Muzeji

  • stupica_0

Razstava Gabrijela Stupice v Moderni galeriji

Vladimira Rejc | 1.1.2014 | Komentarji 0

Ob otvoritvi razstave slik  v Moderni galeriji velikega umetnika Gabrijela Stupice in ponovnem ogledu sem bila očarana.
Martina Vovk je o slikarju Gabrijela Stupice zapisala:
"Slikarstvo Gabrijela Stupice je slikarstvo človeške figure, podobe človeka. Najpogosteje gre za slikarjevo lastno podobo, za avtoportret, ki ga Stupica od začetkov svojega ustvarjanja v tridesetih letih pa vse do zadnjih slik v poznih osemdesetih slkiah nepretrgoma, v nepreštevnih različicah, v premenah časa in jezika, ki ga je slikarsko izumljal. Drugo pomembno osrednjo temo snuje v ženski figuri, ki razpne svojevrsten življenjski lok znotraj Stupičevega slikarskega univerzuma od odtoške podobe deklice, preko zrelih žena, anonimnih kmetic in branjevk, do ikonične "stupičevske" podobe neveste lutkaste otroške postave in postaranega, starčevskega obraza..."
Ko je veliki umetnik Gabrijel Stupica postal oče Mariji Luciji Stupici ( kasneje izredno cenjeni slikarki in ilustratorki), se mu je odprl nov svet, ne le v intimnosti zasebnega življenja...Pač pa z njim neločljivo povezanem slikarstvu,  ki ga v temelju opredeli tudi za prihodnost.
Zanimiv je AVTOPORTRET S HČERKO, 1956, ki si ga lahko ogledamo v Moderni galeriji... Deklica sledi očetu ali  stoji nekje na mizi, obkrožena z igračkami
Drage bralke, dragi bralci, ste si razstavo Gabrijela Stupice v Moderni galeriji že ogledali? Pišite v komentar.
Veliko umetniških užitkov!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko