Pisanja

  • spela_1

Ivica Evačić Ivek v Wine baru klepetal z Natašo Benčič

Špela Pahor | 19.12.2016 | Komentarji 0

Zanimivi Izolani so   projekt Mestne knjižnice Izola, zasnovan kot večerni klepeti, ki jih vodi novinarka radia Koper,  Nataša Benčič.  Konec novembra je v Wine baru predstavila gosta, ki je s svojimi kuharskimi specialitetami in spoštljivostjo do vsakega gosta ponesel ime hotela Marina,  Izole in mediteranske kuhinje  daleč v notranjost Slovenije in tudi onkraj naših meja.

Rodil se je 14. maja leta 1975 v Varaždinu in odrasel  v družini, ki se je ukvarjala s kmetijstvom. Po mami in očetu je podedoval ljubezen do narave in  kuhanja in  spoznal tudi pomen   zdrave domače kmečke hrane. Po končani osnovni šoli se je odločil za vpis v izolsko Srednjo gostinsko in turistično šolo in jo uspešno zaključil. Odlično se je naučil tudi slovenskega jezika. Med služenjem vojaškega roka je imel celo priložnost kuhati za pomembne osebe iz vojaškega in političnega okolja. 

V času, ko je obiskoval srednjo šolo, je vzljubil Izolo, morje, sonce, istrsko pokrajino in njene ljudi. Odločil se je, da Izola postane njegov dom. V hotelu Marina se je najprej zaposlil kot kuhar. Leta 2003 je prevzel vodenje hotela, a se kljub temu  vsak dan  po  dvanajsti uri   preseli v kuhinjo med  lonce, ponve, štedilnike, pečice  in hladilnike,  vihti  kuhalnico in poskuša jedi.  Rad pripravlja svežo domačo hrano in  recepte prilagaja letnim časom. Hrane ne pogreva in ji nikoli ne dodaja ojačevalcev okusa. Jedi rahlo zabeli z oljčnim oljem in doda  nekaj domačih zeliščnih začimb. »Temu se reče živa kulinarika«, pove.

Da bi gostom zagotovil najboljše, kar dajeta zemlja in morje,  sodeluje   z lokalnimi kmeti in ribiči v zaledju Izole, v Istri, na Kvarnerju in drugod.  Imena vseh pridelovalcev so vsakokrat zapisana na tabli pred vhodom v restavracijo.  

Med specialitetami, ki jih ponuja restavracija Marina, so kvarnerski škampi, škampova strnjenka, s koromačem ali bezgovim cvetom začinjen brodet, v zelenjavi marinirana orada, jadranski lignji in hobotnica, bakala, brancin v paradižnikovi omaki, sardele, ovčice, morski listi, salpe, osliči, ciplji, ostrige z limono, sipina solata, morske školjke dondole,  jakobove pokrovače in  mušole, kozice, ribiška juha, testenine z morskimi sadeži, sipin golaž, fuži s čemažem, krompirjeve kroglice s suhimi paradižniki, blitva s krompirjem, ravioli s sirom in črnimi tartufi, gobe, fritaje, gratinirana polenta, divji šparglji, špargljeva ali špinačna  krema, špargljeva juha z bljuščem. Postrežejo tudi z domačim kruhom. Za  sladico je lahko   špargljev tiramisu z jagodami,  prelit z medeno omako, vanilijev  sladoled, lešnikova krema, čokoladni tartuf, piškotni drobljenec in druge dobrote, za  askete pa limonov sorbet. Na koncu pa gostom v kozarce natočijo še domača istrska vina, malvazijo ali refošk. Na mizi  se znajdejo tudi štajerska, briška, kraška, hrvaška, italijanska ali  francoska vina, borovničevo žganje ali  pelinkovec.  

Ivek pazi, da je na krožniku čim manj sestavin in da so jedi  lepo aranžirane.  Tako hrana ni le okusna za brbončice in želodec, ampak tudi prijetna paša za oči. O pripravljeni hrani se s svojimi gosti rad tudi pogovarja,  odgovarja na njihova vprašanja ali jim  zaupa recept.

Po njegovi zaslugi je Marina iz običajne penzionske restavracije postala odlična restavracija, kamor se gostje vedno znova radi vračajo in jo priporočajo znancem, prijateljem, sorodnikom  in poslovnim partnerjem doma in v tujini.  Zgovorni Ivica Evačić Ivek pa je nadvse hvaležen tudi vsem prebivalcem Izole, ki so v njegovi kuhinji prepoznali odličnost in kvaliteto.  Vse to je nadarjeni kuharski mojster  zmogel zaradi svoje vztrajnosti, poguma, prizadevnosti in trdega dela, vizije  in seveda  skupine dobrih sodelavcev. Poudaril je, da si kot vodja  najbolj  prizadeva za dobre medsebojne odnose v kolektivu.

Simpatičen gost je ob koncu zanimivega in razgibanega pogovora, ki ga je spretno vodila  Nataša Benčič,  vse obiskovalce povabil, naj poskusijo nekaj specialitet, ki jih je pripravil prav za ta večer.

Pogovor povzela in jedilne liste pregledala Špela Pahor

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko