Zdrava hrana

  • mandarina2
  • pc175793

MANDARINA – idealen sadež za ohranjanje vitke linije

Dunja Krajnc | 28.12.2012 | Komentarji 0

Mandarina je sadež iz rodu citrusov. Raste na zimzelenem drevesu višine dva do tri metra, listi pa so temnozelene barve, koničastih oblik.  Izhaja iz Jugovzhodne Azije, ime pa je dobila po svetlo oranžnem oblačilu mandarinov – starodavnih kitajskih javnih uslužbencev – saj je bila dostopna izključno privilegiranim razredom.

Mandarina je okusen in zdrav zalogaj, ki nudi veliko hranilnih sestavin. Ena mandarina vsebuje približno 32mg vitamina C, kar je približno polovica priporočene dnevne količine. Vitamin C ima pomembno vlogo pri sintezi kolagena in elastina v našem telesu. Kolagen in elastin sta beljakovini, ki tvorita našo kožo, mišice in ostala vezivna tkiva.  Je močen antioksidant, saj pomaga telesu pri odstranjevanju prostih radikalov, ki ogrožajo zdrave celice. Pospešuje celjenju ran in pomaga preprečevati nastanek neurodegenerativnih bolezni, artritisa, prehlada in gripe.

Mandarina je bogata tudi z A vitaminom, folno kislino, kalijem, kalcijem, magnezijem, bakrom in železom. Ena mandarina vsebuje 4% dnevne vrednosti kalcija, potrebnega za gradnjo in ohranitev gostote kosti ter 6% priporočene dnevne količine kalija, potrebnega za ravnotežje nivoja tekočine v telesu in reguliranja krvnega tlaka.

Mandarina vsebuje tudi vlakna, ki pomagajo pri zniževanju slabega holesterola v krvi, poleg tega pa so koristna tudi pri regulaciji prebavnega sistema, saj olajšuje eliminacijo odpadov iz telesa. Vlakna polnijo želodec in tako preprečujejo občutek lakote, zato pravijo, da je mandarina idealen sadež za ohranjanje vitke linije, poleg tega pa vsebuje le 64 kalorij in 0,4 g maščobe.

Eterično olje mandarine se uporablja tudi v aromaterapiji in pomaga pri nizu tegob:

Zmanjšuje napetost in tesnobo

Zboljšuje delovanje jeter

Pomaga pri nespečnosti

Zmanjšuje razvoj aken

Olajšuje simptome revme in artritisa

Pomaga pri driski, zaprtju in napihnjenosti

 

Eterično olje se uporablja tudi za čiščenje in toniziranje kože, tekom nosečnosti za preprečevanje strij, dodaja pa se tudi v kopeli za sproščanje.

Mandarino lahko jeste kot samostojen sadež, lahko jo v koščkih dodate v razne solate, uporabljate v sladkih ali kislih omakah, naredite džem, ali pa jo uporabite v različnih desertih.

 

V zimskih dneh priporočamo vitaminsko solato:

Potrebujete:

Rukolo, radič, 1 mandarino, kozji sir, sezamova semena, soljena, prepražena z wakame algami, limonin sok, olivno olje.

Operite solato, dodajte kozji sir in koščke mandarine, potresite z mešanico začimb sezamovih semen, soljenih in prepraženih z wakame algami. Dodajte nekaj kapljic limoninega soka in olivno olje.

Dober tek!

 

Nam zaupate Vaš recept iz mandarin?

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko