Pisanja

  • s0

Izdelki Tanje Kaligarič v mestni knjižnici Izola

Špela Pahor | 17.10.2016 | Komentarji 0

V vitrini ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola si lahko še ta mesec ogledate razstavo izdelkov Tanje Kaligarič.

Tanja Kaligarič se je rodila leta 1966 v Kopru. V Izoli je obiskovala osnovno šolo, leta 1985 pa je uspešno zaključila šolanje v Ljubljani, na  Šoli za oblikovanje in fotografijo – smer grafično oblikovanje. Več let se je ukvarjala s kostumografijo pri amaterski gledališki skupini Steps iz Izole in bila tudi nagrajena. Pri tem delu je pokazala veliko umetniško nadarjenost, izvirnost in kreativnost.

Po dolgih letih se je vrnila k naravi in ustvarjanju. Devet  let je kot  strokovna sodelavka sodelovala v projektu Skupnost Srečanje v okviru župnijske Karitas Župnije Bertoki.

Vrsto let je delala v restavratorski delavnici Sandija in Azre Huszar v Piranu. Sandi Huszar je bil znan kot odličen rezbar in edini pozlatar daleč naokoli. Pri njem se je učila restavriranja in zlatenja lesenih predmetov sakralne dediščine. Iz teh izkušenj izhaja tudi njeno sedanje ustvarjalno delo. Iz oplemenitenega mavca izdeluje angele, različne po obliki in velikosti. Nekateri so reprodukcije originalnih kipcev; zanje najprej naredi kalup. Pobarva jih z akrilnimi barvami in pozlati z lističi iz umetnega zlata.  Vse njene izdelke odlikuje  domiselnost in natančna izdelava. Narejeni so z ljubeznijo in z občutkom za lepoto.

Tanja se ukvarja tudi  z gojenjem sezonske zelenjave, začimb  in sivke. Eterično olje in hidrolate iz sivke dodaja  mazilom in kremam.  Pripravlja tudi macerate iz oljčnega olja in zdravilnih rastlin. Kot  vedno rada piše, slika, fotografira, kroji in šiva nova in popravlja stara oblačila. Loti se tudi izdelovanja lutk in pripovedovanja pravljic iz ljudskega in družinskega  izročila, ki jih je poslušala kot otrok. Kot  ljubiteljica glasbe rada zaigra na kitaro in zapoje, glasbo rada tudi posluša. Zelo rada bere in je zvesta obiskovalka naše knjižnice.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko