Muzeji

 • domacija_v_soncu
  Katjuša Štih
  Dominkova domačija
 • dominkova_domacija_v_meglici
  Katjuša Štih
  Dominkova domačija
 • frida_za_izdelavo_strehe_so_potrebovali_tudi_sibje
  Katjuša Štih
 • macje_glave
  Katjuša Štih
 • oltar_in_jedilni_kot
  Katjuša Štih
 • pleten_koruznjak
  Katjuša Štih

Dominkova domačija ima dušo

Katjuša Štih | 13.11.2009 | Komentarji 0

Tistega jesenskega jutra se je Dominkova domačija, stara več kot 300 let, skrivala za meglico. Sončni žarki se niso in niso dokopali do domačije, da bi jo osvetlili v pravi luči. »Bodo slabe fotografije,« sem razmišljala. Pa nič zato, to je čar jeseni. Kmalu je prišla prijazna upokojena učiteljica Frida Zorle in mi razsvetlila domačijo v tisti pravi luči. Naj bo megla, dež, sonce ali sneg, Dominkova domačija bo kljubovala času in ponosno pričala svojo zgodovino.

Je tipična panonska hiša, ki ni samo muzej, ampak je hiša z dušo. Ob njej upokojenci iz Gorišnice še vedno obdelujejo njivo, kjer pridelujejo buče, sončnice, koruzo, žitarice, sirek in lük. Torej vse, kar je ta domačija pridelovala tudi nekoč. Skrbijo tudi za zeliščni vrt, saj je bila prejšnja lastnica zeliščarka, ter brajde, ki so postavljene na obeh straneh hiše. Ob spravilu pridelkov ohranjajo stare navade in zato še vedno 'po starem' ličkajo koruzo, vežejo lük, trgajo grozdje, pripravljajo slamo za streho, izdelujejo metle iz sirka, buče in koruzo pa dekorativno porabijo za okrasitev hiše. Pa tudi druge prireditve se čez celo leto vrstijo na travniku ob hiši. Ob vsem tem dobite pristen občutek, kako so živeli naši predniki ter kako so bili povezani z darovi narave.

 

Lesen dimnik

Na domačijo v Gorišnici, ki je od glavne ceste Ptuj–Ormož oddaljena le 50 metrov, vendar jo zaradi okoliških hiš z  lahkoto spregledamo, spominja ob cesti postavljena opozorilna tabla. Velja za najstarejšo v celoti ohranjeno hišo, grajeno v panonskem stilu. Ima tipično L obliko oziroma je, kot rečejo domačini, grajena na 'vogel'. Hiša je v celoti lesena, lesene klade so z obeh strani ometane z debelo plastjo ilovice, premešane s slamo in plevami. Zato takšno hišo imenujemo cimprana hiša. Streha je krita z rženo slamo, ki je nekoč, ko je bilo žito kakovostnejše, držala tudi po 30 let. Ker pa kmetje niso imeli nikoli dovolj žita, da bi streho naenkrat na novo prekrili, so jo obnavljali več let. Enkrat ta del, drugič drugega. Prava posebnost je lesen dimnik. Ko sem se začudila, kako, da lesen dimnik ni nikoli zagorel, mi je prijazna Frida, ki skupaj z Anico Toplak vodi različne skupine po domačiji, povedala, da je gospodarica Dominkova Kata, kot so rekli domačini zadnji stanovalki Katarini Nemec, zelo skrbno pazila, koliko drv je naložila ter da so bile le-te slabše kakovosti. Na dvorišču pred domačijo stoji osem metrov globok vodnjak, ki pa zaradi nižje podtalnice danes nima vode. Pri tej domačiji sta gospodarski in stanovanjski del v celoti povezana. V stanovanjski del spada črna kuhinja, izba, shramba, veža in 'hiša' (bivalni prostor s krušno pečjo). V obokani črni kuhinji je ohranjeno ognjišče, številna originalna orodja in posode. V 'hiši' je okrog krušne peči klop, ki se jo je dalo spremeniti v dodatno ležišče, v kotu je miza s stoli, ob steni postelja ter otroška posteljica, ki je hkrati služila kot voziček za spravilo pridelka. Poseben prostor je namenjen oltarju, ki stoji na omarici in ob katerem je Kata molila vsak dan. Oltar je bil poleg poročnega šopka in venčka poročno darilo njenega moža.

 

Mačje glave okrog hiše

Gospodarski del pa obsega več ločenih prostorov: skedenj, hlev, klet, priročno delavnico, zadaj steljnik in zrnsko klet. Njen gospodar, ki je bil urar, ter gospodarica sta bila iznajdljiva in sta si vse stvari izdelovala ter popravljala sama. Kaj je pa drugega ostalo srednje premožnemu kmetu z dvema, tremi hektarji zemlje, ki jih na tem koncu Slovenije imenujejo želarji, za razliko od večjih gruntarskih kmetij. Imela pa sta tudi smisel za estetiko ter praktičnost. Gospodar je podstenje polepšal s položenimi rečnimi kamni, ki jih je prinesel iz Drave in jih imenujejo mačje glave. Tudi to je posebnost domačije, saj so imele ponavadi domačije podstenje narejeno iz ilovice, ki jo je obdajal lesen rob. Gospodar, ki je bil 20 let starejši od Kate, je kmalu umrl, in Kata, ki je umrla leta 1990, stara 96 let, je bila več desetletij vdova. Ženička je bila trmasta in se ni dala sodobnemu času. Živela je tako, kot je živela v mladosti, in ravno zato je zapustila bogato etnološko dediščino …, ki pa bi propadla, če se domačini ne bi zavedali, da jo morajo ohraniti. Leta 1997 jo je odkupila občina Gorišnica, ki jo je v celoti obnovila. In sedaj njeno podobo kot tipično panonsko hišo najdemo v številnih knjigah, učbenikih in priročnikih.

K hiši pa so spadali še svinjak, stranišče na 'štrbunk', dva koruznjaka, eden lesen, drugi pleten iz šibja in trije s slamo kriti panji za čebele. Seveda so tu tudi številni stari predmeti in orodja, ki so jih uporabljali Kata in njeni predniki. Omenimo naj samo nekatere: žrmlje za mletje žita, nečke za nesenje kruha, lesene tünke, tablica, krpele za nošenje stelje, glavnik ali 'babo' za česanje sirka, sejalnica – takšna, kot jo ima Groharjev Sejalec.

 

Nagajivi fantje in druge zgodbe

Posebno vrednost pa ima tudi zvezek Katine hčere Angele, ki je zapisala zanimive zgodbe s svoje domačije. Kakšno zanimivo zgodbo iz zvezka pa boste slišali ob obisku domačije ter prijetnemu vodenju. Tudi take nagajive, ko so fantje zmetali vse buče v vodnjak, je zapisala Angela. Ker pa je domačija na ogled samo ob predhodni najavi, prej pokličite na občino Gorišnica na 02/743-11-10 ter se dogovorite za obisk. Naj povemo še to, da so učenci, za katere pripravijo prav posebne učne ure, kjer čistijo buče, ličkajo, tolčejo sončnice, spletajo vence iz lüka …, študentje, upokojenci in drugi po obisku zelo zadovoljni. Eni se učijo, kako je bilo nekoč, drugi utrjujejo znanje, tretji pa se spominjajo.

In veste kaj? Še sonce je posijalo na koncu mojega obiska.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko