Zdravje

  • img_00550_med

Srčno popuščanje

Andrej Pangerc, dr.med, www.viva.si | 28.2.2014 | Komentarji 0
Srčno popuščanje, zastojna srčna odpoved ali kongestivna srčna odpoved, vse to so sopomenke za stanje zmanjšane črpalne sposobnosti srca, ki je pogosto zadnja stopnja razvoja številnih bolezni srca in ožilja. Najpogostejši vzroki so koronarna žilna bolezen, srčni infarkt, arterijska hipertenzija, bolezni srčnih zaklopk in vnetja srčne mišice.

Ker srce ni več zmožno prečrpati zadostne količine krvi, se ta nabira pred njim, zaradi česar pride do zastoja krvi oziroma kongestije. Če se stanje razvije hitro, govorimo o akutnem srčnem popuščanju, pri kateremsimptomi in znaki praviloma izrazitejši kot pri kroničnem srčnem popuščanju, ki se razvije počasneje.
Levo in desno srce

Če naj bolezen bolje razumemo,se moramo najprej poučiti o tem,kako deluje srcein kako deluje krvni obtok. Da je srce črpalka, vam je zagotovo znano. Morda pa niste vedeli, daglede na delovanje srce delimo na levo in desno polovico. Leva polovicaoziroma levo srce, kot mu tudi pravimo, je del velikega sistemskega krvnega obtoka. Ta s kisikom bogato kri, ki je prišla iz pljuč, poganja v roke, noge, glavo, trebuh, kožo … Desna polovica srca oziroma desno srce pa je del tako imenovanega malega, pljučnega krvnega obtoka – kri, ki je kisik že oddala tam, kjer je bilo to potrebno, priteče v desno srce, to pa jo požene v pljuča, kjer se vnovič napolni s kisikom.Številne bolezni lahko – vsaj na začetku – prizadenejo samo eno polovico srca. Tako je lahko tudi zastojna srčna odpoved vezana samo na eno polovico srca.


Srčno popuščanje in visok krvni tlak

Za primer vzemimo visok arterijski krvni tlak,kinajbolj prizadene levo polovico srca,torej polovico, ki kri črpa tudi v roke, kjernavadno merimo krvni tlak. Posledično mora levo srce močneje črpati, če naj proti visokemu tlakuspravi zadostno količino krvi. Hkrati z napredovanjem bolezni je črpalna sposobnost levega srca čedalje slabša. Levo srce prečrpa vse manj krvi, ki se zatonabira pred njim, v pljučih. Zaradi zastoja krvi se tlak krvi v pljučnih žilah poveča. Nekrvava tekočina začne prestopati iz žil v pljučne alveole. Pljučni alveoli so strukture v pljučih,v katerih poteka izmenjava plinov med zrakom in krvjo. Za pravilno delovanje morajo biti napolnjeni z zrakom, ko pa vanje vstopa tekočina,ne morejo več opravljati svoje funkcije. Takrat pride do pljučnega edema oziroma nabiranja tekočine v zračnih prostorih pljuč. Glavni znaki in simptomi izolirane zastojne bolezni levega srca sohitra upehanost, zmanjšana telesna sposobnost indražeč kašelj, ki se med ležanjem poslabša.

Bolezni pljuč, kot je za kadilce značilna kronična obstruktivna pljučna bolezen,pa bolj obremenijo desno polovico srca, saj mora zaradi uničenja pljučnega žiljasrce pod večjim tlakom črpati kri skozi preostale pljučne žile. V tem primeru kri zastaja pred desnim srcem, torej ne v pljučih,marveč drugod v telesu. Tudi v tem primeruiz drobnih žil izstopa nekrvava tekočina, ki se nabira v trebuhu, ki se posledično raztegne (tascites), in v podkožju. Zaradi vpliva gravitacije je nabiranje tekočine najizrazitejše v podkožju okoli gležnjev in v spodnjem delu goleni.To opazimo kot otekanje oziroma edem nog in gležnjev. Tudi tem simptomom se pridružita zmanjšana telesna sposobnost in utrudljivost.

Kdaj k zdravniku?

Najpogosteje popuščanje levega in desnega srca opažamo sočasno.
Če doslej napisano strnem v kratko misel in nasvet: če se vaša telesna zmogljivost hudo poslabša, če imate težave z dihanjem, če vam otekajo gležnji in stopala ter se je vaš trebuh povečal in napolnil s tekočino, je treba obiskati zdravnika, zlasti če že imate kako srčno bolezen.

Zdravljenje in samopomoč

Cilj zdravljenja je predvsem vzpostaviti razmere, ki omogočajo, da srce in druga tkiva dobijo dovolj s kisikom bogate krvi. Poleg tega želimo z zdravljenjem preprečiti ali upočasniti bolezenske spremembe na srčni mišici ter omiliti simptome in izboljšati kakovost življenja bolnikov. Pri tem ima ključno vlogo sprememba življenjskega sloga. Ta je pogosto zapostavljena, saj od bolnika zahteva veliko angažiranosti in samodiscipline. Kar nekajkrat sem od bolnikov slišal, da jih o tem ni še nihče poučil. Priporočljivo je zmanjšati vnos soli in omejiti pitje tekočin.Vsaki gospodinji je znano, da sol veže vodo, podobno pa je tudi v človeškem telesu. Za te bolnike je idealno, če zaužijejo manj kot 2 grama soli (pol čajne žličke) in spijejo do 1,5 litra vode na dan. Seveda se v vročem vremenu in ob telesnih naporih potrebe po soli in vodi povečajo. Obvladovati je treba tudi raven holesterola: z dieto, ki vsebuje malo živalskih maščob, lahko raven holesterola v krvi znižamo do 15 odstotkov. Za večji spust je treba dieti dodati še zdravila. Tudi redna aerobna telesna dejavnost se je pri srčnih bolnikih v kronični fazi bolezniizkazala kot koristna.

Bolnike s kongestivno srčno odpovedjo praviloma obravnavajo kardiologi, stanje pa dobro poznajo tudi specialisti družinske medicine. Posvet pri zdravniku priporočam tudi v primeru, da ste bolnik s srčnim popuščanjem in niste prepričani, ali so ukrepi, omenjeni v tem članku, primerni za vas in vaše zdravstveno stanje.

V podrobnosti o zdravljenju z zdravilise na tem mestu ne bom spuščal, saj je to odvisno od vrste srčnega popuščanja, stopnje bolezni, bolnikovega splošnega stanja in želja, njegovih pridruženih obolenj in morebitnih neželenih učinkov zdravil. Še enkrat poudarjam, da ob neupoštevanju omejitev vnosa soli in tekočine terapija z diuretiki, torej z zdravili, ki iz telesa odstranjujejo tekočino, pri večini tovrstnih stanj nima želenega učinka.
Presaditev srca je zadnja terapevtska možnost, za katero se odločamo pri hudo napredovali bolezni. Za presaditev načeloma pridejo v poštev osebe,mlajše od 65 let, brez nepopravljivih okvar drugih tkiv in organov. Žal potrebe po transplantacijah zelo prekašajo število razpoložljivih src za presaditev, toda to je že druga tema.

Vir: www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko