Pisanja

  • dsc01896skupina_z_botrom
  • 18_branka_drnov.
  • mateja_z_vrtnico
  • dsc01886irena_k._in
  • harfa18
  • violina_18
  • americana_t-tuma

Desetletnica prvega ženskega Rotarijskega kluba Nike

Albina Podbevšek Adamič | 12.6.2018 | Komentarji 0

Za seboj ima obilico dobrih del za pomoč ljudem v stiski

 

Prvi Rotarijski klubi so se v Sloveniji pojavili že v času med obema svetovnima vojnama, a posebej so se razmnožili po osamosvjitvi. Na začetku je v glavnem veljalo pravilo:««ženske to se vas ne tiče«. Zato je skupina Slovenk pred desetimi leti ustanovila svoj klub z imenom grške boginje Nike. Pred kratkim so Rotarijke proslavile svoj jubulej in na to slovesnost so povabile nekaj klubov, s katerimi sodelujejo pri večjih dobordelnih akcijah, kot je bil nakup stanovanja najstniku Sandiju, ki je skupaj z obolelo mamo živel v revni bajti v okolici Šentilja in je hodil s škafom po vodo v bližnji potol. Skupaj je večrotarijskih klubov pomagalo družinam po katastrofalnih poplavah vSloveniji. Odmevni je bil tudi nakup dragega pretočnega citometra za zgodnje odkrivanje revmatičnih bolezni, precej razširjenih pri nas. Zdaj ga uporabljajo v ljubljanskem Kliničnem centru. Nekaj skupnih dobrodelnih dejavnosti je že tradicionalnih, kot je na primer tekaški Dober tek v Mostecu. No, sam klub Nike pa ima za seboj kar pester seznam posameznih pomoči otrokom za počitnice na morju ali za taborjenje na Rogli, ki ga vsako leto organizira zavod »Gibaj se in zmaguj«. Nikice pa včasih pomagajo tudi posameznim umetnikom in drugim prosilcem za pomoč. Tradicionalno vsako pomlad obiščejo dom starejših na Taboru v Ljubljani in jim pripravijo kulturno prireditev, na kateri se izkažejo tudi mladi iz Interact rotarijskega kluba, namenjen prihodnjim članom.

RC Nike je dokaj uspešen klub in tako je že nekaj članic dobilo priznanje za svoja dela od guvernerja Districta 1912. No, na proslavi tako ni manjkal Otmar Zorn, njihov boter, na koncu je prišel še bodoči guverner Distrcta Janez Lipec. Povabilu so se odzvale tudi nekatere članice drugega ženskega rotarijskega kluba Julije s predsednico Snežano Šuput. Moških Rotarijcev iz prjateljskih klubov je bilo kar nekaj. Logatčani so vsaki Nkici podarili rdečo vrtnico, trenutna predsednica Mateja Adamlje pa jim je prinesla orhidje.Srečanje je bilo tudi umetniško obarvano: nastopila je harfistka Urška Preis, Kaja in Jernej pa sta zaigrala na violino in kitaro z znanimi melodijami. Ob sveči na torti so Rotarijke zapele slovesko himno, rotarijsko in evropsko.Vmes so Nikice še kronale novo predsednico kluba Branko Drnovšek, ki je odšla domov vsa v cvetju. Ni kaj, vzdušje na jubileju v  Marta Turk, restavraciji Separe je bilo enkratno, še polna luna nas je obsijala na terasi gostilne. Za povrh pa je bila še postrežba za pohvalit brez kupov sicer običajne odvečne hrane.        


1.     Skupina članic RC Nike z botrom Otmarjem v sredini. Z leve so v vrsti večina ustanoviteljic kluba; Mojca Fon Jager, Mojca Herghout  Koletič, Marta Turk, Meta Mugrle, v ozadju je Tanja Tuma, na drugi strani ob

botru pa Albina Podbevšek.

2.     Branka Drnovšek je nova predsednica kluba Nike s svojsvenim geslom za Nikice  »bodimo navdih«.

3.     Matejo Adamlje je doletela čast, da je bila deseta voditeljica RC Nike.

4.     Na obiska sta prišli članici drugega ženskega rotarijskega kluba Julija; na levi je s predsedniško verigo okrog vratu Snežana Šuput, zraven stoji Irena Kos, ki se ji v bodoče obeta guvernerska vloga rotarijskega districta, kar ni običajno v teh krogih.

5.     In 6. Trojica glasbenikov je požlahtnila jubilejni večer Rotarijank kluba Nike.

7.     Pisateljica Tanja Tuma v družbi ameriškega zakonskega para, tudi Rotarijanca v domovini, ki se dobro počutita pri nas. Pol leta

sta v Sloveniji, pol leta v ZDA. 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Boben

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko