje. Kajenski poper pomaga pri odpravljanju in blaženju še naslednjih težav in bolezni:
- artritis, protin, revma, lumbago, bolečine sklepov, izvini, otekline, mišični krči;
- prebavne motnje, čiri, vetrovi, zaprtje, hemoroidi;
- krvni strdki, srčni infarkt, arterioskleroza, krvavitve, celjenje ran;
- pomanjkanje energije, kronična utrujenost, medlost, lenost;
- krčevit ali dražeč kašelj, vnetje mandeljnov, angina, prehlad, astma, izkašljevanje;
- zobobol, paradontoza, bolezni dlesni;
- tetanus, luskavica, alergije, morska bolezen, menstrualne težave, malarična mrzlica, rumena mrzlica, nekroza ledvic, razna vnetja … Nekaj konkretnih napotkov: - V primeru srčnega infarkta naj bolnik popije 1 dl vroče vode z 1 čajno žličko kajenskega popra. Infarkt bo minil prej kot v eni minuti. Če pacient ni pri zavesti (in ne diha) mu kapnite 10 kapljic tega napitka v usta. Bolnik bo oživel v nekaj minutah, kar še vedno prepreči možganske poškodbe. Postopek nekajkrat ponovite dokler ne prispe strokovna pomoč. Pametno je imeti v domači lekarni stekleničko kajenskega popra, če se modro ne odločite, da ga boste redno dnevno uporabljali.
- Slaba prebava in apetit: napitek iz 1–2 dl vode, 1 žlička jabolčnega kisa, 1 žlička kajenskega popra blagodejno vzpodbudi prebavo in apetit.
- Kronični lumbago: pomagajo obloge iz kajenskega popra, česna, popra in tekočega jantarja - Pri artritisu pomagajo obloge iz kajenskega popra in medu.
- Proti hripavosti: v obliki pastil iz kajenskega popra.
- Pri vnetem grlu ga zmešamo z medom in vodo in grgramo.
- V primeru pljučnih krvavitev je priporočljivo inhalirati poparek iz kajenskega popra.
- Proti vetrovom zmešamo enake količine kajenskega popra, rabarabare in ingverja ali aloe.
- Če vas rado zebe v noge, potresite v čevlje malo (ne preveč!) kajenskega popra.
- V primeru trdovratnih bolečin v sklepih, izvina, otekline ipd., pripravimo učinkovite obloge tako, da zavremo pol litra jabolčnega kisa in v njem razmešamo žlico kajenskega popra. Na majhnem ognju ga pustimo vreti 10 minut. Neprecejenega ga še vročega vlijemo v steklenico. Ko ga potrebujemo, ga spet segrejemo, vanj namočimo elastični povoj in prizadeto mesto udobno povijemo. V primeru daljše uporabe je dobro dodati nekaj ricinusovega olja, da ublažimo draženje kože ali celo nastanek ran.

 

Oblike uporabe Kajenski poper se uporablja v obliki poparkov, tinktur, izvlečkov, mazil in najpogosteje kot prašek. V tesno zaprti stekleni ali plastični posodi ohranja prašek zdravilne učinke 6–12 mesecev, v hermetično zaprtem pakiranju tudi do 3 leta. Ne hranite ga v papirnatih vrečkah, ker bo papir vpil učinkovino. Za daljše shranjevanje je najboljša tinktura.

 

Priporočeni odmerki: dvakrat dnevno spijemo četrt do 1 čajno žličko praška kajenskega popra, raztopljenega v majhni količini vode ali soka. Dozo postopoma povečujemo do največ trikrat dnevno po 1 žličko kajenskega popra. Sprva ga je najbolje spiti tik pred obrokom, ko se nanj navadimo, pa ga lahko uživamo tudi na prazen želodec. Pri omenjenem doziranju se je pomembno opazovati in količino prilagajati stanju organizma, v primeru nelagodja pa tudi prekiniti z uporabo. Kajenski poper lahko uživamo na opisani način tudi samo občasno, kadar si zaželimo, ali ga začnemo pogosteje uporabljati kot kuhinjsko začimbo po lastnem okusu.

 

Stranski učinki kajenskega popra

Redkokatera substanca je bolj varna in bolj univerzalno koristna kot kajenski poper. Stranski učinki pri mazanju so edino pekoč občutek na koži, posebej v primeru, če kajenski poper pride v stik z odprto rano ali očesno sluznico. Zaradi naglega učinka na želodec lahko povzroči kolcanje. Pri pretirani oralni uporabi (nad 20 gramov na dan) so možne rane na želodcu in črevesju ter kruljenje, vendar tako visoke količine z razumnim doziranjem ne moremo doseči.

Viri: John Heinerman, The Health Benefits of Cayenne; N. Petrovič, Poživite se s kajenskim poprom (Viva 2003); www.dr-gumpert.de; www.artrose-therapie-verzeichnis.de; www.healingdaily.com; www.cayennepepperdiet.com;

*Dr. Richard Schulze vodi šolo in kliniko naravnega zdravljenja v Kaliforniji, ZDA. Učil se je tudi kot pomočnik slovitega naravnega zdravilca, dr. Bernarda Jensena. Doktoriral je na področju zdravilnih zelišč in naravne medicine. Je tudi specialist zeliščne farmacije, iridologije, osmih različnih tehnik telesne terapije in je mojster posebne zvrsti japonskih borilnih veščin (Martial Arts).

Komentarji

 1. Emiljano Zapata | 26.8.2009, 20:07
  Kajenski poper.Novo čudežno zdravilo!? Pred časom mi je moj prijatelj ponujal čudežni ionizator za vodo. "Zakaj ljudje raje zbolijo za rakom kot da bi kupili ionizator", se je pridušal. Muči nas veliko tegob, roko nam ponujajo zdravilci, šarlatani, trgovci z zdravili. Vsi bi nam radi pomagali. Zakaj? Nas res tako ljubijo - ali želijo od nas le denar? Alternativa je skomercializirana do amena. Noro. Ne morem verjeti. Rojstvo, smrt, ljubezen ali zdravila, čista voda, biohrana, vse ima svojo ceno. Ki je vedno večja. Kam to pelje? Eno govorimo, drugo mislimo, tretje delamo. Manipulacije na kub. Doklej še? Ha, dolgo še. "Se la vie"...
 2. joze | 22.9.2009, 10:01
  Verjamem, da ima kajenski poper veliko blagodejnih učinkov. Najbrž pa je za koga tudi škodljiv in tudi na to bi bilo potrebno opozoriti bolj, kot je kratko omenjeno na koncu kot stranski učinki.
  Zelo bi me prepričala kakšna znanstvena, klinična študija, potem, ko bi jo prebral in bi se izsledki ujemali z navedenim.
  Malo me spominja zadeva na univerzalno orodje, kladivo naprimer, s katerim lahko popravljate zobe, avto in letalo in vse, kar sploh obstaja.
  Osebno mi je pekoča paprika všeč in tudi kajenski poper. Za vse pa tudi ni.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko