Pisanja

 • sant-baljit-singh_official
  Sedaj živeči Učitelj poti Sant Mat
 • sts9_thakar_singh
  Sant Thakar Singh Prejšnji živeči Učitelj
 • sant_kirpal_singh_velika
  Sant Kirpal Singh predprejšnji Učitelj
 • maharaj-saan-singh-radha-soami-ji
  Sawan Singh predpredprejšnji Učitelj

Kratek življenjepis Učitelja Sant Kirpala Singha, avtorja knjige Skrivnost smrti

Jani Urbanc | 16.9.2009 | Komentarji 1

 "Sant Kirpal Singh je učil, da imajo vse religije en izvor in da je pravica vsakega človeka, da spozna samega sebe, Boga v sebi. Mnogo ljudi z Vzhoda in Zahoda je povezal z ustvarjalnim počelom Nebeškega Zvoka in Svetlobe.

Rodil se je 6. februarja 1894 v vasi Sayyad Kasran v Punjabu. Zelo zgodaj v svoji mladosti je kazal gorečo željo razvozlati skrivnost življenja. V teku svojega dolgoletnega iskanja Boga je srečal mnogo sufijev, jogijev in mistikov, toda bil je zelo skeptičen in ni nikogar izmed njih sprejel za svojega učitelja. Boga je prosil, naj se mu On sam razodene. Njegove molitve so bile uslišane in v svojih meditacijah je začel videvati moža z belo brado, ki je bil obžarjen s svetlobo. Ni vedel, kdo je ta mož. Mislil si je, da je morda Guru Nanak, po katerem je nastala sikhovska religija. Nadaljeval je z meditacijo in prenehal z iskanjem v prepričanju, da je Bog uslišal njegovo prošnjo.

Sedem let kasneje, leta 1924, je odšel v mesto Beas v Punjapu, z namenom, da preživi nekaj časa na obali reke Beas. Takole pripoveduje: »Nekdo me je vprašal, če sem prišel k učitelju. Odgovoril sem: ‚Ne. Ali je tukaj kakšen učitelj?‘ Ko sem nekaj časa užival na rečnem bregu, nadvse rad sem imel vodo, še posebej reke, sem odšel v bližnji ašram. Povedali so mi, da ima Učitelj Baba Sawan Singh kosilo, odšel sem pred ašram, se usedel in čakal. Čez pol ure je prišel Učitelj iz hiše. Ko sem ga zagledal, sem bil ves osupel. To je bil namreč mož, ki se mi je sedem let prikazoval v meditaciji, od leta 1917 do 1924. Izkazal sem mu spoštovanje in ga vprašal: ‚Zakaj tako pozno?‘ Odvrnil je: ‚To je bil najprimernejši čas.‘ Tako sem srečal svojega Učitelja.« Učitelj pride, ko je učenec pripravljen. Sant Kirpal Singh je rekel, da verjetno nihče ni tako skeptičen, kot je bil on. Bilo ga je strah, da bi odšel k nekomu, ki ni spoznal Boga in bi bilo njegovo življenje izgubljeno. Vsako nedeljo je obiskoval Učitelja in opravljal fizično sevo (nesebično služenje). Dejal je, da je Učitelj nanj gledal kot na svojega sina. Februarja leta 1924 je prejel dar iniciacije.

Poročil se je zelo zgodaj in je imel tri otroke. Delal je v indijski vladi in dosegel zelo visok položaj. Ko se je leta 1947 upokojil, je bil deležen spoštovanja in naklonjenosti na stotine svojih podrejenih in prav tako Britancev. Do konca svojega življenja se je preživljal s svojo pokojnino in nikoli ni vzel niti penija od svojih učencev.

Štiriindvajset let je sedel pred nogami svojega Učitelja. Ko so Baba Sawana Singha vprašali, če ima kakšnega naprednega učenca, je omenil njegovo ime. Leta 1939 mu je Učitelj naročil, naj na iniciaciji, ki je potekala vsak mesec, inicira dvesto petdeset ljudi. To je bila velika čast za učenca. V tridesetih in štiridesetih letih je imel Satsange (predavanja) v Lahoru in Amritsarju in je velikokrat predaval sedeč poleg svojega Učitelja. Imel je navado reči: »Govoril sem s svojim Učiteljem in ljudje so ob tem uživali.« Oktobra leta 1947 mu je Učitelj povedal, da bo on njegov naslednik. Drugega aprila leta 1948 je imel satsang v ašramu Dera Baba Jaimal Singh, ko je prejel novico, da je njegov Učitelj umrl. Z žalostjo v srcu je s tremi učenci odšel iz Rishikesha v Himalaji in je naslednjih pet mesecev preživel v samadhiju, stopljenosti z Bogom.

Ko se je naužil božanskega nektarja, mu je Bog naročil: »Pojdi v svet in pripelji k meni moje otroke.« Odšel je v Delhi in pričel s svojim delom. Na obrobju mesta je leta 1951 ustanovil Sawan ašram, kjer je potekal satsang, ki se ga je udeleževalo več kot pet tisoč ljudi. Njegovo delo je napredovalo in število iniciranih je naraslo na nekaj sto tisoč. Njegovi učenci so bili tako z Vzhoda kot Zahoda.

Trikrat se je odpravil na turnejo po svetu, leta 1955, 1963 in 1972. Vsaka izmed njih je trajala od štiri do šest mesecev in je pripomogla k duhovnemu prebujenju ljudi.

Leta 1957 je bil izvoljen za predsednika Svetovnega združenja religij. Bil je prijatelj indijskega premiera Jawaharlala Nehruja in svetovalec Indire Gandi. Pripomogel je k reševanju krize s Pakistanom, Kitajsko in Cejlonom in predsedoval različnim konferencam. Imel je velik vpliv v indijskem parlamentu in tudi na druge narode. Na drugi svetovni turneji, leta 1963, se je kot predsednik Svetovnega združenja religij srečal z narodnimi in verskimi voditelji, na njihovo pobudo.

Ustanovil je centre za razvoj človeka, manav kendre. Prva je bila ustanovljena v Dehra Dunu, v severni Indiji. Vsak izmed teh centrov se je ukvarjal s tradicionalnim poljedelstvom, ki je vključevalo tudi sodobne metode, imel brezplačno bolnico in osnovno šolo, dom za ostarele, šolo za študij jezikov, knjižnico, ki je vsebovala literaturo o svetovnih religijah in mistiki.

Na njegovi zadnji svetovni turneji, leta 1972, so ga pozdravljale množice ljudi, na tisoče učencev, večinoma mladih ljudi, ki so bili inicirani pred nekaj leti. Čeprav je bil Učitelj že zelo v letih, je imel ves čas svoje turneje petnajst ur na dan različna predavanja, osebne razgovore s tisočimi ljudmi in je iniciral več kot dva tisoč ljudi.

Vse več in več iskalcev resnice z Zahoda je prihajalo k Sant Kirpalu Singhu, da bi nekaj mesecev bivali z njim v Sawan ašramu. V začetku sedemdesetih let je bilo v ašramu okoli petdeset učencev z Zahoda, v zadnjem letu njegovega delovanja, leta 1974, pa se je njihovo število izredno povečalo. Čez zimo in pomlad je bilo okoli štiristo učencev iz držav izven Indije in na tisoče Indijcev.

Napisal je veliko knjig v angleščini in pandžabiju. Te knjige so prevedene v hindi, urdu, španščino, ruščino, nemščino, francoščino, grščino in druge jezike.

Živel je zelo preprosto življenje in je bil vedno na voljo iskalcem Resnice, ne glede na to, kako zelo zaposlen je bil. Njegovo življenje je bilo povsem v skladu s tem, kar je učil." (Iz knjige Skrivnost smrti)

Trenutno živeči Učitelj poti Sant Mat je Sant Baljit Singh, v katerem deluje ista moč, ki prehaja iz Učitelja v Učitelja. V Ljubljani je meditacijski center na Slomškovi 15 in če vas zanima kako meditirati na notranji zvok in svetlobo pridite v torek ali četrtek od 18.00 dalje ali v nedeljo od 17.30 dalje. Seznanite se lahko s programom predavanj in dobite informacije, ki vas zanimajo. Taki centri so tudi v drugih krajih Slovenije. Poglejte na www.santmat.si.

Komentarji

 1. Emiljano Zapata | 22.9.2009, 08:48
  Hitim na okroglo mizo o globalni finančni krizi. Zapis o modrecu Singhu me jutranje poživlja in energetsko polni. Koliko modrecev, jogijev, sufijev je iskalo in še išče Resnico o Bogu, Višji sili, nastanki sveta, življenju. Pa je niso našli. In je tudi ne bodo. Meditacije pomagajo, da se ji marsikdo približa. Toda skrivnost življenja in njegovega smisla še ni odkrita. In tudi nikoli ne bo. Kdo smo? Kam gremo? Zakaj smo tukaj? To se filozofi sprašujejo. In ponujajo nešteto odgovorov. Kateri je pravi? Eden? Vsi? Nobeden? Kako vznemirljivo! Vsak ima svojo pot, svoje izkušnje, svoje poglede. Svoj odgovor. Eni prisegajo na denar, drugi na duhovnost, tretji ne razmišljajo o Višji sili. Enostavno živijo svoje življenje, kakršno pač je. Tako izgubljajo svoj čas. Zapravljajo ga. Vredno se je duhovno razvijati in bogatiti. Iskati izhod iz slepe ulice, če vanjo zabredeš. No, nekateri v njej kar tičijo. Sem tudi sam med njimi? Včasih? Ves čas? Velikokrat nam dobra knjiga ali miselni preblisk modreca pomaga narediti korak naprej v razumevanju sveta, narave.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko