Pisanja

  • 1._prodajana_galerija_rustika-_ljubljana
  • 2._rustika_grad_10
  • 3._idrijska_ipka
  • 4._panjske_konnice_rustika_-_grad
  • 5._rustika_grad_5
  • 6._rustika_grad_2_zmajek_zvonek_keramika

SPOMINKI - PRODAJNA GALERIJA RUSTIKA, VEČ KOT SPOMINKI

Maja Matilda Remic | 18.7.2017 | Komentarji 0

 

Ko potujemo po svetu ali po domovini ali gremo na dopust, običajno prinesemo domov kakšen droben predmet, ki nas bo spominjal na kraje, ki smo jih obiskali.  Nekaj spominkov nakupimo tudi za prijatelje, katerim bomo pripovedovali svoja doživetja.

Tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo z veliko in pestro izbiro spominkov. Razvoj spominkarstva je šel v korak z razvojem turizma, ki je pri nas po osamosvojitvi doživel nadpovprečno rast. Danes je turizem s 40 odstotki najpomembnejši sektor v izvozu storitev, v skupni delež slovenskega BDP prispeva več kot 12-odstotni delež in vključuje 12 odstotkov zaposlenih.

Najdragocenejši spominki predstavljajo tipično značilnost določenega kraja so izdelani ročno in spadajo v kulturno dediščino, npr. idrijska čipka, trnič, panjske končnice, lect, pisanice, steklo Rogaška, izdelki suhe robe, do nedavnega tudi kamniška majolika, kovaški izdelki in podobno. Lep spomin na Slovenijo so tudi praktični kulinarični spominki, kot so med, pijače, suho sadje, čokolada, sivka, sol iz piranskih solin in podobno. Druge vrste spominkov so zgolj ceneni okraski ( npr. priponke, magnetki, reliefni odlitki, značke) z napisom Slovenija, Ljubljana, Bled, oziroma ime kakega drugega kraja. Prevladuje kič, izdelki praviloma niso narejeni ročno.

Med vsemi temi spominki je le težko ločiti ponudbo tipično slovenskih spominkov od poplave drugovrstnih spominkov, kar še posebno velja za prestolnico. Tujci, ki pridejo Ljubljano doživijo zares veliko ponudbo različnih spominkov, ki so značilni za celo Slovenijo ali pa tiste, ki simbolizirajo Ljubljano, npr. ljubljanskega zmaja v vseh izvedbah.

Spominke prodajajo na različnih krajih – v turistično informacijskih centrih (TIC) hotelih, v muzejih, tržnici in v specializiranih prodajalnih spominkov. Nekatere take prodajalne so prave galerije. Taki prodajalni najdemo v Ljubljani, na Stritarjevi ulici in Ljubljanskem gradu, pod imenom Prodajna galerija Rustika, ki sta v lasti družine Mlakar, ki se tudi sama ukvarja z repliciranjem in restavriranjem izdelkov domače in umetnostne obrti. Tukaj na enem mestu predstavljajo vrhunske izdelke rokodelstva Slovenije z oznako «Art&Craft - Slovenija«. V manjši meri so zastopane praktično vse regije in vse vrste rokodelstva. Spominke poskušajo približati tudi mladim turistom, zato ponujajo tudi nekaj drugačnih spominkov po le nekaj evrov.

Res prava galerija. Manjka samo še katalog izdelkov, ki bi s svojimi  zgodbami še bolj simpatično  približali našo deželo daljnim turistom.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko