Zdravje

  • img_11725_med

Karla Klander ozdravela s hrano

Ksenija Tratnik, www.viva.si | 21.2.2014 | Komentarji 0
"Vi sami ste odgovorni zase in v vaših rokah je velika moč," navdušeno začne pogovor nutricionistka Karla Klander. Ko je bila zelo bolna, ji je prišla v roke knjiga, ki je vse postavila na glavo. Karla je začela v svoje življenje uvajati velike spremembe, zdravje se ji je začelo izboljševati in po treh letih je ozdravela. Z znanjem, ki si ga je nabrala na tej poti, je postala certificirana svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog.

Njene zdravstvene težave so se začele v zgodnjih dvajsetih letih, ko so jo pestile bolečine v želodcu. Vse, kar je zaužila, ji je povzročalo hude težave – želodčni katar, nadvse nadležen refluks, nenehne slabosti, bruhanje. Zdravniki so bili prepričani, da je njeno stanje povezano s stresom in preobčutljivostjo. "Hranila sem se po predpisanih dietah, uživala sem pretežno kuhano hrano, jedla prepečenec, juhe, skuto, kuhano meso itn. Najlaže mi je bilo, če sploh nisem jedla, zato sem iz stiske jedla vse manj."

V tistem obdobju je shujšala več kot dvajset kilogramov, tako da je na koncu pri 180 centimetrih višine tehtala le še 43 kilogramov. "Nisem bila več sposobna za normalno življenje. Študij sem morala prekiniti, prijateljev nisem imela več, moja edina naloga je bila preživeti dan," se spominja težav, ki so se le še stopnjevale. Izgubila je menstruacijo, nastopile so težave z jetri in mehurjem, bolele so jo kosti in mišice, izpadali so ji lasje. Za nameček je dobila še novo diagnozo – anoreksija.

Ozdravljenje

Po dveh letih neuspešnega preizkušanja zdravil uradne in homeopatske medicine ter zatekanja k zdravilcem in bioenergetikom ji je prišla v roke knjiga Harveyja Diamonda Živeti zdravo, ki jo je nagovarjala, naj uživa čim več surove hrane, torej sadja, zelenjave in naravnih sokov, naj ločuje živila … Nasvete je preizkusila. Dopoldne je uživala sveže sokove in sadje, druga živila je pravilno kombinirala in se vse bolj izogibala predelani hrani – nič več prepečenca, šunke, skutic, kašic za dojenčke … Čeprav so bili obeti izredno slabi, se je v razmeroma kratkem času popolnoma pozdravila.

"Spoznala sem nekaj najčudovitejšega – da je v meni velika moč. Da je moje telo izjemno in da se lahko samo zdravi, če mu le ponudim ustrezne razmere." Iz prestrašene, pasivne opazovalke se je prelevila v močno, dejavno osebo, ki zmore in zna poskrbeti zase. Izkušnja novega rojstva ji je v temeljih spremenila življenje in na novo določila tudi njeno prihodnost. "Spoznala sem, da bosta mojo življenjsko pot oblikovali zdrava prehrana in pomoč drugim," pove Karla, ki svoje bogato znanje prenaša na seminarjih, srečanjih in delavnicah, pa tudi z osebnim svetovanjem in s pisano besedo.


Izkrivljen odnos do hrane

Avtorica več programov za razstrupljanje, izgubo telesne teže in pomladitev je prepričana, da je prevelika telesna teža eden od glavnih virov bolezni zahodnega sveta. Kaj delamo narobe? Posegamo po predelani, nenaravni hrani, pojasnjuje nutricionistka. Uživamo preveč živalskih beljakovin, rafiniranih ogljikovih hidratov, sladic in maščob. Hrano preveč solimo. Pojemo premalo sadja in zelenjave, prevelik poudarek pa namenjamo visoko koncentrirani, z vitamini, minerali in encimi osiromašeni hrani, ki nas zakisa. In ne nazadnje: kar naprej jemo, tudi kadar nismo lačni, obroki pa so veliko večji od naših potreb. Hrana za veliko ljudi ni več samo hrana. To je uteha, po kateri posežemo, kadar nam je dolgčas. Hrana je naša spremljevalka, kadar smo utrujeni, zaskrbljeni, žejni, kadar potrebujemo pozornost ali pa se ne zmoremo spoprijeti s težavami. Človek sveta obilja neredko razvije izkrivljen odnos do hrane. To se kaže tudi v vse slabši in skrb vzbujajoči zdravstveni statistiki, še opozarja.

Nazaj k naravi

Razstrupljanje je v deželah, v katerih nas nenehno obdaja množica toksinov (v hrani, vodi, zraku …), postalo prava modna muha; s tem izrazom se srečujemo na slehernem koraku. Razstrupljanje je koristno, vendar marsikdo to modo celo zlorablja. Različnih nasvetov je toliko, kot je piscev ter takšnih in drugačnih strokovnjakov, meni Karla. "Sama se po odgovore zatekam k naravi. Seveda je treba najprej opustiti vse slabe prehranjevalne navade, denimo uživanje močno predelane hrane (industrijsko pripravljena hrana, kot so delikatesni izdelki, paštete, mastni in slani prigrizki, instantne juhe, prelivi in omake, sladkarije …).

Izogibati se je treba pretiranemu uživanju hrane, ki telo zakisa (živalske beljakovine), enako velja za sol, nezdrave maščobe in bela ubijalca (moka in sladkor). Škodujejo tudi napačno kombiniranje živil, prevelike porcije, hranjenje, kadar sploh nismo lačni in uživanje hrane, kadar smo v stresu ali v časovni stiski. Izogibati se velja prehitremu hranjenju, pri katerem hrane ne zgrizemo dovolj in jo požiramo kar v koščkih. Jejmo manjše obroke, hrano temeljito prežvečimo, jejmo v miru. Obroku se odpovejmo, kadar smo v stresu, saj bi pomenil le še dodatno breme za organizem.


Kaj je narobe s tradicionalnimi slovenskimi jedmi?

Pravilno kombiniranje živil temelji na kemiji prebave in na dejstvu, da nekatera kombinacije živil laže prebavimo, druge pa težje. Razlog za to je v tem, da živila iz različnih skupin zahtevajo različno prebavno okolje. Tako ogljikovi hidrati potrebujejo bazično prebavno okolje, beljakovine pa kislo prebavno okolje. Najbolj znano pravilo, povezano s kombiniranjem živil, je prav to, da beljakovin in ogljikovih hidratov ne smemo jesti skupaj. Če smo določni, bi se morali pri istem obroku izogibati naslednjim kombinacijam in jedem: meso in krompir, rižota z mesom, pica, testenine z mesno omako, kruh s sirom, mesna lazanja, klasične palačinke …

To pravilo je v zahodnem svetu dokaj nepriljubljeno, saj je večina naših tradicionalnih jedi sestavljena prav v nasprotju z njim. Čezmerna teža, utrujenost po obroku, prebavne težave in pogosti prehladi so lahko posledica napačnega kombiniranja živil ali uživanje mleka, o katerem so dognali, da pomeni precejšnje breme za organizem, poleg tega pa telo zakisa in pospešuje nastajanje sluzi.

Meso zasvoji

Za meso velja, da ga ljudje v povprečju pojedo preveč. Povezave med pretiranim uživanjem mesa in nastankom civilizacijskih bolezni so bile dokazane že ničkolikokrat. Meso zakisa telo in lahko prispeva k zelo neprijetnim težavam. Pri tem ne gre zanemariti tudi množice kemikalij v mesu živali iz konvencionalne reje. Najpametneje bi bilo, če bi bilo meso na naših krožnikih le ob redkih priložnostih, po možnosti od znanega ekološkega rejca, svetuje strokovnjakinja, ki podpira vegetarijanstvo in vegansko prehranjevanje, ki dolgoročno pomenita tudi boljše obete za naš planet. Mesu in drugim živalskim beljakovinam se navadno precej težko odpovemo, saj nas zasvojijo, zato je najbolje začeti z enim brezmesnim dnem na teden, ki mu čez čas dodamo še kakšnega.

Najdragocenejši je odnos

Za naše zdravje, dobro počutje in mladosten videz pa ni pomembna samo prehrana. Enako pomembno je, da poskrbimo za redno vadbo in s tem za telesno pripravljenost. Čim več časa moramo preživeti na prostem, na svežem zraku. Zelo nam bo koristilo tudi zmerno sončenje, zlasti v letnih časih, ko nam primanjkuje sonca. Ne smemo pozabiti na dovolj spanja in na sproščanje čez dan; zahodni človek, ki zaradi nenehnih obveznosti dobesedno poka po šivih, ga namreč še kako potrebuje. "In ne nazadnje – življenje je za to, da ga delimo. Poskrbimo, da nas obdajajo ljudje, ki nas izpolnjujejo. Negujmo ljubeče družinske in prijateljske odnose. In kar je najpomembnejše: začnimo negovati najdragocenejši odnos – odnos s samimi sabo!"

Karla Klander je svojo formalno izobrazbo pridobila na šoli Fit for Life Sciences Institute v kanadskem Winnipegu.  V sedemnajstih letih je na področju zdrave prehrane pridobila obilo znanja, ki ga zdaj prenaša na seminarjih, srečanjih in delavnicah, pa tudi z osebnim svetovanjem in s pisano besedo. Na njenem portalu www.karlaklander.com/sl boste našli brezplačen tridnevni program hujšanja, ki vsebuje priročnik o razstrupljanju, jedilnike in vsakodnevno podporo.
 

Karla svetuje

Zelena zelenjava je tonik zdravja
Zelenolistna zelenjava zaradi visoke vsebnosti klorofila uživa zelo veliko spoštovanje. Nič koliko različnih raziskav in laboratorijskih eksperimentov v zadnjih desetletjih dokazuje, da je klorofil terapevtski tonik za celo vrsto različnih obolenj. Klorofil namreč deluje podobno kot rdeča krvna telesca in pomaga pri čiščenju arterij. Hranila in kisik, katera klorofil vsebuje, pomagajo pri razstrupljanju in odplavljanju toksinov iz našega telesa, poleg tega pa še stimulirajo kostni mozeg pri proizvajanju novih celic.

Vlaknine za dolgo življenje

Eden največjih problemov prehrane v svetu obilja je pomanjkanje vlaknin. Vlaknine so naravna "čudežna" goba, ki pomaga očistiti iz naših prebavil toksine, ki bi se drugače nabirali v našem telesu. Vlaknine so osnovno hranilo, ki pomaga uravnotežiti glikemični indeks v hrani tako, da se sladkor v našem telesu počasi sprošča. Vežejo z maščobami, holesterolom, kancerogenom in drugimi toksini in jih zato izločajo iz telesa. Preprečujejo pa tudi neustavljivo hrepenenje po hrani in prekomerno hranjenje ter pomagajo urediti prebavo.

Za pomlajevalni spanec

Ali veste, da je prekomerno hranjenje eden izmed vodilnih razlogov za prehitro staranje? Prenajedanje in uživanje hrane tri do štiri ure pred odhodom v posteljo zmanjša izločanje hormonov za regeneracijo telesa, ki se izločajo med spanjem. Če vaša trebušna slinavka in jetra še vedno prebavljajo hrano, ne morejo izločati hormonov za spanje in regeneracijo. Še več – prekomerno hranjenje lahko povzroča celo nočne more! V kolikor morate pred odhodom v posteljo nujno še nekaj zaužiti, popijte čaj, rastlinsko mleko, pojejte nekaj zelenjavne juhe ipd. Večje obroke hrane pa zaužijte čez dan, ko je sonce še visoko na nebu. Namreč, ko se začne temniti naše telo preide v stanje regeneracije. Tega pa nikakor ne smemo izpustiti!

VIva predstavlja

Karla Klander je svojo formalno izobrazbo pridobila na šoli Fit for Life Sciences Institute v kanadskem Winnipegu.  V sedemnajstih letih je na področju zdrave prehrane pridobila obilo znanja, ki ga zdaj prenaša na seminarjih, srečanjih in delavnicah, pa tudi z osebnim svetovanjem in s pisano besedo. Na njenem portalu karlaklander.com/sl boste našli brezplačen tridnevni program hujšanja, ki vsebuje priročnik o razstrupljanju, jedilnike in vsakodnevno podporo.

Vir: www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko