Muzeji

 • jesen2_08_433
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_431
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_603
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_618
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_619
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_620
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_631
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • dsc_0013
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_634
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS
 • jesen2_08_649
  arhiv podjetja Jeruzalem Ormož VVS

Kjer vino zori in se gost veseli

Katjuša Štih | 22.1.2010 | Komentarji 0

Ogromna preša, obokana klet, hišna kapela z baročno fresko, dobro vino ter razgled po okoliških goricah, se vam svita kaj in kje bi to lahko bilo? Govorimo o zidanici Malek, stari več kot 300 let, ki stoji sredi Jeruzalemskih goric, ob vinski cesti med Svetinjami in Jeruzalemom v občini Ormož. Začeli smo tako hitro, da se moramo sedaj ustaviti, zajeti sapo in vse informacije predelati lepo počasi, po polžje.

 

Na robu hriba stoječi grad

Zidanica je dobila ime po izpeljanki iz nemške besede Maylegg, Maleck ali Malegg, kar pomeni na robu hriba stoječi grad, pa tudi kraj, kjer so opravljali sodbe. Staro zidanico si ponavadi predstavljamo kot manjšo stavbo ob robu vinograda, ki je služila stiskanju grozdja, zorenju vina in shranjevanju orodja, bivalni del pa je služil občasnemu prenočevanju vinogradniške družine. Res je, večina zidanic je tašnih. Ampak ne zidanica Malek, ki jo tokrat predstavljamo. Od tipičnih zidanic se razlikuje že po velikosti; je veliko večja in bolj gosposka. Ta tipična zidanica Slovenskih goric, v kateri so že od 18. stoletja naprej zorela vina iz okoliških goric, je bila namreč v preteklosti last bogatih lastnikov vinogradov. Gosposka hiša ali velika zidanica je spadala pod gospoščino Branek, katere lastniki so bili furlanski grofje iz rodbine Codroipo. Ti so se odločili, da si na tem mestu sezidajo zidanico. Ob koncu 19. stoletja je postala lastnica Maleka in pripadajoče posesti družina posestnikov in vinskih trgovcev Fischerau iz Leobna. Ti so v zidanici živeli ter pridelovali vino. Po drugi svetovni vojni je bila posest dana v upravljanje zadrugi oz. posestvu Jeruzalem-Svetinje. Danes je zidanica last družbe Jeruzalem Ormož VVS, ki je zidanico prenovila v turistični objekt.

 

Kapela, ki je ne vidimo od zunaj

V zidanici so stiskali grozdje v dveh velikih lesenih prešah, ena izmed njih je še vedno na ogled. Prava posebnost zidanice je hišna kapela z ohranjeno fresko Marijinega vnebovzetja živo modrih in rdečih barv, baročno delo iz prve polovice 18. stoletja. V levem kotu se stiskata angelčka, okoli Marije je bogat rastlinski okvir, ki ga nosita putta – dva krilata in gola majhna otroka. Na stranskih stenah sta ohranjeni dve slikariji. Kot so ugotovili restavratorji, je kapela starejša od same zidanice in je bila pozneje vključena v zgrajeno zidanico. To pomeni, da je najprej stala kapela, ki so jo kasneje zazidali in je del notranjosti zidanice, tako da od zunaj sploh ni vidna.

V manjši vinogradniški sobi so razstavljeni stari predmeti in orodja, povezana z obdelavo vina ter s samim življenjem lastnikov, ki so v zidanici živeli. Lahko bi rekli, da je ta soba vinogradniški muzej v malem. Ti kraji, posejani z vinsko trto, si zagotovo zaslužijo kakšen še večji vinogradniški muzej in, verjeli ali ne, zaenkrat ga na tem območju Slovenskih goric ni. Kot so nam povedali v podjetju Jeruzalem Ormož, ki je trenutno v preoblikovanju, se bodo mogoče tudi sami lotili tovrstnega projekta. Gostom, ki si zidanico lahko v zimskem času ogledajo po predhodnem naročilu za večje skupine na telefonsko številko 041 652 890 (Robert Puklavec) ali na 051 370 609 (Marko Zidarič) oz. na e-mail: malek@jeruzalem-ormoz.si, od maja do novembra pa je zidanica odprta od srede do nedelje od 12. do 18. ure, je v zidanici poleg ogleda vseh omenjenih zanimivosti na voljo tudi degustacija in nakup vin omenjenega podjetja. Posebnost je hišno vino Malek.

 

Ponudniki, povežite se!

Do sedaj je Malek obiskalo preko 160 skupin, predvsem upokojencev iz Slovenije, Avstrije in Nemčije. Kot je povedal Marko Zidarič, je turistov v teh krajih vedno več, še vedno pa je premalo sodelovanja med turističnimi ponudniki, ki bi gostu ponudili celovit in zaključen izlet v tem delu Slovenskih goric.

Tako kot povsod drugod bo treba, da bo turistov še več, »stopiti skupaj« in ne samo egoistično gledati, ali se domačemu pragu približuje kakšen turist.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko