Zdravje

  • cute-puppy-dog-allpapers

Pasje tegobe

Andreja Stajnko | 30.7.2010 | Komentarji 0

Tudi psi dobrega zdravja, ki bivajo v ljubečem okolju, kjer je za njih dobro poskrbljeno, včasih trpijo za kakšno izmed pogostih zdravstvenih tegob, ki prizadenejo kosmatince.

 

Tako kot ljudje, lahko tudi psi zbolijo za konjuktivitisom oziroma vnetjem očesne veznice, ki ga lahko povzroči okužba z virusi, bakterijami, glivicami, prepih, pa tudi alergija na prah ali pelod. Pri blagem vnetju psu oči spirate s sterilno fiziološko raztopino, ki jo dobite v lekarni. Če pa se v dveh do treh dneh stanje ne izboljša oziroma se celo poslabša, morate psa peljati k veterinarju, ki bo postavil diagnozo in predpisal še ustrezno mazilo ali tablete.

 

Še posebej pri dolgodlakih psih je potrebno ušesa in sluhovode redno čistiti, pristriči pa je treba tudi dlačice v ušesu, da se na njih ne nabira ušesno maslo in umazanija. Svojemu psu ušesa preglejte vsaj enkrat mesečno. Pordela koža v ušesu ter močan in neprijeten vonj, ki se širi iz ušesa, sta zanesljiva znaka vnetja ušes. K vnetju ušes so bolj nagnjeni psi s povešenimi uhlji, pa tudi psi z velikimi uhlji, ki so na gosto porasli z dlačicami.

 

Če ima kuža težave z ušesi, bo na to opozoril s praskanjem po ušesih, otresanjem, nagibanjem glave in izmikanjem, če ga bomo hoteli pobožati po glavi. Nezdravljena vnetja lahko pri psih povzročijo naglušnost, zato z obiskom pri veterinarju ne odlašajte.

 

Zelo neprijetno in boleče je za psa tudi vnetje analnih vrečk. Kuža nanj opozori s „sankanjem” oziroma drsanjem zadnje plati po tleh, praskanjem, lizanjem okrog zadnjika, lahko pa mu začne izpadati tudi dlaka oziroma dobi povišano temperaturo. Analne vrečke pri psu, pa tudi mački, najdemo pri zadnjični odprtini. V stenah teh vrečk se nahajajo žleze, katerih izloček se pri odvajanju blata sprošča skozi izvodilo v zadnjični kanal. Z izločkom pes „odišavi” svoje blato in na tak način pušča sporočila drugim psom in psičkam, ki bi jih naključje zaneslo na njegov teritorij. Če je blato psa premehko, se analne vrečke pri odvajanju blata ne morejo samodejno izprazniti in težave se začnejo. Ko opazite katerega izmed zgoraj navedenih simptomov oziroma se vam zdi vaš kuža brez posebnega razloga nemiren in razdražljiv, ga peljite k veterinarju, ki bo vsebino analnih vrečk ročno iztisnil. Če je vsebina pregosta za iztiskanje, bo potrebno izpiranje analnih vrečk. Pri nekaterih psih se vnetje analnih vrečk nenehno ponavlja, v takih primerih je treba uvesti posebno dieto, včasih pa je neizogibno tudi kirurško zdravljenje oziroma operacija, s katero psu analne vrečke odstranijo. Postopek praznjenja analnih vrečk pri veterinarju si lahko ogledate tudi na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=bJStqOPCFdA&feature=related.

 

Čeprav imamo našega hišnega ljubljenčka zelo radi, včasih težko ugotovimo, zakaj se slabo počuti. Nekateri simptomi so precej očitni. Če kuža zavrača hrano, bruha, cvili, ima hudo drisko več kot dva ali tri dni skupaj, se je treba nemudoma odpraviti k veterinarju. Nekaterih znakov poškodb, bolezni ali slabega počutja pa ne opazimo takoj, zato moramo biti tudi na najmanjše spremembe v vedenju našega kosmatinca zelo pozorni. Morda ima naš kuža slab dan, morda je le malo poreden, morda pa se za takšnim vedenjem skriva še kaj več.

 

 

 

VIRI:

http://pesjanar.si/index.php/2007/704 (30. 7. 2010)

http://www.zvc.si/?stran=4&clanek=102 (30. 7. 2010)

http://reisenadler-veterina.blogspot.com/2009/07/vnetja.html (30. 7. 2010)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko