Zdrava hrana

  • img_11705_med

Diši po dobrem kruhu

Anja Markež, www.viva.si | 19.3.2014 | Komentarji 0
Omamno dišeč vonj po sveže pečenem kruhu v vseh nas sproži občutke topline in varnosti ternam pocedi sline.  Kruh je na našem jedilniku že stoletja. Naši predniki so ga iznašli, ko so odkrili, da lahko testo, ki je naravno fermentiralo, uporabijo za vzhajanje opresnikov ali nekvašenega kruha, pri čemer je ta dobil nov okus in teksturo. Še dandanes je kruh skorajda nezamenljiv ter osnovna hrana v mnogih deželah. Pa je kruh tudi zdaj lahko del zdravega prehranjevanja?

Seveda ni vsaka rezina enaka drugi. Toda tudi kruh je lahko zdravo živilo, če vemo, kakšnega poiskati. Če je bil še pred petdesetimi leti priljubljen bel kruh, ki je zamenjal črnega iz vojnihin predvojnih let, zdaj vse bolj posegamo po kruhu, pripravljenem iz polnovrednih in starodavnih žitaric.

Seveda beli kruh ni dober vir vlaknin, ki so temeljnega pomena za zdravo prebavo. Tak kruh ima namreč visok glikemični indeks, zato po zaužitju hitro dvigne raven sladkorja v krvi. Raven sladkorja pa zatem hitro pade, zato smo že kmalu brez energije in lačni. Poleg tega je beli kruh pripravljen iz moke, ki je tako prečiščena, da izgubi vse hranljive snovi. Bolj zdrava izbira je torej kruh z nizkim glikemičnim indeksom. Nizek glikemični indeks imajo tiste vrste kruha, ki imajo tudi največ vlaknin in hranil – navadno so spečene iz polnovredne moke.

Polnozrnati kruh je kruh, ki je spečen iz nerafiniranih žit. Med polnozrnate vrste kruha spadajo pšenični, rženi, ajdov, ječmenov, pirin, proseni, ovseniin koruzni kruh. Nekateri so polnozrnati100-odstotno, drugi so mešani z (za proizvajalce cenejšo) rafinirano belo moko. Ker odstotek polnozrnate moke ni vedno napisan, ga lahko prepoznate po vsebnosti vlaknin. O natančni sestavi svojega najljubšega kruha se pozanimajte pri peku.

Najboljši kruh je pripravljen iz pražit, kot so rž, pira in kamut. Rženi kruh je bogat z vitamini skupine B in magnezijem. Spodbuja razvoj mlečnokislinskih bakterij, ki preprečujejo težave s črevesjem. Prednost rženega kruha je tudi v tem, da vsebuje več vode, zato dlje ostane svež. Ajdov kruh vsebuje vse pomembne aminokisline, pa tudi magnezij, mangan in vitamine skupine B. Ajdova moka je lahko prebavljiva, po biološki vrednosti beljakovin pa ajda presega vse žitarice. Pirin kruh je bogat z vlakninami, beljakovinami in vsebuje precej manj škroba. Priporočljiv je za ljudi, ki želijo znižati raven kandide.

Zdrav je tudi kruh, pripravljen iz kislega testa. Kislo testo je najstarejše naravno sredstvo za vzhajanje testa, ki so ga uporabljali že davno pred odkritjem kvasa. Prednost kruha iz kislega testa je v tem, da kruhu dajeposeben okus, vonj in sočnost, zaradi česar ne potrebuje aditivov.


Kaj je še dobro vedeti?

Berite deklaracije – poglejte, koliko katere moke je v kruhu, ki ga ponujajo na policah. Izogibajte se trajnemu kruhu, saj vsebuje največ konzervansov. Če boste kruh pekli sami, kupite žita v zrnju in jih zmeljite, ko jih potrebujete,moko pa lahko kupite tudi v preverjenih trgovinah ali pri kmetu. Če niste vešči peke, lahko to delo namesto vas opravi strojček za peko kruha.


Kdaj je dovolj?

Kot pri vseh živilih, ki imajo visok delež ogljikovih hidratov, tudi pri zdravem kruhu velja paziti na pravo mero. Za povprečno dejavno osebo zadostujejo štiri rezine kruha na dan.

Shranjevanje

Če smo že izbrali ali spekli bolj zdrav kruh, ki ga bomo preudarno jedli, je dobro vedeti tudi to, kako ga čim dlje ohraniti svežega.Hranite ga na hladnem in suhem mestu; ni nujno, da v škatli za kruh, lahko tudi v omarici ali shrambi. Kruh, ki ga ne pojeste v dveh ali treh dneh, zamrznite. Tak kruh uporabite tako, da ga pustite, da se odtaja na sobni temperaturi. Preden ga boste postregli, ga dajte za 5 minut v pečico. Kruh, ki ste ga odmrznili, pojejte čim prej, saj se suši še hitreje kot sveži.

Naj tekne večkrat

Starega kruha, ki ga ne pojeste, ne zavrzite, saj ga lahko uporabite na številne načine. Kruhu odstranite skorjo in ga nato narežite na centimetrske kocke. Kocke opecite v opekaču ali segreti ponvi, v katero ste predtem dali malce olivnega olja. Uporabite jih kot prilogo k juham in solatam, lahko jih potresete z zelišči in jih pojeste kot samostojen prigrizek. Star kruh lahko dodate v juhe in omake kot gostilo, iz njega pripravite okusne kruhove cmoke, nadev za piščanca ali mesno rulado, namesto riževegalahko pripravite kruhov narastek … Preizkusite lahko tudi recept za bruskete iz pirinega kruha.Svoji ustvarjalnosti dajte prosto pot – naj vas pri tem vodi okus.

Naj diši

Če smo že začeli s čarobno aromo sveže pečenega kruha, za konec omenimo zanimivo dejstvo. Francoski raziskovalci so nedavno ugotovili, da aroma sveže pečenega kruha v nasspodbudi dobrohotnost in prijaznost. Izsledki raziskave, objavljene v Journalof Social Psychology, so namreč pokazali, da lahko vonj po svežem kruhu v nas sproži dobro razpoloženje, zaradi česar smo pripravljeni storiti še več dobrega – tudi za neznance. To ne velja le za vonj po sveže pečenem kruhu, temveč za vse prijetne vonje … Naj tudi pri vas čim večkrat zadiši po dobrem kruhu.

Recept

Pirine bruskete

  • 4 rezine pirinega kruha,
  • manjši kozarec vloženih suhih paradižnikov v olju
  • vejica bazilike
  • dva stroka česna
  • parmezan


Kruh, ki je lahko tudi nekaj dni star, popecite na odprtem žaru ali v opekaču. Paradižnike odcedite, olje prihranite. Drobno jih nasekljajte, pomešajte z baziliko in spravite v hladilnik. Česen olupite. Parmezan nastrgajte na širšem rezilu, da dobite tanke lističe. Kruh opecite v opekaču ali v pečici (pri visoki temperaturi). Ko se rezine zapečejo, jih obrnite. Skorjica mora biti tako hrustljava, da lahko po njej podrgnete strok česna. Še vroče položite na krožnike, pokapljajte s prihranjenim oljčnim oljem, obložite s paradižniki in posujte s parmezanom. Namesto paradižnika lahko rezine obložite tudi z jajčevci, z rezinami zelenih bučk, dodate pa jim lahko tudi črne olive, pinjole, peteršilj, rdečo papriko, ki jih kombinirate z nastrganim parmezanom, mocarelo …

 

Vir: www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko