Pisanja

  • al1_2
  • al2_2
  • al3_2
  • al4_1

V Dragonji pridelujejo vino, ki diši po vrtnicah

Albina Podbevšek Adamič | 11.11.2016 | Komentarji 0

Vinogradniška družina Mahnič ohranja avtohtone trte na način, prijazen naravi

 

Vinogradniki v slovenski Istri so letos zadovoljni z letino, čeprav ni bila obilna kot običajno. »Nam je najbolj dobrodošla kvaliteta grozdja. Pri nas že sicer gledamo, da naše trte niso preobremenjene in jih med rastjo redčimo. Pri predelavi grozdja v vino uporabljamo tehnologijo brez kemije, da vino ohranja polni okus in cvetico,« je povedala Ingrid Mahnič s kmetije v Dragonji, ki ima za seboj dolgo vinogradniško tradicijo, dopolnjeno še s turizmom.  V njihovi kleti zorijo le sortna vina: teh je šest, od Istranom priljubljene malvazije, refoška do njim posebnih vin iz avtohtone sorte Cipros. To je zgodovinska sorta, ki je v Istri skoraj izginila z imenom črna burgonja.

Oživela zgodovinska sorta črne burgonje

»To je posebna zgodba mojega tasta Gvida. Pred nekaj leti je, od vinogradnikov pozabljeno rdečo sorto, našel v sedemdeset let starem vinogradu. Odrezal je nekaj cepičev in z njimi cepil eno od naših trt.Tako smo dobili sorto Cipros, zasajeno prav ob rojstvu našega sina Nika, zdaj študenta na biotehniški fakulteti, ki zdaj pridno pomaga na kmetiji, kakor tudi hčera Kim.» Je razložila simpatična Ingrid Mahnič s kmetije, na kateri delajo tri generacije. Dodala je še, da je trta Cipros nekaj  posebnega v Istri in ga pridelajo komaj 1200 stekelnic na leto. Ob prvi trgatvi njenega grozdja nastane polsladki muškat rose portorož, dišeč po vrtnicah. Pozna trgatev da vino likor, ki spominja na liker. Ingrid, duša Mahničeve kmetije, je dobro znana med vinskimi strokovnjaki, saj je somelierka, predsednica društva Vino in ženske, članica reda vitezov vina in še česa. Mahničeva vina so cenjena, polna raznovrstnih priznanj in nagrad tako domačih kot tujih. Pravkar so dobili zlato medaljo za njihov refošk iz Srbije.  

Vino z etiketo FIJET, mednarodnega združenja turističnih novinarjev

Kmetija Mahnič je letošnjo jesen povabila novinarje, člane FIJET, mednarodne zveze turističnih novinarjev na trgatev v svoj vinograd v Dragonji. Poleg slovenskih so se je udeležili še kolegi iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Nemčije  in Srbije. Nabrali so 300 kilogramov grozdja s trt Cipros, iz katerega bodo stisnili tudi sto steklenic z etiketo novinarske organizacije FIJET. Glavnina je namenjena za promocijo slovenskih avtohtonih vin in protokolarna darila ob raznih srečanjih s tujimi novinarji, kakršnen je vsakoletni svetovni kongres FIJET, ki je bil letos v Moskvi.« Vsako leto je tovrstna trgatev v drugem vinorodnem kraju. Pred Dragonjo smo bili že v Kopru, v Jeruzalemu, Goriških brdih, Krškem in Dutovljah,« je razložil Drago Bulc, predsednik slovenskega društva turističnih novinarjev in izreden poznavalec ne le domačih, ampak tudi tujih vin, ki si je tudi domislil teh novinarskih trgatev.

Besedilo in foto: Albina Podbevšek Adamič

Fotografije.   1. Ingrid Mahnič v vinogradu skupaj s tastom Gvidom in piranskim županom Petrom Bossmanu.

2. Grozdje redke sorte trte Cipros v Istri.

3. Vrt z oljkami in palmami v bližini Mahničeve hiše, v kateri je vinska klet in restavracija, kjer nona Franca pripravlja tradicionalne istrske jedi za goste.

4. V tako okrašenih vrčih so nekoč prenašali vino.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko