Zdravje

  • img_11099_med

Slišite utrip srca?

Maja Južnič Sotlar, www.viva.si | 31.12.2013 | Komentarji 0
Morda ste se že znašli ob človeku, ki se je sredi ulice nenadoma zgrudil in ni kazal znakov življenja. Če ste zbrali dovolj poguma in se mu približali, sodite med tistih 40 odstotkov ljudi, ki se po raziskavah v takih primerih sploh odzovejo in – četudi tega ne znajo – vsaj poskušajo ponuditi prvo pomoč. Ker se tudi sami utegnemo znajti v položaju, ko jo bomo potrebovali, je prav, da ob takem prizoru ne zamahnemo z roko, češ, glej ga, pijanca, ampak pomislimo, da gre morda za nenadni srčni zastoj, stanje, ki zahteva takojšnje ukrepanje.

Kot pravi Mario Fafangel, dr. med., specializant javnega zdravja z Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica in inštruktor ERC za dodatne postopke oživljanja, je zastoj, ki se zgodi doma, na ulici, na delovnem mestu ali kje drugje, kjer praviloma ni medicinskega osebja in opreme, urgentno stanje, ki ima za posledico visoko smrtnost. "Na svetovni ravni ga preživi samo sedem odstotkov, v Evropi pa devet odstotkov ljudi." Prav v tem podatku se skrivata smisel in pomen poznavanja temeljnih postopkov oživljanja (srčna masaža in umetno dihanje – predihavanje) ter uporabe avtomatskega defibrilatorja. Takojšnje izvajanje srčne masaže in predihavanja lahko podvoji ali celo potroji možnost preživetja po srčnem zastoju, do katerega pridezunaj bolnišnice. S čimprejšnjo uporabo defibrilatorja (idealno v treh do petih minutah po zastoju) se lahko delež preživetja zviša tudi do 75 odstotkov!

Nemudoma pokličite pomoč

Pomoč, ki jo lahko nudi vsak posameznik, ne glede na svoje znanje in izkušnje, je izredno pomembna, saj za človeka, ki doživi srčni zastoj, v resnici utegne pomeniti razliko med življenjem in smrtjo. Kot pravi dr. Fafangel, je za laika brez slehernega predznanja najpomembneje, da čim hitreje prepozna, da je z osebo nekaj narobe in da potrebuje takojšnjo pomoč. Skuša naj ohraniti zbranost, predvsem pa naj nemudoma pokliče pomoč, in sicer naštevilko 112. "Zelo pametno je, da takoj pokliče na pomoč ljudi iz neposredne okolice. Nudenje prve pomoči s temeljnimi postopki oživljanja je namreč dokaj utrudljivo, zato je še kako dobro, če je ob človeku s srčnim zastojem več ljudi, ki se pri tem izmenjujejo. Poleg tega gre lahko eden od njih po najbližji avtomatski defibrilator, ga pripravi za uporabo in nalepi elektrode, medtem ko se drugi izmenjujejo pri zunanji masaži srca."

Zakaj po defibrilator?

V čem je njegova prednost? Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnje ritma ob srčnem zastoju. Defibrilator sproži električni sunek, ki znova vzpostavi normalni srčni ritem in posledično funkcijo srca. "Osnova delovanja vseh defibrilatorjev je enaka: defibrilator sproži električni sunek, ki srcu skuša povrniti normalen ritem. Najpomembnejša razlika med avtomatskim defibrilatorjem in tistimi za poklicne ekipe je v tem, da drugi beležijo ritem na monitorju, zato se o uporabi električnega sunka odloča ekipa, medtem ko pri avtomatskem sprejme odločitev naprava, kiuporabnika tudi vodi. Poleg tega defibrilator za poklicne ekipe meri vrsto drugih parametrov in ima še dodatne funkcije, reševalcem pomagajo kar se da učinkovito zdraviti urgentna stanja."

Uporabe se lahko nauči prav vsakdo

Najbolje je, če seudeležite katerega od tečajev prve pomoči s temeljnimi postopki oživljanja. Četudi defibrilatorja še nikoli niste videli ali ga držali v rokah, naj vas to ne skrbi. Izdelanje tako, da ga lahko uporabi tudi popolnoma neizurjen začetnik, če je o njegovem delovanju vsaj temeljno poučen, sajuporabnika glasovno vodi in usmerja. Avtomatski defibrilatorji se med seboj razlikujejo le po obliki, delovanje pa je pri vseh enako: s pritiskom na gumb ga prižgete (nekateri modeli se prižgejosamodejno), vključite zvokovno vodenje, na prsni koš namestite elektrodi in po navodilu pritisnete gumb, s katerim sprožite električni sunek. Nekateri novejši modeli merijo frekvenco masaže in globino vsakega stiska, toda temeljni princip uporabe je vedno enak ternamenjen za hitro in enostavno uporabo, ki jo zmorejo tudi neizkušeni uporabniki. Skrb, da bi ga uporabili napačno, je odveč, saj osebi z zastojem srcanikakor ne morete škoditi – lahko ji samo pomagate.

Kdaj ga uporabiti?

Eno od ključnih vprašanj laikov je, kdaj sploh uporabiti defibrilator. Naš sogovornik tu svetuje predvsem naslednje. "Ko se znajdete ob človeku, ki je neodziven in ne diha, najprej pokličite nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 112. Operater na drugi strani vas bo vprašal vse, kar mora vedeti, da lahkopošlje ustrezno opremljeno reševalno ekipo, vas pa vodi skozi postopek nudenja prve pomoči.

Če je človek neodziven in ne diha, začnite s takojšnjim izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja. Pomembno je vedeti, da je pri srčnem zastoju nujna zunanja srčna masaža, saj prevzame funkcijo srčne črpalke, defibrilator pa srcu povrne ustrezni ritem, da bo lahko znova samostojno delovalo. Samo uporaba defibrilatorja brez izvajanja srčne masaže je neučinkovita."Pri tem dr. Fafangelpoudari pomen pravilne masaže srca. Izraz zunanja masaža srca nemara ni najprimernejši, saj ne gre za glajenje, marveč za močno pritiskanje na prsni koš v predelusrca. Pri srčnem zastoju prav z masažo srca prevzamemo funkcijo poganjanja krvi po žilah. In kako to pravilno narediti?

"Dlani eno vrh druge položimo na sredino prsnega koša in izvedemo trideset pritiskov. Ti naj bodo čvrsti, da prsni koš potisnete vsaj petcentimetrov globoko. Frekvenca naj znaša približnosto pritiskov na minuto. Po tridesetih pritiskih izvedite dva vpiha na usta. Nadaljujte z razmerjem trideset pritiskov, dva vpiha. Če ste pri tem povsem neizkušeni, vas bo telefonsko vodil reševalec na številki 112."

Kako pravilno uporabiti defibrilator

Če se naprava ni vključilasamodejno, jo vključite s pritiskom na ustrezni gumb in sledite glasovnim navodilom. Vzemite samolepljivi elektrodi in eno namestite pod levo pazduho, nekaj centimetrov pod prsno bradavico, drugo pa ob prsnici, pod desno ključnico. Grafični prikaz za postavitev elektrod boste našli na napravi oziroma na elektrodah. Defibrilator bo samodejno preveril srčni ritem in vas obvestil, ko bo potreben električni sunek. Tega sprožite s pritiskom na utripajoči gumb, preden to storite, pa se morate skupaj z drugimi, ki nudijo pomoč, umakniti od človeka z zastojem srca in se ga ne dotikati. Po električnem sunku nadaljujte z masažo srca in sledite navodilu za uporabo defibrilatorja. To počnite vse do prihoda reševalcev. Z oživljanjem prenehajte šele takrat, razen če niste bili že prej uspešni in je človek začel kazati jasne znake življenja.

Defibrilator na vsakem koraku?

Že po nekaj kratkih minutah po zastoju srca začne v možganih nastajati nepopravljiva škoda, zato je pomembno, da ukrepate hitro. Vsaka minuta od zastoja do defibrilacije zmanjša možnost preživetja za deset odstotkov. Hiter dostop do defibrilatorja torej poveča možnost preživetja, zato je pomembno, da so čim bolj razširjeni. Trenutno je v Sloveniji več kot šeststo aparatov, kar ni dovolj. V Ljubljani jih je več kot sto, v načrtu pa je postavitev še tridesetih. Nekatere lokacije si lahko ogledate na aed-baza.si.

Nameščanje defibrilatorjev je zlasti pomembno na demografsko zahtevnejših območjih. Seveda je enako pomembno tudi izobraževanje laične javnosti v nudenju temeljnih postopkov oživljanja in prve pomoči na terenu. Zdaj je pretežnoprepuščeno posameznim zanesenjaškim strokovnjakom in ustanovam, ni pa sistemsko urejena. To je nadvse pomembno, saj je treba, kot pravi dr. Fafangel, znanje prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja ves čas obnavljati. "Na delavnicah lahko defibrilator primemo v roke in poskusimo, kako deluje, na lutki pa se naučimo pravilno izvajati masažo, naučimo se predihavati človeka …" Študije kažejo, da uporaba defibrilatorja pred prihodom zdravstvenega osebja podvoji možnosti preživetja ob zastoju srca.


Smernice temeljnih postopkov oživljanja (TPO) najdete na strani Evropskega sveta za reanimacijo  (ERC –erc.edu) in na cprguidelines.eu.

 

www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko