Pisanja

  • a1_6
  • a2_6
  • a3_6
  • a4_5
  • a5_4

Ljubljanski grad privlači turiste vse leto

Albina Podbevšek Adamič | 10.1.2017 | Komentarji 0

Nove bodo zgodbe »Izza rešetk« igralcev v srednjeveških oblekah

Če si želite ogledati več kot pol tisočletja star ljubljanski grad, ki ponosno kraljuje nad prestolnico, potrebujete kar nekaj ur. Za vzpon nanj pa nekaj minut z vzpenjačo, ki je lani praznovala desetletnico in beleži rekordno število, največ, kar 3000 obiskovalcev v enem od decemberskih dnevov. Tako so v trdnjavi minulo leto našteli okrogel milijon gostov, kajti grad je zanimiv vse leto. Mogočni stolp vam na vrhu nudi razgled po Ljubljani in njeni zeleni okolici z visokimi gorami. To je panorama, ki jo posname vsak turist, seveda, če je vreme jasno.  V njem je zanimiv muzej z imenitno grajsko kapelico, ki se ponaša z množico grbov nekdanjih plemičev na Kranjskem v času avstroogrskega imperija. Tu vam pisar nazorno pokaže, kako so nekoč v samostanih pisali stare dokumente. V sosednji stavbi je razstava o zgodovini Slovenije od Karantanije do samostojnosti. Na drugi strani dvorišča je grajska trgovinica s spominki, katerih izbor je dokaj skromen. Zgoraj je lutkovni muzej, zanimiv za otroke, ki so večkrat deležni tudi lutkovnih predstav na gradu.

 Erazem Predjamski je pobegnil z gradu, Cankar je opisal svojo jetniško izkušnjo

Poleg utečenih raznovrstnih razstav, kulturnih prireditev in koncertov so si »grajski« upravljalci omislili vodene oglede z nastopi igralcev v zgodovinskih oblačilih, ki bodo od aprila naprej na določenih mestih pripovedovali zgodbe iz srednjeveških ječ: tako o običajnih kaznjencih kot o krutem ravnanaju z ženskami, obsojenih za čarovnice ali prešuštnice. Zanimiv je grajski, nekoč 1oo metrov globok vodnjak pred gradom. Zavarovan je v posebni uti z ogromnim starodavnem lesenim kolesom za dvigovanje vode, ki so ga z nogami poganjali kaznjenci. Vodič pokaže prostor na terasi, skrivni izhod, skozi katerega je iz ječe pobegnil sloviti Erazem Predjamski. Za grajskimi rešetkami je nekaj mesecev moral prebiti tudi pisatelj Ivan Cankar, kar je opisal v svoji črtici Sence.

Imenitna torta Grajski stolp in nič kaj grajska kavarna

 Na koncu obiskovalce čakata dve restavraciji in kavarna Lolita, kjer postrežejo s posebno grajsko torto, pripravljeno v gostilni Strelec, ki sodi med peterico najboljših restavracij v Sloveniji.  V vsakem prostoru je čutiti grajsko vzdušje, le kavarna je neverjetno siva, brezoblična, dolgočasna, ki spominja na nekdanje tovarniške menze. Ni čudno, da vsi gostje silijo na malo tamkajšnjo preddverje ali na sedeže ob oknu s pogledom na lepo urejeno grajsko dvorišče. Lastniki bi radi dodali kavarni Lolita grajski videz, a so jim »strokovnjaki« za spomeniško varstvo zvezali roke!!! Narobej svet, kaj pa drugega!

Podpisi k slikam:1. Pater pridiga obtoženi grešnici, kakšne kazni jo še čakajo, poleg mučenja celo kamenjanje ogorčenega občinstva. A ženska se ne da in mu pove, kaj mu gre, tudi vprašanje, zakaj tega ni deležen njen partner, saj brez njega ne bi mogla prešuštevati.             

2. Pravo čudo je, da se je ohranilo leseno kolo, ki je bilo nekdaj življenjskega pomena za prebivalce tako plemiče kot služabnike te trdjave, katere začetek so zakoličili že Rimljani.

3. Najlepša in najbolj ohranjena je grajska kapela, s pestro poslikanimi stenami: najbolj merkantni so dokaj veliki grbi nekdanjih plemiških družin na Kranjskem v času avstroogrske monarhije.  

3. V uglednem podjetju Kaval group, ki  ima na gradu gostilno Strelec in kavarno Lolita, so si omislili posebno torto Grajski stolp, ki je stolpičasta in okusna, kot se spodobi za tako priljubljen kraj, kot je ljubljanski grad.

4. Dada Jerovšek, vodja obeh omenjenih lokalov, je zelo uspešna pri svojem delu. V pomoč so ji ,seveda, izurjeni dokaj mladi kuharji z inovativnimi idejami pri pripravljanju jedi. Tudi barmanka je vrhunska, saj je nedavno v Tokiu dobila prvo nagrado za svoj coctail, imenovan Lolita, kot grajska kavarna.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko