Pisanja

  • img_10270_med_4

Manca Košir je mojstrica presenečenj

Ifigenija Simonović | 22.3.2018 | Komentarji 0

Manca Košir je mojstrica presenečenj in darilc. Iz velikih torb, krasnih kreacij Grošljeve, ki  kot skulpture visijo z njenih ramen, vedno kaj potegne in vsak je vesel njene pozornosti. papirček, košček svile, lesen uhan, prstanček s prav takim kamenčkom, kot so obdarovankine oči, steklena kroglica ... Jaz sem bila takole obdarovana že vsaj stokrat!

A tokrat je Manca presenetila kar vse "ljube Slovence" (kakor nas je najbolj ljubkovalno imenoval Primož Trubar! - ta je kriv vsega pisanja v slovenščini, naše pismenosti, naše omike, naše nacionalne zavesti, naše samozavesti).  Manca je napisala pesniško zbirko. Zdaj jo nosimo od vrat do vrat, kakor so Trubarjevi privrženci nosili njegove knjige - na srečo nam jih ni treba prenašati skrivaj in nobena ne bo šla v ječo ali v pekel, če jih bo brala!

 

Pol leta je Manca govorila o pesmih, ki ji same prihajajo na papir, ki se ji dogajajo... pa sem pričakovala prigodnice, drznila sem si celo popraviti neko vejico v neki pesmi, ki mi jo je "kar tako, za hec" poslala! A govorila je o drugih pesmih, ki jih ni pokazala do izida. V zbirki Iz trebuha in neba, v njeni prvi pesniški zbirki so pesmi pesnice-premišljevalke  in to ne premišljevalke o minljivih anekdotah, temveč o resničnem smislu življenja. To samo po sebi tudi ne bi bilo dovolj - saj se vsak človek sprašuje o smislu življenja!

Manca se ne sprašuje, Manca smisel življenja vidi in čuti! Ne dvomi, ne dreza v nepoznano, v nekaj, kar se ne more razkriti. Manca  zagleda veliki smisel v nečem popolnoma naravnem. Hkrati pa že v kazalu najdemo naslove za eseje! Vsaka pesem je zgoščen esej . To so res nabito polne pesmi, pesmi ženske, ki pije iz trebuha in neba. Hkrati pa se ganljivo zahvaljuje. .

 

Manca je kot nekakšna Trubarka! Primož Trubar se je naslonil na jezik ljudi, ki jim je pridigal, iz znanja tujih jezikov je povzel spretnost oblikovanja slovenskih besed, sestavljanja verig besed v smiselne gmote - ker je resnično hotel nekaj povedati. Manca se nasloni na slovenske pesnice in meditativno premišljevanje arabskih pesnikov - na  lahkotnost  dojemanja sprotnosti in globino modrosti. Ker resnično hoče ujeti bistvo misli in občutja, ker res hoče povedati - tako kot Trubar!

In že v naslovu sem opazila bistveno novost! Pravimo, da je nekaj na nebu, da pade z neba - pri Manci je V NEBU, prihaja IZ NEBA! To je bistveno. Ker ta majcena besedica, ta IZ razpira nebo, da ni več samo pokrovka čez zemljo, samo pokrovka kot razpeta plahta, ki je pripeta na obzorje kakor kak trampolin,po katerem potem skačejo zvezde in angeli in duše. Nad zemljo in vse okrog nje je neskončnost. In ker je trebuh njen notranji svet, nebo pa vse, kar je zunaj nje (to velja seveda tudi za vsakega drugega človeka), je to dvojnost sebe in neskončnosti združila v vir in izvir življenja.

 

Mančine pesmi - srčnice so čudovito darilo. Hvala ti, Manca.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko