Zdrava hrana

  • img_04151_med

Brez sončenja do lepe poti

Snežana Zabukovec, www.viva.si | 12.8.2013 | Komentarji 0

Verjamete, da je možno do naravno porjavele polti brez izpostavljanja sončnim žarkom ali obiskovanja lepotnih salonov? Znanost pravi, da je. Če jemo zlato rumeno obarvano sadje in zelenjavo, bomo videz kože bolj zdrav, kot če bi jo izpostavljali soncu.

Katero sadje in zelenjavo pa je treba jesti? Vsebovati mora karotenoidne pigmente (denimo betakaroten v špinači, likopen v paradižniku, alfakaroten v korenju), predhodnike vitamina A, antioksidanta, ki kožo ščiti pred nevarnimi sončnimi žarki in posledično pred prezgodnjim staranjem. Poleg tega karotenoidi ohranjajo zdrav vid in imunski sistem, varujejo nas pred rakom,vplivajo pa tudi na zdravo obarvanost kože.

Zakaj vitamin A?

Vitamin A je zaščitnik zdravja epitelnega tkiva. Vitamin A lahko izhaja iz rastlinskega ali živalskega sveta. Dobili ga bomo z uživanjem sestavin, kot je oranžno rastlinsko barvilo betakaroten, ki se pretvori v vitamin A, zaradi česarmu pravijo provitamin A. Če pred sončenjem in v obdobju sončenja uživamo betakaroten, koži pomagamo preprečiti pordečitev zaradi izpostavljanja soncu, saj jo ščiti pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov. Poleg tega betakaroten vpliva na povečanje količine pigmenta, zato se skrajša čas, ki bi bil potreben za nežno porjavitev kože.

Enomesečna prehrana, ki obsega pet vrst sadja in zelenjave na dan, bo poskrbela, da boste imeli lepo obarvano naravno polt. Z uživanjem tega sadja in zelenjave boste poleg naravno obarvane polti, ki bi trajala tudi, ko se bo poletje iztekalo, prispevali k splošnemu zdravju ter k prožnosti, gladkosti in mehkobi kože.

Kaj naj bo na jedilniku?

Karotenoide vsebujeta oranžno obarvano sadje in nekatera temno zelena zelenjava. Če želite kljub zmernemu izpostavljanju sončnim žarkom dobiti lepo obarvano polt, vam priporočamo uživanje korenja, marelic, melone, manga in grenivke, pa tudi buč, paradižnika, špinače, kodrolistnega ohrovta in kitajskega zelja. Koža bo hvaležno vsrkala oranžno barvilo in hitreje ter enakomerneje porjavela.

Zaradi visoke vsebnosti teh pigmentov je marelica učinkovito orožje pri uničevanju prostih radikalov. Melona poleg karotenoidov vsebujejo pomembno količino vitaminov C in B. Najbogatejše in hranilno najdragocenejše so melone z rumenim, mesnatim plodom. Korenje vsebuje obilo betakarotena, vitamina A in E pa vsebuje tudi korenčkovo listje.

Tudi rumenjak se lahko znajde na seznamu priporočljivih živil za lepo polt, saj vsebuje veliko vitamina A,vitamin E in vitamine iz skupine B ter kalcij in manjše količine cinka. Zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin učinkovito deluje na povrhnjico, saj preprečuje njeno izsušitev, s tem pa tudi nastajanje gubic.


Samo vitamin A ni dovolj

Za ustrezno asimilacijo vitamina A in njegov izkoristek v telesu je torej treba v prehrano uvrstiti tudi vitamine C, B, in E, nenasičene maščobne kisline in cink, saj pospešujejo njegovo delovanje. Zlasti likopen in beta karoten se najbolje vsrkata v telo v prisotnosti maščobe, zato je na jedilnik koristno uvrstiti tudi rastlinska olja, oreščke in semena, ki so odličen vir vitamina E, še enega pomembnega antioksidanta, ki vlaži in obnavljakožo. Pomemben del jedilnika za lepo obarvano polt je aminokislina tirozin, ki prispeva k nastajanju pigmenta melanina. Tirozin vsebujejo soja, puranje in piščančje meso, ribe, arašidi, mandlji, avokado, banane, mleko, sir, jogurt, skuta ter bučna in sezamova semena. Koristna je tudi aminokislina riboflavin, ki se skriva v oreščkih in ribah.

Kateri hrani bi se morali izogibati?

Nekatera živila, če jih uživamo v velikih količinah, preprečujejo lepo obarvanje polti. Izogibajte se pretiranemu uživanju živil, ki vsebujejo obilo vitamina C, saj ta ustavlja nastajanje melanina. Na tem seznamu so tudi alkohol in kava ter zelo soljena živila, ki dehidrirajo telo in posledično zavirajo nastajanje melanina.

 

Vir: www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko