Zdrava hrana

  • proso

PROSO – Vsestranska žitarica

Dunja Krajnc | 25.1.2013 | Komentarji 1

Proso je starodavna žitarica, ki se je izvorno vzgajalo v suhih klimah Afrike in severne Kitajske že od časa neolitika. Rimljani in Gali so od te žitarice delali kašo, v srednjem veku pa se je proso jedlo celo pogosteje od pšenice. Kljub njegovi popularnosti pa se je proso v Ameriki in Evropi smatralo kot krmilo za živali. Na srečo se interes za tem proizvodom povečuje, predvsem med populacijo, ki priporoča brezglutensko dieto. Namreč, za razliko od večine žitaric proso ne vsebuje gluten.

Proso je blago sladkastega okusa. Vsebuje 15% beljakovin, poleg tega pa je bogato z vlakni, vitamini B-kompleksa, vključujoč niacin, tiamin in riboflavin.

Proso je odličen izvor mineralov, saj vsebuje železo, magnezij, mangan, fosfor in kalij. Fosfor opravlja pomembno vlogo v našem organizmu. Poleg tega da je odgovoren za izgradnjo kosi in zob, je potreben za rast in obnovo celic ter proizvodnjo DNA in RNA. Proso je prehramben proizvod, ki čuva zdravje srca, saj je bogat z magnezijem. Ta mineral ublažuje tudi tegobe z astmo in pogoste napade migrene. Magnezij pomaga tudi pri zniževanju krvnega pritiska in zmanjšuje tveganja od srčnega infarkta.

Ta žitarica pripada alkalni skupini proizvodov, zaradi česar je lahko prebavljiva in pomirjajoče deluje na želodec. Proso je pameten ogljikov hidrat z veliko vlaknin in nizkim odstotkom sladkorja. Zaradi tega ima relativno nizek glikemijski indeks. Meni se, da proso čisti organizem, vzpostavlja ravnotežje, regulira prebavo in krepi imuniteto. Priporoča se v primerih povečanega fizičnega in psihičnega napora, pri nosečnicah in doječih materah.


Proso je vsestranska žitarica. Lahko se uporablja tako v slanih jedeh kakor tudi desertih.

Priprava:

Proso predhodno namočite vsaj za eno uro. Voda naj prekriva količino prosa za približno prst do dva. Počasi kuhajte in med vretjem mešajte. Malo preden je proso kuhano, ga odstavite s kuhalne plošče, da dokončno vpije še tisto malo nekaj tekočine, ki je ostala.

Proso lahko vmešate v solate, v tople zelenjavne jedi, primeren je tudi za pripravo desertov.

Zdravi zajtrk:

V skuhano proso dodajte suhe brusnice, mandlje in sveže sadje po želji. Dober tek!

 

Dragi bralci in bralke, nam zaupate svoj recept?

Komentarji

  1. Natalija | 15.1.2014, 08:16
    Na mleku skuhamo proseno kašo, dodamo lahko tudi namočene suhe slive in vanilijo. To je zdrava in okusna večerja za otroke in odrasle.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko