Zdrava hrana

  • kislo_zelje

Zdravilne lastnosti kislega zelja

Dunja Krajnc | 11.3.2013 | Komentarji 0

Kislo zelje je izjemno hranljivo in zdravilno. Našim prednikom je predstavljalo eno od glavnih zimskih jedi, hkrati pa edinstven izvor C-vitamina. Namreč 100 gramov kislega zelja vsebuje kar 20mg vitamina C. Sledijo vitamin A, folna kislina, magnezij, železo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne snovi in beljakovine. Prav tako je odličen izvor vitamina B12, zato se še posebej priporoča vegetarijancem in veganom.

Dobro je vedeti, da je rdeče zelje celo do sedemkrat bolj zdravilno od belega.

Kislo zelje so od svežega razlikuje po probiotičnih bakterijah in prav zaradi tega je zelo pomembno pri zdravljenju bolezni povzročenih zaradi neravnovesja v črevesni flori, še posebej po terapiji z antibiotiki ali kemoterapiji. Blagodejno deluje na želodec in črevesje, na njegovo mikrofloro in na peristaltiko, kar godi prebavi. Pomaga tudi pri prebavi mastnih obrokov in pospešuje metabolizem in s tem izločevanje škodljivih snovi iz organizma, ter čisti in regenerira jetra.


Kislo zelje pospešuje zaraščanje ran, deluje pa tudi pri revmi in pri vnetju ven.

Lokalno se lahko koristi za ublažitev srbečice na koži zaradi alergijskih vnetij, manjših opeklin in vbodov insektov, še posebej čebel in os. Na prizadeto mesto položite list kislega zelja in ga zavijte z zavojem.

Če imate glavobol, potem na čelo položite list kislega zelja.

Sok kislega zelja je zaradi bogastva vitaminov C, E, K i B kakor tudi vitamina U, enega od najbolj redkih vitaminov, zelo zdravilen in hkrati pomemben pri zdravljenju čira na želodcu. Prav tako je znan stari ljudski recept pri zdravljenju naglušnosti. Zvečer pred spanjem namočite vato v sok kislega zelja in jo vstavite v uho. Zjutraj odstranite vato.

Znane so tudi diete s kislim zeljem, pri katerih naj bi v samo treh dneh izgubili do 3 kg in pri tem očistili organizem.

Prvi dan pojejte do 1,5 kg kislega zelja razporejenega v obroke. Pijte dovolj tekočine obogatene z nekaj kapljicami limoninega soka. Drugi dan za malico pojejte do pol kilograma kislega zelja s koščkom kruha in nekaj žlicami svežega sira. Enako velja za kosilo, s tem da v zelje dodajte jabolko, narezano na kocke. Za večerjo pa v kislo zelje dodajte 2 skuhana krompirja, 5g masla, malo česna in kumine in vse to prepražite. Tretji dan skombinirajte jedilnike prvih dveh dneh, kakor vam najbolj ustreza.

 

Dragi bralci in bralke, nam zaupate vaš priljubljen recept s kislim zeljem?

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko