Zdravje

  • img_11843_med

Konoplja - je res tako zdravilna?

Ksenija Tratnik, www.viva.si | 7.5.2014 | Komentarji 0
Pred meseci so na CNN predvajali dolgo reportažo dr. Sanjaya Gupte, ameriškega nevrokirurga, ki je spremenil svoje negativno mnenje o zdravilnih lastnostih kanabisa, ko je videl, kako je pomagal triletni deklici. Deklica je imela po tristo epileptičnih napadov na teden – kljub jemanju različnih zdravil. Z uživanjem kanabisa so se njeni možgani tako umirili, da je imela le še dva do tri napade na mesec. "Zmotno sem verjel DEA (angl. Drug Enforcement Agency), ki je kanabis uvrstil med najnevarnejše droge, ne da bi ponudil zanesljive znanstvene dokaze," se zdravnik opravičuje javnosti in upa, da bo njegov dokumentarec Trava (Weed) popravil škodo, ki je bila v zadnjih desetletjih storjena konoplji in njeni zdravilnosti.
Medicinska marihuana, ki je naravni izdelek, pridobljen iz rastline Cannabis sativa, je kot zdravilo v rabi že tisočletja. Izkazalo se je, da ne povzroča fizične odvisnosti in nima škodljivih posledic, tako kot številna druga pomirjevala. Med njenimi najučinkovitejšimi lastnostmi so antibiotično, protibolečinsko in protivnetno delovanje.

Zdravilne in psihoaktivne učinke konoplje povzroča družina kemičnih spojin, imenovana kanabinoidi, ki so prisotni le v rastlinah kanabisa. V medicinski konoplji je več kot štiristo kemičnih snovi in več kot šestdeset kanabinoidov, ki delujejo prek posebnih kanabinoidnih receptorjev v našem telesu. Med snovmi, ki jih vsebuje medicinski kanabis, velja poudariti delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), ki ima analgetično in nevroprotektivno delovanje, kanabidiol (CBD), ki deluje nevroprotektivno, blaži krče, vnetja, kašelj, slabost in tesnobnost ter zavira rast nekaterih rakavih celic, kanabinol (CBN), metabolit THC, ki je blag agonist receptorjev, beta-kariofilen s protivnetnim delovanjem in kanabigerol (CBG) s protihipertenzivnim delovanjem.

Kanabinoid, ki se je v medicinskih krogih še posebno dobro izkazal, je kanabidiol ali CBD. Gre za spojino, ki ni psihoaktivna, po mnenju nekaterih pa sodi med ključna medicinska odkritja 21. stoletja.

Primer uporabe: ZDA Pacienti lahko kanabis kupijo na recept v dispanzerjih v dvajsetih ameriških zveznih državah, medicinsko konopljo pa lahko tudi gojijo in pridelujejo doma. Gre za omejeno in natančno določeno uporabo, saj je predpisano, koliko rastlin lahko goji posameznik z zdravniškim potrdilom – od šest na Aljaski do petindvajset rastlin v Oregonu. Posebni dispanzerji ponujajo različne vrste kanabisa z različnimi lastnostmi, pa tudi številne živilske izdelke s kanabisom, namenjene bolnikom, ki jim bolj ustreza podaljšan učinek.

Kalifornija je bila prva država, v kateri je medicinski kanabis na voljo od leta 1996, predpisujejo pa ga za bolezni, kot so rak, anoreksija, AIDS, kronične bolečine, spastičnost, glavkom, artritis, migrena in druge, pri katerih prinese olajšanje. Zdravniki priporočajo kanabis za več kot sto indikacij, med katerimi so tudi nespečnost, PMS, posttravmatski stres, depresija in odvisnost. Vrednost lanske prodaje medicinske marihuane v Kaliforniji znaša dve milijardi dolarjev, prodaja zdravil na recept pa več kot dvesto milijard dolarjev na leto. Zadnje ankete kažejo, da kar 81 odstotkov Američanov meni, da bi morala biti raba medicinske konoplje ali kanabisa v zdravstvene zakonita po vsej državi.

Kaj pa drugje po svetu?

V Kanadi bolnikom s hudim artritisom, z epileptičnimi napadi in v terminalnih stadijih bolezni že od leta 1999 omogočajo uživanje kanabisa, če jim ta lajša znake bolezni, leta 2001 pa so zakonsko dovolili terapevtsko uporabo kanabisa bolnikom z resnimi obolenji. Štiri leta pozneje je bilo 821 pacientov in 363 zdravnikov, ki jim je bilo dovoljeno posedovanje kanabisa.

Na Nizozemskem, kjer imajo dolgo tradicijo – resda nezakonite – uporabe kanabisa, so leta 2003 uzakonili medicinski kanabis. Država omogoča prodajo in gojenje pod nadzorom posebnega vladnega urada za medicinsko konopljo, ki spada pod okrilje ministrstva za zdravje, blaginjo in šport. Država jamči, da bolniki dobijo kanabis, ki je standardiziran, varen, kakovosten in v skladu z evropsko smernico dobre kmetijske prakse. V lekarnah ga prodajajo/izdajajo na recept, na voljo pa so tri različice kanabisa z natančno določeno vsebnostjo kanabinoidov. Nizozemska vlada ne omejuje seznama diagnoz, za katere je dovoljeno predpisovanje kanabisa.

V Izraelu, kjer intenzivno raziskujejo kanabis, je ministrstvo za zdravje leta 2011 uzakonilo uporabo medicinske konoplje ter uredilo nadzor oskrbe s kanabisom za medicinske in raziskovalne namene. Tako je Izrael postal tretja država na svetu, takoj za Nizozemsko in Kanado, z nacionalno agencijo za medicinsko konopljo, ki skrbi za največje število pacientov na prebivalca na svetu. Trenutno kanabis uporabljajo zlasti pri bolnikih z malignimi tumorji, okuženih z virusom HIV, bolnikih s kronično bolečino, Crohnovo boleznijo, multiplo sklerozo, migreno, artritisom, epilepsijo in posttravmatskimi stresnimi motnjami.

Poleg Kolorada in Washingtona so kanabis za medicinske in nemedicinske namene uzakonili tudi v Urugvaju, kjer vlada nadzira njegovo prodajo in s tem ureja zdravstvena vprašanja, pa tudi boj proti kriminalu, povezanem z drogami. Uporabniki kanabisa smejo gojiti rastlino za nekomercialne namene, kmetom pa vlada podeljuje posebne licence. Načrt obsega register uporabnikov, davek in nadzor kakovosti, vse to pa usklajuje agencija, ki nadzira tobak, alkohol in farmacevtske izdelke.

Sintetični kanaboidi ali gojene rastline? "Medicinska marihuana je v resnici manj škodljiva kot številna zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo vsak dan," meni Elders Joycelyn, nekdanji kirurg in profesor javnega zdravstva na Univerzi v Arkansasu. Tudi zdravnik in eden od direktorjev Medicinskega centra na Univerzi v Washingtonu, Gregory T. Carter, meni, da ne obstaja nobeno zdravilo, ki bi imelo enake mehanizme delovanja kot kanabis. "Zdravilo na recept v kapsulah, ki je na voljo v ZDA, ima izrazito pomanjkljivost, saj vsebuje le sintetični delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), ki je le eden od številnih koristnih terapevtskih kanabinoidov v tej naravni rastlini."

V Sloveniji zdravila ni Sintetični kanabinoidi so kot zdravila na recept na voljo v več državah: Marinol (dronabinol) v ZDA in Kanadi ter Nabilon v Kanadi, Mehiki, Veliki Britaniji in ZDA. Zdravilo Sativex z dobrodejnimi kanabinoidi, ki ga proizvaja podjetje GW Pharmaceuticals iz Velike Britanije, nekateri zdravnik in nevrologi že od leta 2005 predpisujejo za zdravljenje spastičnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo, bolnikom s hudimi mišičnimi krči, ki so odporni na druge oblike zdravljenja, bolnikom z nevropatskimi bolečinami in rakavim bolnikom z bolečinami. Na voljo je v večini evropskih držav: v Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Španiji, Italiji, Avstriji, Švici, Nizozemski, Češki, Finski, Danski, Švedski, Belgiji, Islandiji, Irski, Luksemburgu, Norveški, Poljski in Slovaški, pa tudi v Izraelu, Kanadi, ZDA, Avstraliji in Novi Zelandiji. "Sativex v Sloveniji ni registriran, je zelo drag in le malo verjetno je, da bo v Sloveniji uvrščen na pozitivno listo. Mesečna terapija stane približno 700 evrov," je povedala doc. dr. Saša Šega, dr. med. vodja Centra za multiplo sklerozo iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana .

Kot dodatna terapija Doc. dr. Saša Šega sicer zagovarja uporabo kanabisa v medicinske namene. "Študije so pokazale, da konoplja lajša kar nekaj simptomov. Kanabis omili slabost in bruhanje pri bolnikih na kemoterapiji, izboljšuje ték anoreksičnih bolnikov s HIV, zmanjšuje spastičnost pri bolnikih z multiplo sklerozo ter lajša kronično in nevropatsko bolečino pri bolnikih z multiplo sklerozo in tistih z malignimi obolenji. Ker ima kanabis dokazane učinke na nevrološke simptome (zmanjšuje spastičnost in krče ter omili nevropatsko bolečino), nevrološka stroka podpira njeno uporabo v medicinske namene pri bolnikih z napredovalo multiplo sklerozo ter pri bolnikih z nevropatsko bolečino, kadar konvencionalna terapija ni dovolj učinkovita."

Tudi primarij Gorazd Požlep, predsednik Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine in vodja Oddelka za terapijo bolečine Kirurške klinike UKC Ljubljana, se strinja, da bi zdravniki, ki se ukvarjajo z bolečino v Sloveniji, tako kot v Avstriji, Kanadi in na Nizozemskem, predpisovali preparate s kanabinoidi. "Imeti bi morali čim širšo paleto zdravil za lajšanje bolečine, saj se vsak bolnik odziva po svoje, zato bi morali biti med analgetiki na voljo tudi kanabinoidi."

Predlogi zakonov v Sloveniji za pravico do samozdravljenja

Pri nas je medicinska raba kanabisa prepovedana, a po nekaterih ocenah naj bi po njem posegala kar polovica slovenskih bolnikov z rakom. Da bi kanabis iz skupine prepovedanih drog umestili med zdravilne in uporabne rastline tudi pri nas, se je Jaka Bitenc, vlagatelj predlogov in predsednik Slovenskega konopljinega socialnega kluba (SKSK), sicer pa pacient z diabetesom tipa 1, ki se uspešno zdravi s kanabisom, odločil, da bo skušal spremeniti zakonodajo.

Oktobra je v parlament vložil predloge zakonov o konoplji, osnovnem bivanju in samozdravljenju, ki predvidevajo, da se lahko vsakdo sam odloča, s kakšnimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil, v ta namen pa ima pravico gojiti katero koli rastlino, če je le ne prodaja. Vsak posameznik bi lahko vzgojil kilogram konoplje za samooskrbo in tako začel s samozdravljenjem. Bolniki bi lahko kanabis dobili tudi na recept, in sicer v posebnih trgovinah z omejenim dostopom, ki bi skupno gojili rastlino za lastno uporabo. Vse to bi delovalo pod budnim očesom nove javne agencije za konopljo, ki bi nadzirala promet in kakovost konoplje.

Poleg tega gre tu tudi za varovanje človekove pravice, da se zdravi po naravni poti, če je to njegova želja, pravijo bolniki. Kmalu bo tudi javna predstavitev mnenj v parlamentu. Jaka Bitenc upa, da bo prevladala zdrava pamet, kajti konoplja ni zdravilna samo za ljudi, živali in zemljo – njena uporabnost je tako široka, da bi sprejetje predlaganih zakonov pomembno vplivalo na razmere v Sloveniji. Konoplja bi lahko prispevala k odpravljanju finančnih, gospodarskih in zdravstvenih težav.

Že ameriški predsednik Thomas Jefferson je nekoč dejal: "Če ljudje dovolijo, da o tem, kakšno hrano lahko jedo in katera zdravila smejo jemati, odloča vlada, bo njihovo telo kmalu v tako žalostnem stanju, kot so duše tistih, ki živijo v tiraniji." Zdaj so na potezi poslanci, ki bodo vse tri predloge obravnavali na začetku marca. Če jih ne bi podprli, še vedno obstoja možnost referenduma, ki bi po mnenju SKSK, tudi uspel.


Po nekaterih ocenah naj bi na ilegalnem trgu kar polovica slovenskih bolnikov z rakom posegala po kanabisu. Da bi kanabis iz skupine prepovedanih drog umestili med zdravilne in uporabne rastline tudi pri nas, so oktobra v parlament vložili predloge zakonov o konoplji in samozdravljenju. Vsak posameznik bi lahko vzgojil kilogram konoplje za samooskrbo, bolniki bi lahko kanabis dobili tudi na recept, in sicer v posebnih trgovinah z omejenim dostopom, ki bi skupno gojili rastlino za lastno uporabo. Vse to bi delovalo pod budnim očesom nove javne agencije za konopljo.

Kaj pravijo raziskave Kanabis je najbolj raziskovana rastlina v zadnjih petdesetih letih. Številne raziskave so pokazale izredne učinke te rastline, védenje o njenem delovanju na različne organe in bolezni pa se nenehno širi. Raziskave, opravljene na različnih koncih sveta, so namreč dokazale, da pomaga pri Alzheimerjevi bolezni (preprečuje formacijo "Alzheimerjevih ploščic", potrebnih za nastanek bolezni), pri astmi (razširi dihalne poti) in kot analgetik neopijskega izvora (ne povzroča odvisnosti). Kanabis uporabljajo tudi pri depresiji (izboljša počutje), pri glavobolih in migrenah (za njihovo lajšanje in preprečevanje), pri glavkomu (zmanjšuje intraokularni pritisk v očesu), pri visokem krvnem tlaku (znižuje krvni tlak), pri bolnikih z AIDS/HIV (lajša bolečine, povrne ték in izboljša spanec), pri poškodbi glave (zaradi nevroprotektivnih lastnosti, pospešuje okrevanje), pri raku dojke, raku na možganih in pri pljučnem raku (manjša tumorje, ubija rakave celice).

Avtofagija Na madridski univerzi Complutense so odkrili, da kanabinoidi, kot sta THC in CBD, vplivata na rakave celice v možganih. Ob pomoči elektronskega mikroskopa za analizo možganskega tkiva, vzetega pred in po 30-dnevnem zdravljenju s THC, so raziskovalci ugotovili, da THC izloči rakave celice, zdrave celice pa pusti nedotaknjene. Kanabinoidi v kanabisu spodbujajo smrt rakavih celic v možganih: celicam pomagajo, da se v postopku, imenovanem avtofagija, hranijo same s seboj. Pri bolnikih niso opazili toksičnih učinkov tega zdravljenja. Izsledki raziskave kanabisa kot zdravilnega sredstva za paciente z malignim gliomom, ki je zelo agresivna in pogosto smrtna oblika možganskega raka, so bili objavljeni v revijah Journal of Clinical Investigation in Nature Medicine. Članek se sklene z domnevo, da bi lahko z istim biokemičnim procesom THC prekinili več vrst raka, ki prizadenejo različne telesne celice. Odgovor Španije na te izsledke: štiri bolnišnice in šestdeset lekarn je začelo distribuirati kanabis v medicinske namene.


Povezave do raziskav

Raziskava fakultete v Madridu pokazala, da THC in ostali kanabinoidi zaustavijo rast tumorjev.
nature.com/bjc/journal/v95/n2/abs/6603236a.html

Raziskava, objavljena v The Journal of Neuroscience, je pokazala, da sestavine konoplje ščitijo možgane proti nevrodegeneraciji in propadanju žičevja.
jneurosci.org/content/21/17/6475.abstract

Raziskava, objavljena v The Journal of Pharmacology And Experimental Therapeutics, je pokazala da ima nepsihoaktivna sestavina konoplje CBD (kanabidol) močan antitumorski učinek na raka možganov.
jpet.aspetjournals.org/content/308/3/838.abstract

Raziskava, objavljena v Journal Molecular Cancer, je pokazala da je THC iz konoplje ustavil rast in zmanjšal število tumorjev raka prsi.
molecular-cancer.com/content/9/1/196

Raziskava, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala in raziskala različne raziskave ki kažejo na učinkovitost konoplje v zdravljenju raka prostate.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339795/?tool=pubmed

Raziskava, objavljena v International Journal of Cancer, je pokazala, da sestavine konoplje učinkujejo pri različnih vrstah raka med drugim tudi limfomu oziroma raku limfocitov.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.23584/abstract

mediccanna.com

Študija, objavljena v Oncogene, ki je bila izvedena v Harvard Medical Schools Experimental Medicine Department, je pokazala, da THC zmanjša rast tumorjev in metastaz pljučnega raka.
nature.com/onc/journal/v27/n3/abs/1210641a.html

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, ki je bila izvedena na Institute of Toxicology and Pharmacology v Nemčiji, je pokazala, da kanabinoidi inhibirajo metastaziranje pljučnega raka.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198381?dopt=Abstract

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, ki je bila izvedena na Harvardu, je raziskovala vlogo kanabinoidnih receptorjev CB1 in CB2 kot inhibitorjev metastaziranja in rasti pljučnega raka.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21097714?dopt=Abstract

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da endokanabinoid anandamid povzroča apoptozo celic raka prostate, ter ima potentno citotoksično delovanje na metastaze.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12746841?dopt=Abstract

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da kanabinoidi preko CB1 in CB2 receptorja povzročajo apoptozo celic raka prostate.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339795/?tool=pubmed

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da CBD povzroča apoptozo celic raka prostate.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594963

Študija, objavljena v Molecular Pharmacology, je pokazala, da kanabinoidi povzročajo apoptozo in ustavljajo rast celic limfoma. Raziskava je bila financirana s strani različnih Švedskih inštitutov za raziskovanje raka.
http://molpharm.aspetjournals.org/content/70/5/1612.abstract

Študija, objavljena v International Journal of Cancer, je prav tako pokazala, da kanabinoidi povzročajo apoptozo in delujejo antiproliferativno pri več vrstah raka, med drugim tudi pri limfomu.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.23584/abstract

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da kanabinoidi povzročajo apoptozo celic levkemije.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16908594

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da imajo kanabinoidi toksični učinek na maligne tumorje ustne votline.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20516734

Študija, objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala, da THC reducira rast celic raka jeter.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21475304

Študija, objavljena v The American Journal of Cancer, je pokazala, da kanabinoidi povzročajo apoptozo, zmanjšajo rast in inhibirajo širjenje celic raka slinavke.
http://cancerres.aacrjournals.org/content/66/13/6748.abstract
 
Konoplja in rak
collective-evolution.com/2014/02/18/molecular-biologist-explains-how-thc-completely-kills-cancer-cells

Vir: www.viva.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko